Gasztro

Kődarab volt a tányéromon – mégis imádtam ezt a fogást

Kóstoltátok már a szárított hársfalevelet kökénygéllel és egy kis borókaporral megszórva? Esetleg a marhapofát kaviárral és céklás gerslirizottóval. Én eddig nem. Viszont hétvégén egy kicsit a Micsoda nő! Julia Robertse lehettem, aki elveszik az evőeszközök sűrűjében.

Igazi gasztrokalandban volt részem a hétvégén a Sárvári Spirit Hotelt Thermal Spa-ban. Végre egy hely, ahol felhúzhatom az évek óta szekrényben pihenő koktélruhám.  A szállodában a kényeztető wellness mellett – amit receptre kellene mindenkinek legalább egy évben egyszer felírni – most különleges őszi programot szerveztek. 10 séf, tíz szombaton át egyedülálló ízélményt kínál a vendégek számára.

Kővirág

Tóth Pál, a 25 éves séf bemutatójára érkeztünk. Pál Köveskálról, a Kővirág étteremből jött a Spiritbe, hogy megmutassa, mit tud a mai modern konyha.

Nyolcan ültünk le a Téli kertben gyönyörűen megterített egyik körasztalnál. Az ötfogásos vacsora étlapját olvasgatva kezdtem elbizonytalanodni, nem mindenről tudtam ugyanis előre elképzelni, hogy néz majd ki.

Az állam már az előételnél leesett.  Nemcsak a fogástól, hanem a szervírozástól is.

A pincérek fehér kesztyűben egy kődarabot tálaltak, melynek tetején egy barna csokigolyóra hasonlító kupac volt.

Tévedtem, csokihoz semmi köze, a vajhoz annál több. Kenyérre kenve markáns, karamellás édes-sós íze olvadt a szánkban.

Villák sűrűjében

Az első fogás,  a Bácshegyi sajtkrém , rizzsel, joghurt, zsályával,  nem csak elkápráztatott, de gondolkodóba is ejtett: hogyan fogok hozzálátni az evéséhez. Szerencsére nem voltam egyedül ezzel az érzéssel, az asztaltársaim is csak találgattak. Végül a Micsoda nőből! megtanult kintről befelé haladás módszerével megtaláltuk a szükséges villát.

A menü

Bácshegyi sajtkrém, joghurt, rizs, zsálya

Póréveluté, quinoa, tojás

Marhapofa, céklás gerslirizottó, tonkababos szilva, turbolya

Tokhal, répa, kelkáposzta, polenta

Paszternák, fehércsoki, feketeribizli

Séfünk a többi meglepetésfogásnál is kitett magáért. A fa és a kő dominált az egész este alatt. Hol egy fagallyakon logó kacsasült érkezett, hol fakéregben tálalt gyümölcs került az asztalra. Igazi meglepetést a szárított hársfalevél nyújtotta, amit kökénygéllel, borókaporral szórt meg. Őszintén szólva, a hársfának eddig csak a virágját fogyasztottam, azt is csak teában áztatva vagy esetleg mézben.

Tóth Pál az NLCafénak azt mondta, maga szedte a köveket és a gallyakat is Köveskálon. A Káli- medencében található község híres a kövekről, határában ritka természeti látványosság a különböző alakzatú sziklákból álló kővidék, az úgynevezett Kőtenger, amelynek növényvilága is különleges.

A főételek is igazán egyediek voltak. Például a póréveluté vagy a keszthelyi tokhal, sütőtökkel, narancsos belugalencsével, és a desszertként felszolgált paszternák, ami mellé csokoládés feketeribizli került.

Séf

Séfünk a vacsora után bevallotta, szeret játszani a vendégekkel. Alkotásaival arra törekszik, hogy az ízek és a látvány miatt a vendégeinek leessen az álla. Tóth Pál, aki szabadidejében gospel zenét játszik, a köveskáli étteremben is szabad kezet kap. Azt mondja, szerencséje van, mert főnöke engedi kísérletezni, számára a konyha igazi játszótér. Pál egyébként figyelemmel kíséri a többi séf munkáját is.  

Megnézem
Összes kép (13)

A vacsora mellé öt pincészet borát is megkóstolhattuk, a 2016-os Balatonszőlősi Sauvignon Blanc-on át a 2013-as Lászkay Giulia Cabernet Franc-ig.

Ha szeretnétek részt venni egy hasonló gasztrokalandban, látogassatok el Sárvárra a Spirit Hotelbe hétvégén, ahol Jókuti András (Világevő) a nemzetközi konyha ízeit kínálja. Az utána következő hétvégéken találkozhattok többek között Orosz Gáborral(KIOSK BUDAPEST), Gianni Annonival (Trattoria Pomo D’Oro) ő a festői Olaszország ízeit hozza magával, vagy éppen Bernáth Józseffel (Art Catering). Részleteket a hotel honlapján találtok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top