Gasztro

Hamarosan megsütik az első kenyeret a Nemzetközi Űrállomáson

Új korszak kezdődhet az űrutazásban és ezzel egy időben a Nemzetközi Űrállomáson is, ha beválik az a kemence, amivel kenyeret lehet sütni a súlytalanságban.

Számos dologról kell lemondaniuk az űrhajósoknak, amikor elhagyják a Földet, és hosszabb-rövidebb időre beköltöznek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A súlytalanság mellett az egyhangú étkezés az, ami megviseli az asztronautákat.

A napi menük színesebbé tétele már elkezdődött azzal, hogy növénytermesztésbe fogtak az űrállomáson, és hamarosan egy speciális kenyérsütő gépet is kapnak az űrhajósok. Eddig azért voltak kénytelenek kihagyni a kenyeret az étkezésből az ISS jelenlegi lakói, mert a kenyér morzsálódik, a kenyérmorzsák pedig szanaszét lebegnének az űrállomáson.

Növénytermesztés az űrállomáson

A Bake In Space német vállalkozás a Német Űrkutatási Központtal és élelmiszer-kutatókkal együttműködve olyan kenyértésztán és kemencén dolgozik, amivel olyan morzsamentes kenyeret tudnak előállítani, ami az ISS-en is fogyasztható – írja az Index. Az űrbe szánt kenyérsütőgép kis teljesítményű, és rendkívül jól szigetelt lesz, hogy ne merítse ki az űrállomás áramforrásait, illetve ne okozzon gondot a felforrósodó külső burkolat.

Az űrkemencét és a speciális kenyértésztát már 2018-ban az áprilisban induló Horizon küldetésén letesztelik, ami siker esetén gyökeresen változtatja majd meg a mikrogravitációs gasztrokultúrát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top