Gasztro

Házi meggyszörp minden évszakra, tartósítószer nélkül

Nyáron a meggy nem lehet túl sok, bár néha igazán így érezzük. Ilyenkor gondoljunk arra, milyen jól jön majd pár hónap múlva az isteni finom meggylekvár. De a házilag elkészített meggyszörp kóstolásával sem érdemes őszig várni, hiszen nincs is jobb egy jeges, gyümölcsös meggyszörpnél.

A meggyszörp elkészítésekor egyetlen macera van, az pedig a magozás. Érdemes a dolgot egy szuper közösségépítő programként feltüntetni és befogni a magozásba a család minden tagját, így lényegesen lecsökkenthetjük a magozásra fordított időt, és nekikezdhetünk a meggyszörp elkészítésének.

Meggyszörp, ahogy te szereted

A meggyszörp és bármilyen gyümölcsszörp jól esik a nagy melegben is, de ősszel és télen, megidézi nekünk a nyarat. Ezért mindenképpen szánjuk rá az időt, hogy üvegbe zárjuk. Főleg ha nagyobb mennyiségű, friss gyümölcsöt kapunk a szomszédtól, vagy a rokonoktól. Készíthetjük egyszerűen, mégis zamatosan a hagyományos meggyszörpöt, nagyiféle recept szerint, de létezik különleges, fahéjas ízesítésű meggyszörp is.

A házi meggyszörp hozzávalói

  • 6 kg meggy
  • 3 kg kristálycukor
  • 2,3 liter víz
  • 2-3 citrom leve
Házi meggyszörp minden évszakra, tartósítószer nélkül

A házi meggyszörp elkészítése

  • A meggyeket alaposan megmossuk, megtisztítjuk, és kimagozzuk. Magozás közben az ujjainkkal a meggy húsát szétnyomkodhatjuk kissé.
  • Egy nagyobb lábosba tesszük, felengedjük a vízzel és feltesszük melegedni. Nem kell rögtön forralni, csak lassan egyre jobban főzni és közben ne felejtsük el sűrűn kevergetni.
  • Mikor már ténylegesen felforrt, leszűrhetjük. Alaposan nyomkodjuk ki a levét, a szűrőben visszamaradt gyümölcsből készíthetünk lekvárt a meggyszörp mellett, ha már úgyis könyékig meggyesek vagyunk.
  • A kinyert meggylébe facsarjuk bele a citromok levét és adjuk hozzá a cukrot. A mennyiségeket aszerint változtathatjuk, hogy mennyire szeretnénk savanyúra vagy édesebbre a meggyszörpöt
  • Keverjük el alaposan, tegyük vissza a tűzhelyre, és további 30 percig főzzük.
  • Az üvegeket alaposan mossuk és fertőtlenítsük ki. Ezt akár mosogatógépben is megtehetjük, 70 fokos programra állítva azt. S ne feledkezzünk meg az üvegek kupakjának megtisztításáról se.
  • Még forrón töltsük az üvegekbe a szörpöt, ami nagyjából 6 liter lesz.
  • Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top