Gasztro

A dinnyétől a limonádéig – idén nyáron mindent grillezünk!

Itt a grillszezon, az első néhány sütésen már túl is vagyunk, és bár a húsok pácolásán mindig variálunk egy kicsit, jó lenne néhány újdonság, mert hosszú még a nyár. Most hoztunk is néhány szuper ötletet, a limonádétól az avokádón át a lasagnéig mindent meg fogunk grillezni idén!

Húst grillezni mindenki tud – vagy legalábbis próbálkozunk vele, szinte mindenki a hússütéssel kezdi a grillezést, és egy idő után ki is alakul a kedvenc technika, amivel garantáltan jól sikerül a sütés. A pácokkal lehet trükközni, és a formával is játszhatunk: a szeletelt húsok helyett néha készíthetünk húsos nyársakat is, de egy idő után ez is unalmassá válhat, ezért ilyen esetekben kell elővenni a kreatív ötleteket!

Természetesen a klasszikus zöldségeket sem felejtjük el: a héjában sült krumpli, a cukkini és a kukorica sem marad le a grillről, de mi most olyan ötleteket gyűjtöttünk össze, amelyeket eddig talán még nem próbáltatok. 

Pizza a grillről

Ugyanazt a pizzatésztát lehet itt is használni, mint amiből a hagyományos házi pizza is készül, arra kell csak figyelni, hogy kisebb átmérőjű és vékonyabb tésztalapokat tegyünk a grillre, és kenjük le olajjal a tésztalapot, mielőtt a grillre tesszük. Ha az egyik oldalát megsütöttük a tésztának, meg kell fordítani, a tetejére rárakni a feltéteket, és mire az alsó rész megpirul, a feltét is átmelegszik egy kicsit. Még jobb, ha olyan zöldségekkel, tenger gyümölcseivel rakjuk tele a tetejét, melyeket szintén a grillen sütöttünk ki.

A dinnyétől a limonádéig - idén nyáron mindent grillezünk!

Grillezett avokádó

Az Instagram-kedvenc avokádó természetesen a grillről sem maradhat le. Az avokádót nem hámozzuk meg, csak félbevágjuk, a magját eltávolítjuk, úgy, hogy a két fél avokádó megőrizze a formáját, majd sózzuk-borsozzuk, és kevés olívaolajjal kenjük meg, mielőtt a grillrácsra tesszük. Ha kész, tehetünk rá különféle feltéteket: koktélparadicsomot, fetát, zöld fűszeres pestót és különféle magvakat is. 

Lasagne a grillen

Kedvenc olasz egytálételünket is el lehet készíteni grillen. A trükk csak annyi, hogy a tésztalapokat elő kell főzni, és aztán ugyanúgy, mint a lepénykenyereket is szoktuk, az enyhén megolajozott grillen picit megsütjük, és ezzel rétegezzük a paradicsomszószos ragut. 

A dinnyétől a limonádéig - idén nyáron mindent grillezünk!

Grillezett limonádé

A legjobb dolog, ami a limonádéval történhet! Cukorba mártott citromkarikákat teszünk a grillre, és így tesszük majd a limonádéba. A pontos arányokat itt tudjátok elolvasni

Fotó: Magnolia Days

Zöld fűszerek a grillen

Nemcsak azért, mert friss illat lesz – persze a sütés illata mellett – a kertedben, hanem azért is, mert például a rozmaring illata elriasztja a szúnyogokat is. Kerülhet a grillre friss oregánó, bazsalikom, kakukkfű.

5 szuper trükk kerti grillezéshez

Pitefalatok  (almás pite, barackos pite stb.)

Ez már egy kicsit pepecselősebb munka. El kell először készíteni a pitetésztát, amit felhasználásig hűtőbe teszünk. Ezután a meghámozott almát, barackot fűszeres (fahéjas, gyömbéres, kardamomos stb.) cukorba mártjuk, és pár percig grillezzük, hogy kicsit rákaramellizálódjon a fűszeres cukor. Ezután a gyümölcsöt feldaraboljuk, hozzáadunk egy kis vajat és szükség szerint egy pici lisztet, hogy ne legyen túl nedves a töltelék. A tésztát kinyújtjuk, és kisebb köröket szaggatunk ki belőle, közepükre gyümölcsös tölteléket teszünk, összehajtjuk, és egy villával a széleket összenyomjuk. Olajjal enyhén lekent grillre tesszük, és mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

A dinnyétől a limonádéig - idén nyáron mindent grillezünk!

Grillezett dinnye kis csavarral

Görögdinnyét talán már ti is grilleztetek, és jól is tettétek, mert nagyon finom, de most egy még jobbat mondunk. Szórjatok rá egy kis sót – vagy ha van, füstölt sót –, és apróra vágott chilivel süssétek meg a grillen. Mennyei lesz!!! 

Talán még a chilis dinnyénél is finomabb a fetás-mentás grillezett dinnye, ami nemcsak finom, de szuper jól is néz ki. Komolyabb grillvacsorán tökéletes előétel lehet! Így készül:

Grillezett ananász fűszeres karamellel

Gordon Ramsay ritkán téved, így ezt a karamelles ananászt is mindenképpen ki fogjuk idén próbálni. A szép szeletekre vágott ananászt 2-2 percig grillezzük, majd meghintjük kevés cukorral, hagyjuk kicsit pirulni, és kész is. A karamellhez cukrot karamellizálunk egy serpenyőben, hozzáadunk egy kis vaníliát, kínai ötfűszer-keveréket, kevés vajat és tejszínt, összekeverjük, és ezzel tálaljuk a grillezett ananászt. 

Nem Gordon tippje, de nagyon finom a grillezett ananász házi kókuszfagyival vagy kókuszsorbet-vel is! 

Brie grillezve

Az egyik legfinomabb húsmentes grillvacsora! Egész brie sajtot sütünk meg az enyhén olajozott grillen néhány perc alatt, míg teljesen átmelegszik és enyhén megpirul. Szintén a grillen pirított bagettszeleteket (ezt fogjuk belemártogatni) és áfonya- vagy ribizlilekvárt kínálunk mellé. Ha még a nyár egyik nagy kedvence, egy hideg rozéfröccs is kíséri, tökéletes lesz a grillvacsoránk!

A dinnyétől a limonádéig - idén nyáron mindent grillezünk!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top