nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Tojásbotrány: újabb termékekben találtak rovarirtót

A magyar hatóság több mint 280 tojás és tojástermék laboratóriumi vizsgálatát végezte el, több terméket kivontak a forgalomból.
NLCafé
f Ajánlom

Több mint 280 tojás- és tojástermékminta ellenőrzése során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a határérték feletti fipronilszennyezés miatt két esetben tett feljelentést – közölte a Nébih csütörtökön. A jogsértő termékeket mindkét esetben kivonták a forgalomból.

A hivatal augusztus 4. óta folyamatosan vizsgálja a tojást és tojástermékeket, eddig több mint 280 tojás- és tojástermékminta laboratóriumi vizsgálata során csaknem 230 tétel mérését zárták le a szakemberek.

A Nébih honlapja szerint határérték feletti mennyiségű fipronilt csütörtökön is mértek friss tojásban Magyarországon, előtte augusztus 31-én több tételben, szeptember 7-én és 12-én pedig Romániából származó fagyasztott tyúkokban mutattak ki.

A hatóság szeptember elején az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén keresztül értesült a szennyezett termékekről.

Határérték feletti fipronilt tartalmazott:

  • a Kastner Kft., a Koktélmánia Kft. és a RASPI Kft. által forgalmazott tojássárgája,
  • az Eifix-Eiweiss márkájú és EIPRO Vermarktung GmbH által gyártott tojásfehérje,
  • a 24 darabos kiszerelésű, De Banketgroep B.V. által gyártott Mini-waffel.

Ezeket nyomon követik, illetve kivonták a forgalomból.

A fipronilt elsősorban növényvédő szerekben, valamint állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák hatóanyagként. Rovarok és atkák ellen hatásos, azonban élelmiszercélú állatok esetében nem használható. Az elmúlt hetekben több európai uniós tagállamban is találtak fipronillal szennyezett tojást, tojásterméket.

Megosztás Facebookon