Gasztro

Az igazi amerikai meggyes pite

Akinek a kertjében van meggyfa, igazán szerencsésnek érezheti magát, a többieknek pedig irány a piac! Szerezzünk be annyi friss meggyet, amennyi egy szenzációs meggyes pitéhez elegendő. Az amerikai verzió ráadásul különösebb cukrászati ismeret nélkül is sikerre vihető.

A meggyes pite az egyik legfinomabb nyári sütemény, hiszen édes és savanykás is tud lenni egyszerre. Elkészítésével és az előkészületekkel pedig ki tudunk pipálni egy egész délelőttöt a nyári vakáció közepette. A gyerekeket kiküldjük a kertbe meggyet szedni, vagy felkerekedünk velük, és a legközelebbi piacon beszerezzük a meggyet.

Meggyes pite amerikai módra

Ha megvan a meggy, jöhet a melós része: kapjuk elő a retró meggymagozót a meggyes pitéhez, ugyanis felhőtlenül magok nélkül élvezhetjük igazán. A meggyes pite tésztája amúgy sem bonyolult, arra kell figyelni csupán, hogy elég hideg legyen a vaj, és sütés előtt hűtsük be a tésztát, így lesz a meggyes pite igazán omlós. Ezt a tésztát egyébként bármilyen gyümölccsel megtölthetjük: a meggyes pite helyett almásat is készíthetünk bátran.

A meggyes pite hozzávalói

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg hideg vaj felkockázva
  • 1 tojás
  • 1 ek cukor
  • csipet só
  • 1 kg magozott meggy
  • 15 dkg cukor
  • 3 ek keményítő
  • 1 tojás a kenéshez
Az igazi amerikai meggyes pite

A meggyes pite elkészítése

  • A lisztet a cukorral és a sóval elkeverjük, majd gyors mozdulatokkal vagy robotgéppel, esetleg villával a felkockázott hideg vajat belemorzsoljuk.
  • Hozzáadjuk az egyik tojást, és tésztát gyúrunk belőle.
  • Kettéosztjuk a tésztát. Az egyik felét kinyújtjuk akkorára, mint a piteforma. Bele is tesszük, és megszurkáljuk villával, a másik felét is picit kilapítjuk, és fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tesszük mindkettőt.
  • A magozott meggyet összeforgatjuk a cukorral és a keményítővel, majd a piteformába kanalazzuk.
  • A másik tésztát is kinyújtjuk, felcsíkozzuk, és a töltelék tetejére rácsozzuk egymás alatt átbújtatva.
  • Az alul lévő tészta széleit és a csíkokat összenyomkodjuk, majd a második tojással megkenjük.
  • 180 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd fóliával letakarva még további 50 percig, nehogy megégjen.
  • Mielőtt felszeletelnénk, hagyjuk kihűlni. Így könnyebb lesz szeletelni is az elkészült, isteni meggyes pitét.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top