Gasztro

Mostantól nem készíthet akárki kürtőskalácsot

Szigorítják a kürtőskalács-készítés szabályait, a receptet, az előállítás módját és a felhasznált alapanyagok minőségét is rögzítik. Sütés után még négy óráig árusítható, tovább nem.

A jövőben csak akkor használhatják a gyártók a kürtőskalács megnevezést, ha megfelelnek az agrártárca által előírt kritériumoknak – írja a Magyar Idők. A pontosításoktól azt várják, hogy eltűnjenek a silány alapanyagokból készült, az eredetire csak nyomokban hasonlító termékek a kínálatból.

Mostantól nem készíthet akárki kürtőskalácsot

A kürtőskalács a különböző vásárok, szabadtéri rendezvények elmaradhatatlan kelléke, az elmúlt években pedig egyre több állandó utcai árus jelent meg a nagyobb városokban. Budapest forgalmas pontjain szinte minden sarokra jut egy stand, az árakban és a minőségben ugyanakkor óriási különbségek mutatkoznak.

A leírás alapján kürtőskalácsnak csak azt a hagyományos technológiával, kelt tésztából készült csavart édességet lehet nevezni, amelynek hossza legalább 17 centiméter, kisebbik belső átmérője pedig eléri az öt centimétert. Készítése során a kelt tésztát a sütődorongra tekerik, felületét cukorral borítják, majd parázs vagy más sugárzó hő mellett kisütik. A külső, karamellizált cukormáz fényes, ropogós, az édes tészta egyenletesen átsült, puha és foszlós.

A szabályozás két kategóriát különböztet meg, a hagyományos kürtőskalácsot és annak vásári változatát. A tradicionális termék kizárólag vajból készülhet, míg a vásári kürtőskalács készítése során a vaj olajjal vagy margarinnal, a tojás tojásporral, a tej tejporral helyettesíthető.

Fontos pontja a szabályozásnak, hogy a kürtőskalácsot csak frissen készíthetik az árusok, a sütéstől számított négy óra elteltével pedig tilos a forgalmazása – olvasható a Magyar Időkben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top