Gasztro

Elárasztja Európát a magyar dinnye

A magyarok fejenként 15-16 kiló dinnyét esznek, és ha marad a meleg idő, akkor a termelők hamarabb kezdik leszedni a gyümölcsöt.

Várhatóan július első hetében kezdődik a görögdinnye tömeges szedése, öt-tíz nappal korábban, mint tavaly, ha addig kedvező lesz az időjárás – közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB).

Magyarországon az idén 5000-5200 hektáron ültettek görögdinnyét a kertészek, a termőterület 8-10 százalékkal csökkent 2016-hoz képest.

A jelenlegi felmérések szerint a várható termésmennyiség 200-210 ezer tonna, ami a tavalyi 230 ezer tonnához viszonyítva mintegy 10 százalékkal kevesebb. A megtermelt dinnyéből 60-80 ezer tonna kerül évente exportra. Főbb piacaink Németország, Lengyelország, Csehország és a balti államok.

  • A magyarországi görögdinnye-fogyasztás évente 15-16 kilogramm fejenként.
  • A vásárlók a közepes méretű, 4-6 kilogramm súlyú dinnyét keresik, mert ezek könnyen szállíthatók és hűthetők, míg a nagyméretű, 8-10 kilósnál nagyobb dinnyék eladhatósága csökkent az utóbbi években.
  • Folyamatosan növekszik a mag nélküli dinnyék aránya nemcsak az exporteladásoknál, hanem belföldön is.
  • Választékbővítésként a piros színű mellett megjelent 1-2 százalékban a sárga bélű dinnye is.

A sárgadinnye szezonja a fóliás termesztésnek köszönhetően már május legvégén elkezdődött. A szezon szeptember végéig tart, a mintegy 800 hektárnyi területről 18-19 ezer tonna termés várható, melynek 90-95 százaléka a belföldi piacokon talál vevőre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top