Gasztro

Az ember, akinek Jamie Olivert köszönhetjük: Gennaro Contaldo

Jamie Olivernek szinte már nincs is olyan műsora vagy könyve, amiben ne szerepelne valamilyen formában Gennaro Contaldo. Van, hogy főszerepet kap, máskor csak egy recepthez kötődő történet szereplőjeként, de valahogy mindig előkerül Gennaro neve. De ki is ő pontosan, és miért lett ilyen fontos szereplő a sztárséf életében?

Gennaro Contaldo London egyik köztiszteletben álló séfje, több népszerű étteremben is dolgozott, könyvei jelentek meg, és Nagy-Britannia egyik legkedveltebb séfje, de valószínűleg egy cseppet sem bánja, hogy mindenki csak úgy ismeri, mint Jamie Oliver mentorát, akitől a sztárséf mindazt tanulta, amit az olasz konyháról és úgy általában, a főzésről tud.

A jó séf titka – a rosszul főző anyuka

A kis Gennaro az Amalfi-parton, Minoriban nőtt fel, és már egészen korán, 8-10 évesen főzni kezdett, addigra ugyanis rájött, hogy ha finomat akar enni, akkor azt magának kell elkészítenie. Az édesanyja ugyanis nem volt egy konyhatündér, apukája és nagyapja viszont rendszeresen elvitte őt vadászni, így hamar megismerkedett a húsokkal, és 8 évesen már egy kis helyi étteremben is segédkezett. 

20 évesen, 1969-ben költözött Angliába, ahol egy kis kitérő után hamar rájött, hogy neki gasztronómiával kell foglalkoznia. Kiváló alapanyagok voltak Londonban – közte az Amalfi-parton is kedvelt vadak és gombák –, de nem voltak túl jó éttermek (minőségi olasz étterem pedig különösen hiányzott neki a városból), ezért úgy döntött, hogy ő is kipróbálja magát. Kisebb-nagyobb éttermekben dolgozott – és közben családot alapított –, majd a szintén olasz származású, nála kicsit idősebb, és akkoriban már népszerű Antonio Carluccio híres Neal Street éttermében lett séf. Itt ismerkedett meg a nagyon fiatal, mindössze 19 éves Jamie Oliverrel.

Gennaro és Jamie (Fotó: Getty Images)
Gennaro és Jamie (Fotó: Getty Images)

A világ legjobb tésztája és a világ legsikeresebb trükkje

Jamie épp előtte fejezte be a szakácsiskolát, ahol az utolsó napon az egyik tanár megkérdezte a diákokat, hogy hol szeretnének tartani egy év múlva. A többség standard válaszokat adott: a világ legjobb éttermeiben szeretnének dolgozni, Marco Pierre White vagy Raymond Blanc mellett, Jamie azonban egyszerűen csak annyit mondott: “én csak szeretném elkészíteni a világ legjobb tésztáját”. Mindenki csak nevetett, de Jamie olasz osztálytársa pontosan értette, mire gondol, és óra után azt mondta Jamie-nek, hogy ha tényleg ez a célja, akkor menjen, és keresse fel Gennaro Contaldót.

Jamie nem ismerte sem őt, sőt még az étterem híres tulajdonosát, Carlucciót sem, de odament, mert bízott olasz osztálytársa szavában, és elfogadta az első álláslehetőséget, amit felajánlottak neki, csak hogy találkozhasson a legendás Gennaróval. Serényen dolgozott cukrászként, de akárhányszor megpróbált közelebb férkőzni Gennaróhoz, falakba ütközött. Az étteremben ugyanis azt gondolták, hogy el akarja lopni a receptjeit, ezért nem engedték mellé, pedig ő csak tanulni akart tőle. Gennaro – mivel ő is csak alkalmazott volt, a “sztár” viszont a tulajdonos, Carluccio volt – nem akarta magát bajba keverni, ezért azt csinálta, amit mondtak neki, és nem mutatott semmit Jamie-nek.

Aludj csak Gennaro, én álmodom

Jamie nem hagyta magát: ő ért be mindig legkorábban, és ő ment haza legkésőbb, és volt egy órája kb. éjfél és egy óra között, amikor elleshetett pár dolgot Gennarotól, aki épp akkor kezdte a napi műszakját. Egy idő után aztán úgy gondolta, hogy kérés nélkül ugyan, de a keze alá tudna dolgozni Kikészítette a lisztes zsákot, elővette a tálcákat, edényeket és mindent, amit csak tudott, csak hogy segítse a “mester” munkáját. Azt gondolta, hogy így megspórol neki fél-egy órát, többet alhat, aminek nyilván örül, és előbb-utóbb talán az ő munkáját is értékelni fogja.

Éjszakánként több mint 200 sütőtálcát készített elő Jamie, melyek mindegyikét ki kellett szórni polentával, zsemlemorzsával – így sütötték ugyanis a házi kenyereket –,  és minden tizedik tálcánál rajzolt vagy írt valami vicceset vagy csúnyát a morzsába. Arra gondolt Jamie, hogy itt van egész hajnalban egyedül a konyhán Gennaro, biztos örülni fog egy-két vicces rajznak, üzenetnek, ami nagy magányában meg-megnevetteti. És így is lett, a taktika bevált, a sok segítség és a vicces rajzok meghozták az eredményt: Gennaro úgy döntött, hogy nem foglalkozik az éttermi szigorral, ő bizony megengedi ennek a fiatal fiúnak, hogy mellette dolgozhasson, és elleshesse apró trükkjeit. 

Jamie az első pillanattól kezdve imádta a közös munkát, napi két órát aludt, saját műszakja után hajnali háromtól már Gennaróval dolgozott, és ezzel indult az a máig tartó szoros kapcsolat, melynek nemcsak Jamie, de Gennaro Contaldo is rengeteget köszönhet. 

Jamie Oliver és Gennaro Contaldo egy főzőshowban (Fotó: Profimedia)
Jamie Oliver és Gennaro Contaldo egy főzőshow-ban (Fotó: Profimedia)

A londoni apuka

Azt mondja Jamie, hogy mindent Gennarótól tanult, mert bár a “lexikális” tudást meg lehet szerezni az iskolában, a főzés iránti szenvedélyt, kreativitást és az alapanyagok szeretetét neki köszönheti. Londoni apukájaként emlegeti a ma már 68 éves Contaldót, akivel azóta is elválaszthatatlanok. Együtt járták be Olaszországot, amikor Jamie épp arról forgatott sorozatot, visszatérő szereplő a műsoraiban, YouTube csatornáján és a Jamie’s Italian étteremláncban üzlettársak is. 

Gennaro karrierje, bár előtte is elismert séf volt, hatalmas lökést kapott Jamie sztárséffé válásával. Könyvei jelentek meg, saját műsorokat is készített, és a mai napig nagyon aktív: tanácsadóként dolgozik Jamie olasz éttermeiben, és saját videócsatornája és Instagram-oldala is van. Ma már azt mondja, hogy ő sokkal többet tanult Jamie-től, mint amit ő tudott tanítani neki, és úgy érzi, Jamie az ő hatodik gyereke. 

Az ember, akinek Jamie Olivert köszönhetjük: Gennaro Contaldo

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top