Gasztro

Kevesebb és drágább lesz a tejföl

Nagyon felment a zsíros tejszín ára az európai piacon, ez pedig a tejföl drágulásához vezethet.

Már az ősszel mélyebben kell a pénztárcájába nyúlnia annak, aki jó minőségű tejfölt szeretne vásárolni. A tejtermék alapanyagául szolgáló zsíros tejszín ára ugyanis az egekbe szökött az európai uniós piacon – írja a Magyar Idők.

A gyártóknak külföldről kell beszerezniük a zsíros tejszínt, mert Magyarországon nagyon alacsony a tejek beltartalmi értéke. A magyar feldolgozók viszont nem tudják kifizetni a jelenlegi magas árakat, így akár már ősszel is gondok lehetnek az ellátással. Nem tudni még, hogy milyen mennyiségű tejföl jut a boltokba és mennyibe kerül majd.

A magyar gyártók arra ösztönöznék a hazai tehenészeteket, hogy megfelelő takarmányozással növeljék az előállított tej beltartalmi értékeit. Így ugyanis kevesebb importra lenne szükség. Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke szerint azonban a magyar gazdák azért nem szánnak több pénzt a takarmányozásra, mert a tej hazai felvásárlási ára jócskán elmarad az EU-tól.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) szerint a tejtermékek egyébként már jelenleg is drágulnak: a 2017 májusi adatok szerint a 2,8 százalékos friss zacskós tej 26 százalékkal, a 1,5 százalékos dobozos tej, 25 százalékkal, míg a tejföl és a vaj 15 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor. Az AKI által vizsgált árak egyébként nem fogyasztói-, hanem feldolgozói értékesítési árak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top