Gasztro

Lecsó télire: ennél egyszerűbben nem lehet eltenni

A világ legegyszerűbb befőzési története a lecsó télire. Hiszen nem kell hozzá semmi más csak paradicsom és paprika, még tartósítószer sem! Ráadásul ki ne szeretne télen is egy jó kis lecsót ebédelni? Tojással, vagy rizzsel, esetleg csak úgy magában egy jó szelet kenyérrel, bármikor jól jön.

A nyár sajnos nem csak a láblógatás és a friss gyümölcsök majszolásának időszaka, hanem a befőzésé is. Mindezt pedig azért tesszük, hogy átmentsünk ízeket, színeket és illatokat az ínségesebb téli időszakra, mikor csak melegházban nevelkedett paprikát, vagy paradicsomot lehet kapni, aminek alig van íze. Ráadásul még az is kiderülhet, hogy eltenni lecsót télire nem is olyan bonyolult és időigényes történet, mint ahogyan azt nagyanyáinktól láttuk.

Lecsó télire, de mi kell hozzá?

Pontosan azokra az alapanyagokra lesz szükségünk a télire eltett lecsóhoz, mint egy sima, egyszerű nyári lecsóalaphoz:

  • 2,5 kg paprika
  • 4 kg lédús paradicsom
  • 5 dl olaj, vagy zsír
  • vöröshagyma

Ezentúl már ne cifrázzuk tovább a télire eltett lecsót. A tojás, rizs, vagy virsli csak közvetlenül a felhasználás előtt kerüljön bele. Ekkor már variálhatjuk bátran ízlésünknek, kreativitásunknak megfelelően, a télire eltett lecsót.

Lecsó télire: ennél egyszerűbben nem lehet eltenni

A télire eltett lecsó elkészítése

  • A legfontosabb lépés, mielőtt nekiállnánk télire befőzni a lecsót, hogy a befőttes üvegeket alaposan elöblítjük, majd forrásban lévő vízben kifőzzük. Ugyanígy figyelünk, hogy a tető se legyen csorba, vagy rozsdás, és ezt is csírátalanítjuk.
  • A paradicsomot és a paprikát alaposan megmossuk. A paprikát kicsumázzuk és felvágjuk félkarikákra, majd ugyanígy járunk el a paradicsommal is: kettévágjuk, kiszedjük a szár részét és felkockázzuk.
  • Az apróra vágott vöröshagymát a felforrósított olívaolajon dinszteljük meg. Majd jöhet rá a felkarikázott paprika és só. Először kiengedi a levét, majd főzzük egy jó negyed órát, dobjuk rá a paradicsomot is. Újabb negyed óra főzést követően már csak annyit forraljuk, amennyire sűrűre szeretnénk a lecsót télire
  • Még melegen merjük át az üvegekbe, csavarjuk rá a tetőket, állítsuk fejere. Majd takaróba becsavarva, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
  • Ha kihűltek, mehetnek is a kamrapolcra.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top