Gasztro

Hétvégi menü, amit újra és újra el fogtok készíteni

Még a legrutinosabbakkal is megesik, hogy egy idő után kicsit belefásul a sütés-főzésbe, és egyszer csak azon kapja magát, hogy megint ugyanazok az ételek készülnek, amelyeket már unalomig ismer a család. Ilyenkor kell egy kis menüfrissítés! Pár új recept, ami ha jól sikerül, a sütés-főzési kedvünknek is új lendületet ad.

Télen kicsit gyakrabban megesik, de ilyenkor, nyáron is előfordul, hogy újra és újra ugyanazokhoz a receptekhez nyúlunk: lecsó, hideg gyümölcsleves, tökfőzelék, esetleg hétvégén grillezés, stb., stb. Mindenkinek megvan az a 10-15 étel, amihez ihlethiány esetén nyúl, és ilyenkor nyáron, amikor már alig várjuk, hogy végre nyaralni mehessünk, egyre gyakrabban fordulunk ezekhez a receptekhez. Múlt héten már addig jutottunk, hogy a hétvégi menüt csupa strandételből állítottuk össze, de mivel a lángos–palacsinta–sült krumpli trió sem vethető be minden hétvégén, ezért most hoztunk egy pár új receptet, amivel kicsit visszacsempésszük a kreativitást a hétvégi menü tervezésébe.

Málnás smoothie bowl

Hétvégi menü, amit újra és újra el fogtok készíteni

Hozzávalók:

  • 1 ek. kesudióból készült vaj
  • 1 banán
  • 3/4 bögre kókusztej
  • a díszítéshez málna és kókuszreszelék
  • 1,5 bögre málna

A hozzávalókat turmixoljuk alaposan át, majd öntsük tálba, és díszítsük a kókuszreszelékkel és a gyümölccsel.

 

Avokádós karalábéleves

Hétvégi menü, amit újra és újra el fogtok készíteni

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 ek. vaj
  • 2 ek. olaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
  • 2 fej karalábé hámozva, kisebb darabokra vágva
  • 6 dl alaplé, amit a szárából és a héjából főztem
  • fél kk. só
  • félérett avokádó
  • frissen őrölt szerecsendió, bors
  • egy cikk citrom leve
  • a díszítéshez pirított fenyőmag, petrezselyemzöld

Közepes lángon a vajat és az olajat összemelegítem egy lábosban. Rádobom a hagymát, finoman sózom, és pár perc alatt, folyamatosan kevergetve megpárolom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy hamarabb puhuljon. Beleborítom a karalábét, további egy percig kevergetem, majd felöntöm az alaplével. Sózom és fedő alatt 12-14 perc alatt – a forrástól számítva – puhára főzöm. Amíg fő, megpirítom a fenyőmagot vagy bármilyen más olajos magot. Ha megpuhul a karalábé, hozzáadom az avokádó felét, és az egészet összepürésítem. Frissen őrölt borssal, szerecsendióval fűszerezem. Sózom, ha kell, és a citrom levével savanyítom. Pirított fenyőmaggal és friss petrezselyemmel tálalom.

Fokhagymás-morzsás tészta aszalt paradicsommal

Vrábel Kriszta: Kiadós, gyors vacsorák
Hozzávalók 4 személyre:
  • 40 dkg széles metélt 
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
  • 2 nagy gerezd fokhagyma 
  • 2 ek. szárított kakukkfű
  • 1-2 db szardella (elhagyható) 
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors
  • extra szűz olívaolaj

Serpenyőben melegítsünk fel 3-4 evőkanál olívaolajat, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk (vagy só helyett dobjunk hozzá 1-2 darabka szardellát, így még finomabb lesz), a kakukkfüvet, az aprított petrezselymet és a feldarabolt aszalt paradicsomot. Kevergetve pirítsuk a morzsát aranyszínűre, a zúzott fokhagymát akkor adjuk hozzá, amikor a morzsa már majdnem kész. Nagy fazékban, lefedve tegyünk fel a tésztának egy adag vizet forrni. Ha forr, sózzuk, dobjuk bele a tésztát, főzzük meg. A leszűrt tésztát keverjük el a fűszeres, paradicsomos morzsával.

Lisztmentes diótorta bogyós gyümölcsökkel

Hétvégi menü, amit újra és újra el fogtok készíteni

Hozzávalók:

  •  25 dkg darált dióbél 
  • 10 dkg nyírfacukor (édesszájúaknak lehet több is)
  • 5 tojás 
  • 3-4 ek. vaj 
  • 2-3 maréknyi apróra vágott olajos mag (pl. mandula, fenyőmag, kesudió) 
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 citrom héja
  • 1 doboz málna (vagy szeder, áfonya vagy ezek vegyesen), fügelekvár

170 fokra előmelegítem a sütőt. Először a tojássárgáját keverem ki a nyírfacukorral, majd hozzáadom a vajat és a diót. A tojásfehérjét kemény habbá verem, és óvatosan beleforgatom a diós keverékbe. Hozzáadom a szódabikarbónát, a gyümölcsöket és az olajos magvakat. Közepes tortaformába töltöm, és előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütöm. 

 

Mascarponés meggyfagyi

 
Házi fagyik

Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone
  • 50 dkg meggy
  • a gyümölcs édességétől függően cukor vagy méz

A meggyet mossuk meg, magozzuk ki. Tegyük egy mély tálba – amelyben tudjuk turmixolni –, adjuk hozzá a mascarponét, és botmixerrel turmixoljuk simára. Ízlés szerint édesítsük. Tegyük át egy laposabb edénybe, amely elfér a mélyhűtőnkben. Helyezzük a mélyhűtőbe, majd ahogy kezd a krém szilárdulni, botmixerrel keverjük át. Ezt ismételjük meg 30 percenként 3-4 alkalommal, így lesz krémes állagú fagylaltgép nélkül is. Fogyasztás előtt hagyjuk a fagylaltot 5 percig szobahőmérsékleten olvadni, ezután könnyen adagolható. Természetesen, akinek van fagylaltgépe, abban is elkészítheti a masszát.

Zöldséges-csirkés piláf

Hétvégi menü, amit újra és újra el fogtok készíteni

Hozzávalók 4 személyre:

  • 35 dkg csirkemellfilé 
  • 40 dkg zsenge zöldborsó 
  • 25 dkg brokkoli
  • 20 dkg hosszú szemű rizs
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • só, frissen őrölt bors 
  • 1 ek. curry fűszerkeverék 
  • 3 ek. olívaolaj

Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a felkockázott csirkehúst, a curry fűszerkeveréket, pirítsuk körbe a húst. Adjuk hozzá a (nyers) rizst, a zöldborsót, a rózsákra szedett brokkolit, a zúzott fokhagymát, és öntsük fel a rizs térfogatának megfelelő, 2,5-szeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, borsozzuk, lefedve, olykor megkeverve 20 perc alatt főzzük készre a fogást.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top