Gasztro

Hétvégi menü szezonális kedvencekkel – hús nélkül

Vannak olyan időszakok, amikor élünk-halunk egy jó rántott húsért, és elképzelni sem tudjuk a vacsorát hús nélkül, és hamarosan el is jön ez az idő, de most nyáron nagyon jól megvagyunk húsok nélkül is. Egy hétvége erejéig legalábbis biztosan. Aztán jövő héten újra elővesszük a grillt, és jöhetnek megint a húsok!

A múlt heti, kánikulára szabott hétvégi menü után most egy kicsit több időt töltünk majd a konyhában, de továbbra is maradunk a szezonális alapanyagoknál. Ilyenkor nyáron nem nehéz húsmentes hétvégi menüben gondolkodni, elég csak körülnézni a piacon szombat reggel, és már össze is áll a menü. 

Barackos zabkása

Ilyen a tökéletes nyári reggeli: egész estés zabkása nektarinnal

Hozzávalók:

  • 2 csésze zabpehely
  • 2 csésze görög joghurt
  • 1 csésze kókusztej
  • 1 csésze mandulatej
  • 2 tk. fahéj
  • 2 ek. juharszirup vagy méz
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 2 nektarin, felszeletelve

A nektarinon kívül minden hozzávalót keverj össze egy zárható üvegben. Tedd hűtőbe egész éjszakára. Reggel kínáld meg friss nektarinnal, és ha szereted, magokkal. Jó étvágyat hozzá!

Hideg burgonyakrémleves avokádóval

Hétvégi menü a kánikulára

Hozzávalók:

  • 1 ek. vaj
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva 
  • kb. 70 dkg burgonya, apróra vágva
  • 1 babérlevél
  • 6 dl alaplé
  • 1 dl tejszín
  • 1 cikk lime vagy fél cikk citrom leve
  • só, frissen őrölt bors
  • szerecsendió
  • fél avokádó
  • pár csepp citromlé

A vajat egy 2-3 literes lábosban, közepes lángon összeolvasztom az olajjal. Rászórom a hagymát, finoman sózom és 4-5 perc alatt puhára fonnyasztom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Hozzákeverem a krumplit, felöntöm vízzel, beledobom a babérlevelet, sózom és fedő alatt 14-15 perc alatt teljesen puhára főzöm. Botmixerrel pürésítem. Hozzáöntöm a tejszínt, egyszer összeforralom. Szerecsendióval, sóval, borssal, a lime levével ízesítem. Az avokádót felkockázom, pár csepp lime levével és olívaolajjal összekeverem. Adhatok hozzá finomra aprított petrezselymet vagy koriandert is. A levest hidegre hűtöm, és az avokádóval tálalom. 2-3 adag lesz belőle.

Pakora – gyors rántott zöldség

Hétvégi menü a kánikulára

Hozzávalók:

  • 15 dkg csicseriborsóliszt
  • 2 kk. tengeri só
  • 1,5-2 dl víz
  • fél tk. szódabikarbóna
  • fél tk. csilipehely vagy késhegynyi csilipor
  • 50 dkg (tisztított) zöldség
  • 3 púpozott kk. chana masala fűszerkeverék

Először elkészítjük a zöldségek bundájaként szolgáló tésztát: a csicseriborsólisztet a sóval, szódabikarbónával, csilivel, chana masalával elkeverjük, majd fokozatosan adjuk hozzá a vizet, hogy csomómentes legyen, míg sűrű palacsintatészta-állagot érünk el. Ezt 20 percet pihentetjük, ami alatt előkészítjük a zöldségeket.

Sokféle zöldséget bebundázhatunk, a lényeg, hogy mivel nincsenek előfőzve, kisebb darabokra és vékony szeletekre vágjuk őket, hogy át tudjanak majd sülni. Használhatunk karfiolt, brokkolit, krumplit, sütőtököt, cukkinit, de akár padlizsánt, hagymát és zellert is. A karfiolt kis rózsákra kell szedni, legfeljebb 2×2 cm legyen, a zöldségszeletek pedig ne legyenek vastagabbak fél centinél. Az előkészített zöldségeket sózzuk meg, és hagyjuk állni további öt percet. 

Közben melegítsük elő az olajat közepes hőfokon – ne legyen túl forró, se túl hideg. Keverjük át még egyszer a masszát, majd alaposan mártsuk bele a zöldségeket, hogy mindenhol fedje őket a bevonat, és süssük aranybarnára bő olajban.

Különböző mártogatókat, paradicsomszószt, gyümölcscsatnit, zöld fűszeres joghurtot kínáljunk mellé.

Málnás-habcsókos fagyi

 
Forrás: Great British Chefs
Forrás: Great British Chefs

Hozzávalók:

A habcsókhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1-2 csepp citromlé

A fagyihoz:

  • 25 dkg málna
  • 15 dkg cukor
  • fél citrom leve
  • 1,5 dl tej
  • 3 dl habtejszín
  • 1 tk. vaníliakivonat

A tojásfehérjéket géppel verni kezdjük, lassan, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót és a citromlevet, és kemény habbá verjük. Előmelegítjük a sütőt 150 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit. A kemény habból óvatosan kupacokat adagolunk a sütőpapírra (kb. 6 adagot). 25 percig sütjük, majd elzárjuk a sütőt, de nem nyitjuk ki az ajtaját, hanem a sütőben hagyjuk teljesen kihűlni a habcsókokat. 

A málnát megszórjuk 5 dkg cukorral, meglocsoljuk a citrom levével, és állni hagyjuk. A tejhez hozzáadjuk a maradék 10 dkg cukrot, a vaníliát és a habtejszínt, és állni hagyjuk 1 órán át, majd fagyigépben elkészítjük a fagyit. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a málnát, majd a darabokra tört habcsókot is.  

Cukkinis paradicsomos tartlette

Hétvégi menü szezonális kedvencekkel - hús nélkül

A tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 7 dkg vaj
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 2 tojás
  • 20 dkg ementáli
  • 1 dl tejszín
  • só, bors
  • 1 cukkini
  • 8-10 szem koktélparadicsom

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, csomagoljuk folpackba, és tegyük 1 órára a hűtőbe.
A töltelékhez verjük fel a két tojást, reszeljük bele a sajtot, adjuk hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk. A cukkinit és a koktélparadicsomot karikázzuk fel. 

A tésztát osszuk 6 részre, nyújtsuk ki a kis tortaformákba (készíthetjük egy normál méretű gyümölcstortaformában is), szedjük rá a tojásos-sajtos masszát, helyezzük rá felváltva a cukkini- és paradicsomszeleteket. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig süssük. Hidegen tálaljuk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top