Gasztro

Hétvégi menü a gyerekek kedvenceivel

Vége a nyári szünetnek, kezdődik az iskola, és vele együtt jönnek a hajtósabb hétköznapok: korán kelés, edzés, zeneóra stb. Vissza kell szokni a menzás menüre, ezért most a nyár zárásaként még kényeztetjük egy picit a gyerekeket ezzel a hétvégi menüvel.

Olyan kedvenceket válogattunk össze, amelyeket szívesen megesznek a gyerekek, így méltó módon zárjuk a nyarat, és talán az iskolába is nagyobb kedvvel térnek vissza. Persze nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is szeretni fogják ezt a menüt. Elvégre egész nyáron a gyors és diétás hétvégi menüket váltogattuk, ideje egy kicsit lazítani. Aztán jövő héten újra visszatérhetünk a vitaminbombákkal teli hétvégi menühöz

Gyümölcsös–krémsajtos bundás kenyér

Hétvégi menü szénhidrát-bajnokoknak

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 szelet toast kenyér vagy kalács 
  • 20 dkg natúr krémsajt
  • 1 púpozott ek. áfonyalekvár
  • 10 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
  • 2 egész tojás
  • vaj a sütéshez

A krémsajtot keverjük el a lekvárral. Kenjünk meg a kenyerek egyik felét az édes, gyümölcsös krémsajttal, szórjunk rájuk kevés gyümölcsöt, majd fordítsunk össze egy-egy szeletet. A tojásokat enyhén verjük fel egy mély tálban. Kb. 5 dkg vajat olvasszunk fel teflonserpenyőben, mártsuk meg a kenyereket a tojásban, és süssük mindkét oldalukat szép pirosra. 

Málnaleves fagyival

 
A legjobb megoldás forró nyári napokra: gyors hűsítő levesek

Hozzávalók:

  • 50 dkg málna
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 2 dl víz
  • ízlés szerint méz
  • 4 gombóc vaníliafagylalt

40 dkg málnát turmixgépbe teszünk, ráöntjük a tejszínt, a tejet, a vizet, és 2-3 evőkanál mézet. Simára turmixoljuk, majd átszűrjük a levest, és jó hidegre hűtjük. Tálaláskor 1-1 gombóc fagylaltot és málnaszemeket teszünk a tányérba, erre szedjük a levest.

Paradicsomos spagetti húsgombóccal

A svédtől az olasz kedvencig: variációk húsgombócra

Hozzávalók:

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 2 kis doboz hámozott, darabolt paradicsom (frissel még finomabb)
  • 50 dkg spagetti
  • 50 dkg darált sertéshús
  • só, fekete bors, oregánó (szurokfű)
  • 1 csokor friss petrezselyem

Elkészítése:

A hagymát finomra vágjuk, és zúzott fokhagymával együtt kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, valamint 2 dl vizet, ízesítjük sóval, borssal és oregánóval. Lassú tűzön, időnként megkeverve, egy órán át főzzük. Közben a darált húst összekeverjük sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemmel. Alaposan összegyúrjuk, és apró, gyűszűnyi golyókat formázunk belőle. Serpenyőben olívaolajat forrósítunk, és több részletben megpirítjuk a húsgolyókat, majd 20 percig főzzük a paradicsomszószban. A tésztát a csomagon olvasható ideig főzzük sós vízben, majd összekeverjük a paradicsomos húsgolyókkal.

Csokitorta (titkos hozzávalóval)

Hétvégi menü sajtimádóknak
 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 3 tojás
  • 1,75 dl étolaj
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott étcsokoládé
  • 20 dkg cékla
  • 20 dkg búzaliszt
  • 10 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 csomag sütőpor

A krémhez:

  • 15 dkg puha vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor

A tetejére:

  • 2-3 dkg szeletelt mandula

A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az étolajat, az olvasztott étcsokoládét és belereszeljük apró lyukú reszelőn a (meghámozott) céklát. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és kakaóport, és alaposan kikeverjük. A masszát egy kb. 22-24 cm átmérőjű (kivajazott-kakaóporral körbeszórt) tortaformába simítjuk, és 170 fokon kb. 45 percig sütjük (tűpróbával teszteljük). Ha kész, hűlni hagyjuk. 

A krémhez a puha vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a kakaóport, és összekeverjük. A kihűlt tésztát kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük a krém felével, majd ráhelyezzük a felső lapot, és a krém másik felét a tetejére kenjük. Hűtőbe tesszük kb. 1 órára, majd szeletelt mandulával szórjuk meg tálalás előtt.

Túrógombóc

Hétvégi menü a gyerekek kedvenceivel

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 10 dkg búzadara
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 3 tojás
  • 1 pohár tejföl
  • 5 dkg porcukor
  • 2 ek. étolaj
  • 1 ek. reszelt citromhéj
  • ízlés szerint só

A túrót nagyobb edényben burgonyanyomóval vagy villával alaposan törd össze. A tojásokat keverd habosra, és add a túróhoz. Keverd hozzá a búzadarát és a reszelt citromhéjat is, ízlés szerint sózd. Fóliával takard le, és tedd a hűtőbe 2-3 órára, hogy a tökéletes túrógombóc jól összeállhasson.

Közben az étolajat serpenyőben forrósítsd fel, és pirítsd meg rajta a zsemlemorzsát.

Nedvesítsd be a kezed, és így formálj a túrós keverékből közepes nagyságú gombócokat. Fazékban forralj vizet, tégy bele evőkanálnyi sót, dobd a forrásban lévő vízbe a túrógombócokat, és nagyjából 5-8 perc alatt főzd ki. Miután feljönnek a víz tetejére, hagyd még kicsit főni, de 1-2 perc múlva már biztosan kellően megpuhulnak.

Forgasd a túrógombócokat a zsemlemorzsába. Tejföllel meglocsolva, porcukorral meghintve kínáld a legjobb recept szerinti túrógombócot.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top