Gasztro

Döbbenetes dolog derült ki a hazai sertéshúsról

Megdöbbentő adatot közölt a hazai sertéstelepekről az Agrárszektor.hu. A szaklap szerint a sertésfarmok legalább negyven százaléka, míg a vágósertések tíz százaléka lehet hepatitis-E vírussal fertőzött. A fertőzés az embereknél akut májgyulladást okoz, de hőkezeléssel védekezhetünk ellene.

A Nébih is megerősítette az Agrárszektor.hu értesülését, miszerint a vizsgált sertéstelepek 39 százalékában, míg a vágósertések között 9 százalékban van jelen a hepatitis-E (HEV). Az adatok, amelyekkel a Nébih számol, 2004 és 2010 közöttiek, frissebb adatok azért nem állnak a hivatal rendelkezésére, mert a HEV okozta májgyulladás nem  tartozik a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek közé.

A hatóság ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az állatokban tünetmentes vagy ritkán emésztőszervi fertőzéseket okozó HEV a világ elmaradott környezeti higiéniájú területein okozhat csak járványt. A fertőzött állatok húsának fogyasztása ugyanakkor Magyarországon is okozhat emberi megbetegedést, ez viszont csak akkor fordulhat elő, ha nem megfelelően hőkezelt élelmiszert fogyasztunk. 

Megfelelő hőkezeléssel (71 Celsius-fokos hőmérséklet 5 percen át) elpusztíthatók a HEV-vírusok, így az általános személyi és konyhai higiéniai szabályok betartásával könnyen megelőzhető az emberi fertőződés.

A HEV-vírus okozta fertőzés emberekben önkorlátozó májgyulladás-szindróma, amely lehet tünetmentes, esetleg enyhe tünetekkel, hasi fájdalommal és sárgasággal járó betegség.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top