nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Vidd te a sütit a kerti partira!

Kerti partira készülsz, de fogalmad sincs, mit vigyél magaddal, mivel járulhatnál hozzá a jó hangulathoz? Vállald be a sütiket, és garantált a siker! Hozunk pár receptet, aminek biztos, hogy mindenki örülni fog.
NLCafé
f Ajánlom

Van, aki a grillezést vállalja, mások a dekorációért felelnek, páran vállalták, hogy salátákat készítenek, mindenki visz valami italt – így szépen össze is áll a kerti parti menüje, már csak egy valami hiányzik: az édesség! Hálás szerep, úgyhogy nyugodtan be lehet vállalni! Arra kell csak figyelni, hogy olyan sütit süss, ami jól bírja a szállítást és a meleget is.

Sok bosszúságtól kíméled meg magad, ha a krémes-habos sütik helyett most inkább egyszerű tepsis sütit választasz, vagy készítesz egy cobblert / crumblet, amit – ha kihűlt – úgy, ahogy van, a sütőtállal együtt tudsz szállítani is. Bármelyiket is készíted el, egy-két gombóc jéghideg fagyi egyik sütinek sem fog ártani.

 

Barackos tepsis süti

 
Minden, ami a piknikezéshez kell

Hozzávalók:

  • 5 tojás (kettéválasztva)
  • 20 dkg porcukor (vagy kevesebb)
  • 1 mk. sütőpor
  • 1 db citrom reszelt héja és leve
  • 13 dkg liszt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 4-6 db őszibarack vagy több sárga, esetleg vegyesen

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kivajazunk, kilisztezünk egy közepes méretű sütőformát, tepsit, vagy használjunk szilikont, és akkor nem kell csinálnunk semmit. A barackokat megmossuk, meghámozzuk és cikkekre vágjuk. A vajat megolvasztjuk. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk, a megmosott citrom levét és héját, a lisztet, a sütőport és az olvasztott vajat. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és a legvégén ezt is a masszához keverjük. A masszát a tepsibe öntjük, elosztjuk rajta a barackcikkeket és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e, ha igen, a nyitott ajtajú sütőben hagyjuk kihűlni.

Almás-körtés crumble Gordon Ramsay-től

 
Crumble és cobbler: a nyár kedvenc gyümölcsös desszertjei

Hozzávalók:

  • 2 körte
  • 1 alma
  • 2 ek. citromlé
  • 1,5 ek. porcukor
  • 2 löttyintésnyi narancslikőr (elhagyható)

A morzsához:

  • 50 g liszt
  • 40 g hideg vaj
  • 40 g zabpehely
  • 30 g mandulaforgács
  • 40 g cukor

A körtéket és az almát meghámozzuk és felkockázzuk és egy kb. 18-20 cm átmérőjű sütőformába tesszük. Meglocsoljuk citromlével és meghintjük a porcukorral (plusz a likőrrel, ha van). A hideg vajat felkockázzuk, a liszttel és cukorral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a zabpelyhet és mandulaforgácsot, és kicsit még összegyúrjuk. A gyümölcsök tetejére szórjuk, hogy mindet beterítse. 190 fokra előmelegítjük a sütőt és kb. 30 percig sütjük (míg a teteje pirulni kezd).

Erdei gyümölcsös muffin

 
Minden, ami a piknikezéshez kell

Hozzávalók:

  • 150 g cukor
  • 3 közepes méretű tojás
  • 100 g vaj
  • fél csomag sütőpor
  • 150 g búzaliszt
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 marék erdei gyümölcs

A szoba-hőmérsékletű vajat fehéredésig keverjük a kristálycukorral, majd adjuk hozzá egyesével az alaposan megtisztított tojásokat. Külön tálba mérjük ki és szitáljuk át a száraz hozzávalókat, és fakanállal keverjük hozzá a cukros-vajas masszához. A muffintésztát kanál segítségével töltsük háromnegyedig az előkészített papírokba, majd szórjunk a tetejükre néhány szem gyümölcsöt.

Előmelegített sütőben kezdjük el sütni őket 180 fokon. 10 perc múlva ismét szórjunk meg a muffinokat gyümölccsel, mert valószínűleg amit az előbb rátettünk, az belesüllyedt a tésztába (így nemcsak a tetején lesz gyümölcs, hanem belsejében is). Amikor megsültek, hagyjuk a muffinokat 10 percig a formában, majd tegyük őket rácsra, ameddig teljesen kihűlnek.

Tipp: A gyümölcsök mellé használhatunk sütésálló csokicseppet is.

 

Barackos minipite

Hozzávalók: 

  • 25 dkg liszt
  • 2 kk. sütőpor
  • 5 dkg mák (nem darált)
  • 4-6 érett barack
  • 2 tojás
  • 175 g natúr joghurt
  • 100 g cukor
  • 80 g olvasztott vaj
  • 1 citrom leve és reszelt héja
Vidd te a sütit a kerti partira!

A barackokat vágd félbe, majd szeletelj belőlük vékony cikkeket. Robotgéppel dolgozd krémes állagúra a tojásokat a cukorral, majd add hozzá a megolvasztott vajat, a joghurtot, a citrom reszelt héját és levét, legvégül pedig a sütőporral elkevert lisztet és a mákot.
A formákat kend ki vajjal, liszttel, és oszd el bennük a masszát. Mindegyik süti tetejére tegyél néhány szelet barackot. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 25 percig.

Bögrés grízes friss gyümölccsel

Az utolsó nyári desszertek

Hozzávalók:

  • 3/4 bögre (kristály) cukor
  • ízlés szerint friss vagy befőtt gyümölcs
  • 1 bögre búzadara
  • 1-2 tasak vaníliás cukor
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 1 kocka (10 dkg) vaj
  • fél bögre tej
  • 3 tojás
  • 1,5 bögre 20%-os tejföl
  • 1 púpos bögre finomliszt

1 bögre 2,5 dl

A vajat és a tejet összeolvasztjuk mikrohullámú sütőben, majd fel is forrósítjuk, és a grízt vékony sugárban adagolva, állandó keverés mellett belekeverjük. Én turmixgéppel szoktam. Öt percig hagyjuk hűlni, ennyi idő alatt gyönyörűen ki fog dagadni a gríz a melegtől. Ezután hozzákeverjük a cukrokat, a tejfölt, majd a lisztet, a sütőport, és a tojásokat. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük, és a tetejére rakosgatjuk a gyümölcsöt. 170 fokos sütőben, alul-felül sütés programon tűpróbáig sütjük. Kb. 25-30 perc. Porcukorral meghintve tálaljuk.

A receptet Rupáner-Gallé Margó, a Rupáner konyha bloggere készítette.

Áfonyás cobbler

 
Crumble és cobbler: a nyár kedvenc gyümölcsös desszertjei

Hozzávalók egy közepes tepsihez:

  • 15 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 ek. a tetejére
  • 1 tk. sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1,5 dl tejszín
  • 50 dkg gyümölcs
  • 1 púpos ek. keményítő vagy kukoricaliszt
  • 2-3 ek. ragacsos barna cukor, ha a gyümölcs nem elég édes
  • fűszerek ízlés szerint

A lisztet elkeverjük sütőporral és a vajjal, majd a tojást elkeverjük a cukorral és a tejszínnel, és hozzáadjuk a liszthez. A gyümölcsöket egy kivajazott tepsibe tesszük, majd elkeverjük a cukorral és keményítővel. A tésztát rákanalazzuk a gyümölcsökre, majd 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.

Tipp: A tészta lágyabb lesz, ha a tojás szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, és úgy adjuk a lisztes keverékhez.

Tipp2: Adj a sütihez fagyit!

 

Fügés–mandulás süti

Az utolsó nyári desszertek

Hozzávalók:

  • 3 (kisebb) tojás
  • 150 g puha vaj
  • 80 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 160 g liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 5-6 szem friss füge
  • 1-2 ek. szeletelt mandula

1. A tojásokat kikeverjük a cukorral és a puha vajjal, és hozzáadjuk a citrom reszelt héját.
2. A sütőport elkeverjük a lisztben, és az egészet a vajas-tojásos keverékhez adjuk.
3. A tésztát kivajazott sütőformába egyengetjük és belenyomkodunk néhány szem félbevágott friss fügét.
4. 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük, félidőben megszórjuk szeletelt mandulával.

A receptet Kis-Varga Judit, a Csak a Puffin bloggere készítette.

Barackos galette

Vidd te a sütit a kerti partira!

Hozzávalók a galette-hez (18 cm átmérő):

  • 180 g liszt
  • 1 csapott ek. cukor
  • csipet só
  • 125 g hideg vaj
  • 1-3 ek. hideg víz
  • 3-4 szem őszibarack

A galette-hez a lisztet a cukorra és a csipet sóval elkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, kezünkkel elmorzsoljuk. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon.  Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük 1 órára. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A barackot felszeleteljük.

A tésztát kivesszük a hűtőből, nagyjából kör formájúra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ráhalmozzuk a barackot úgy, hogy a szélén kb. 3-4 cm-es sávot hagyjunk szabadon. A tészta üresen maradt részét szépen hajtsuk fel körben. Tegyük a sütőbe, 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.

 

Megosztás Facebookon