Gasztro

Magyar tojásban is kimutatták a rovarirtószert

Az egyelőre nem derült ki, hogyan történt a szennyezés, és kapcsolódik-e az európai állatgyógyászati szerhamisítási ügyhöz.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma magyar tojásban is fipronilt mutatott ki a tojásokra és tojás termékekre elrendelt, augusztus elején indult célellenőrzés során.

A szennyezést az ilyen azonosító számú tojásokban mutatták ki:

3HU1503T03/4

A hatóság megkezdte annak vizsgálatát, hogyan történhetett a szennyezés, illetve hogy az eset kapcsolódik-e az Európán átívelő állatgyógyászati szerhamisítási ügyhöz. A hatóság elrendeli a tétel forgalomból történő kivonását.

A termék fogyasztása gyermekek számára nem ajánlott.

A fipronilszennyezettséggel kapcsolatban feltárt hamisítási ügy szinte egész Európára kihat, ezért az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az import tételek mellett a hazai tojások ellenőrzésére is kiemelt figyelmet fordít.

A holland tojásügyben először arról volt szó, hogy Magyarország nem érintett benne, de inkább együnk hazai tojást, az a biztos. Aztán úgy tűnt, hogy egy ázsiai éttermekben szusihoz használt, félkész omlett formájában mégis érkezett hazánkba fipronillal szennyezett tojás, de később kiderült, hogy mégsem.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top