Gasztro

Villámgyors, mégis különleges meggyes sütik nyárra

Ha a piacon nagy adag gyönyörű meggyet látunk, azonnal csapjunk le rá! De az is lehet, hogy a nagyiéknál lesz szükség segítségre, hogy a meggyfát leszedjük. A lényeg, hogy a meggy és a belőle készült meggyes süti megunhatatlan. Mutatunk most két különlegeset, amiket ráadásul gyorsan el is tudunk készíteni.

A meggy az egyik legnyerőbb nyári gyümölcs, hiszen annyira savanykás, hogy igencsak jól tud esni a nyári melegben. A meggyes süteményekben pedig fantasztikusan működik, lédús, szaftos tőle a sütemény tésztája. Szezonjában vásároljunk be meggyből nagyobb mennyiséget, rakjunk el belőle télire befőttet, meggylekvárt, konyakos meggyet, a többiből meg készítsünk meggyes sütit.

Meggyes süti németül, angolul

Nálunk a legelterjedtebb az egyszerű meggyes piskóta, ami szinte megunhatatlan. Mégis ha szeretnénk különleges meggyes sütit készíteni a rendelkezésre álló meggyből, nézzünk körül Európa más országaiban is, hiszen a meggyes sütik nem csak nálunk népszerűek nyáron.

Meggyes, Feketeerdő pohárkrém hozzávalói

  • 50 dkg magozott meggy
  • 3 tojás
  • 3 ek. kakaópor
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 ek. rum (vagy aroma)
Villámgyors, mégis különleges meggyes sütik nyárra

Meggyes Feketeerdő pohárkrém elkészítése

  • A piskótához a tojásokat kikeverjük a cukorral egészen fehéredésig, majd hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport, és óvatosan összekeverjük. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd 12-15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, felkockázzuk, tördeljük apróra.
  • A tejszín egyik felét a rumaromával felverjük, és a hűtőbe tesszük.
  • A tejszín másik felét szintén keményre felverjük, majd összekeverjük óvatosan a vízgőz fölött megolvasztott étcsokival.
  • A hozzávalókat a poharakba rétegezzük: kakaós piskóta, csokis tejszín, magozott meggy és rumos tejszínhab.
  • A tetejére díszítésnek tegyünk pár szem meggyet és csokireszeléket, és kész is az isteni meggyes pohárkrém.

Meggyes crumble hozzávalói

  • 50 dkg magozott meggy
  • 1 kk. fahéj
  • 2 ek. cukor
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg darált mandula
  • 6 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • csipet só
  • vaj a forma kikenéséhez
Villámgyors, mégis különleges meggyes sütik nyárra

Meggyes crumble elkészítése

  • A piteformát vékonyan kivajazzuk, és az aljába rendezzük a kimagozott meggyet.
  • Megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral.
  • Összeállítjuk a tésztát: a lisztet, a cukrot és a sót elkeverjük, majd gyors mozdulatokkal belemorzsoljuk a vajat. Nem kell, hogy a tészta teljesen összeálljon.
  • Az elkészült tésztamorzsát a cukros-fahéjas meggyekre szórjuk.
  • 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük a meggyes crumble-t.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top