Gasztro

Edd, amíg lehet! Végleg eltűnhet a magyar málna

Nem kedvez a magyarországi klíma a málnatermesztésnek, de sokba kerül a gondozása és szüretelése is a gyümölcsnek. Lengyelország és Szerbia mögött eltűnhet a hazai málnatermesztés.

Az elmúlt 25 évben eltűnt a magyarországi málnaültetvények több mint 90 százaléka, ma mára alig néhány száz hektárom foglalkoznak a munkaigényes gyümölcs termesztésével – írta a Világgazdaság.

Korábban 25 ezer tonnánál is több volt az éves termelés, amelynek jó része ipari célra ment. Ez mostanra megszűnt, a termelők csak friss áruként értékesítik a málnát, a fagyasztott termékek importból kerülnek a boltokba. 

A Világgazdaság cikke szerint a legnagyobb probléma, hogy

  • az ültetvényeket nem korszerű fajták alkotják,
  • nem kedvez a hazai klíma a málnának,
  • jelentős kézi munkaerőt igényel a gondozás és a szüret.

A termésátlagok a gazdasági megtérülést jelentő 10 tonna alatt vannak hektáronként, málnaszedésre alig találni munkaerőt, a dolgozók pedig az árbevétel jelentős részét elviszik. A többnyire 1000-2000 forintos kilónkénti árból 400 forint a szedési költség.

Szerbiában és Lengyelországban nemcsak a klíma felel meg jobban a gyümölcsnek, de olcsóbb a munkaerő is, sok helyen pedig gépesített szedéssel tovább csökkentik a költségeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top