Gasztro

Erre készülj, ha szereted a kenyeret

Változások jönnek kenyérfronton. Szigorúbban szabályozzák, minek kell kerülnie a rozskenyérbe vagy a teljes kiőrlésűbe.

A héten lépnek hatályba a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai. Ezek alapján egyes termékek összetevőinek arányát lényegesen meg kell változtatni. Például a rozskenyerekben az eddigi 40 százalékról 60 százalékra kell növelni a rozstartalom szintjét. Az a pékség, ahol ezt nem tartják be, rozskenyeret nem forgalmazhat, csak rozsosat, amiben a rozstartalmat szintén drasztikusan emelni kell a mostani 15,1 százalékról 30 százalékra.

Megváltozik a teljes kiőrlésű kenyerek szabályozása is: azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amelyek bizonyítottan 60 százalék vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Nagy arányban módosulnak a Graham és a tönkölykenyerek összetevői is, kézműves kenyérnek pedig június 22. után csak azokat a kenyereket lehet nevezni, amelyek főleg kézi technológiával, adalék és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek.

A változtatásokat részletesen az Index szedte össze.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top