Gasztro

Óvakodj ettől a zellerfélétől – súlyosan mérgező!

Emberre veszélyes növényt irtottak ki a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai egy csatorna partján Kiskőrös és Kecel között. A Szosznovszkij-medvetalp névre hallgató növény égési sérülést okoz, ha a bőrrel érintkezik.

A zellerfélék családjába tartozó, Szosznovszkij-medvetalp (Heracleum sosnowskyi) néhány példányát irtották ki a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai a Kiskőrös és Kecel között futó csatorna partján.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Teljes vegyvédelmi felszerelésben irtják a medvetalpat – Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Az ernyős virágzatú, évelő, többméteresre növő özönnövény emberre is veszélyes, mert hatalmas mennyiségben tartalmaz furokumarint, amely a bőrre kerülve erősen fényérzékennyé teszi azt. Ha az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, kipirosodik, viszketni kezd, és 24–48 órán belül égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta. Orvosi kezelés nélkül maradandó károsodást okozhat.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Szárzúzót is bevetettek – Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A területet mostantól kiemelten figyelik, mert nem egyszerű megszabadulni a növénytől. Ha valaki Szosznovszkij- vagy kaukázusi medvetalpat vél felfedezni valahol, belterület esetén értesítse az önkormányzatot, külterület esetén pedig az illetékes kormányhivatalt – hívja fel a figyelmet a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top