Gasztro

Meghalt a három Michelin-csillagos francia séfóriás

Alain Senderens, a francia új konyha egyik megteremtője azokat az elveket vezette be a gasztronómiába, amelyeket ma is követünk. Három Michelin-csillaga volt, de lemondott róluk, hogy megfizethető, de kiváló minőségű ételeket készíthessen.

Hetvenhét éves korában correze-i otthonában vasárnap elhunyt Alain Senderens, Franciaország egyik legnevesebb séfje. 28 éven át három Michelin-csillaggal rendelkezett, Paul Bocuse-zal és másokkal az új francia konyha megteremtőjeként tartják számon. 

A nagy újítók egyik utolsó képviselője

A hatvanas-hetvenes évek “új francia konyhájának jelentős alakja volt, aki a ételek és a borok újfajta párosítását hirdette meg” – méltatta hétfőn Gilles Pudlowksi gaszrokritikus. “A párizsi nagy újítók egyik utolsó képviselője, látnok volt.”

 A francia új konyhát a könnyű, egészséges ételek, az új konyhatechnológiák alkalmazása jellemezte a hagyományos, nehéz szószos fogások helyett.

  • Alain Senderens 1968-ban nyitotta meg Párizsban L’Archestrate nevű éttermét, amelynek 1978-ban három Michelin-csillagot ítéltek.
  • 1985-től volt a Lucas Carton étterem séfje, amely szintén háromcsillagos lett.
  • 2005-ben megvásárolta az éttermet, és saját nevére keresztelte.

Lemondott a Michelin-csillagokról

Megdöbbentette a francia konyhaművészeket, amikor lemondott Michelin-csillagairól, mondván, új éttermében nem tud megfizethető árakat kínálni vendégeinek, ha fenntartja a Michelin-követelményeket.

Másfajta éttermet akarok nyitni, kiváló ételekkel, mindenféle felhajtás nélkül.

Új éttermében a vendégek a korábbi árak egyharmadáért jutottak egyszerűbb, de kiváló minőségű ételekhez, és Senderens profitja megnégyszereződött a korábbiakhoz képest.

Ma is az ő elveit követjük

Ő volt az, aki a francia gasztronómiát fejtetőre állította az édes és sós vagy keserű ízek szokatlan párosításával, ősrégi, köztük római kori receptek újjáélesztésével. Egyik legnagyobb megrökönyödést kiváltó újítása volt, hogy sajtokhoz fehér bort kínált.

Az újkonyha-mozgalom alapelvei közé tartozott az ételek egyszerű módon, lehető legrövidebb idő alatti sütése, főzése, ízviláguk gazdagítása. A porhanyósság helyett a séfek fontosabbnak tartották az ízt. Csak friss, szezonális alapanyagokat használtak, a tíz-húsz oldalas étlapokat jelentősen leszűkítették.

Új, de célszerű konyhatechnológiákra törekedtek, mellőzték a hosszú tartósítást, a pácolást, a klopfolást, a nehéz mártásokat, a liszttel sűrítést. Új fűszereket alkalmaztak, és minden olyan alapanyagot használtak, ami friss és finom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top