Gasztro

Bezáratta a Nébih az egyik Nagyi palacsintázóját

Felfüggesztette egy budai palacsintázó működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság emberei komoly higiéniai hiányosságokat, rozsdás berendezéseket, fedetlenül tárolt töltelékeket és 30 kiló jelöletlen, nyomon követhetetlen készételt találtak a helyszínen.

Június derekán tartottak ellenőrzést a Nébih szakemberei a budai vendéglátóhelyen, amely számos ponton megsértette a jogszabályokban előírt élelmiszer-biztonsági és higiéniai követelményeket. 

Az üzlet szemmel láthatóan régóta takarítatlan helyiségeiben a hűtő- és fagyasztóládákat jeges, szennyezett és rozsdás állapotban, több esetben belső világítás nélkül használták. A hűtőkben fedetlenül tárolták egymás mellett a túrókrémet, a milánói makarónit, a gyümölcssalátát, a tejszínes-sonkás gombakrémet és a sertéspörköltet, esetenként az ételek előkészítéséhez használt kanállal együtt. A tálalópulton szintén fedetlenül, szennyeződésnek kitéve kínálták a kakaóport, diót, mézet és mogyorókrémet.

Bezáratta a Nébih az egyik Nagyi palacsintázóját

Az ellenőrök 30 kilogramm jelöletlen, nyomon követhetetlen készételt különítettek el, egyúttal elrendelték annak megsemmisítését. A helyszínen tapasztalt súlyos, a fogyasztók egészségét veszélyeztető hiányosságok miatt pedig azonnali hatállyal felfüggesztették az étterem működését.

A hvg.hu úgy tudja, hogy a bezárt hely a Hepinagyi Kft. egyik budai palacsintázója, ehhez a céghez tartoznak a Nagyi palacsintázója névre hallgató kedvelt étkezdék, melyekből egész hálózat működik Budapesten.

A Nébih szerint a palacsintázó ételkészítő tevékenységét akkor folytathatja, ha

  • a 24 órás üzemeltetéshez igazított takarítási utasítást kidolgozták,
  • a másik üzletben előre megsütött palacsinta készítésére épített technológiát biztonságossá tették,
  • a HACCP-rendszert átdolgozták, a dolgozók soron kívüli élelmiszer-biztonsági oktatását elvégezték,
  • és a rendezett üzletet, valamint a biztonságos üzemeltetéshez feltételül szabott dokumentumokat a Nébih szakembereinek bemutatták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top