Gasztro

Hétvégi menü, ami bearanyozza a hosszú hétvégédet

Már nagyon kellett ez a hosszú hétvége, végre kicsit rendezhetjük sorainkat, pihenhetünk, és rákészülhetünk a nyárra. A hétvégi menüt is olyan receptekből állítottuk össze, amelyek pont az ilyen ráérősebb hétvégékre valók: kicsit időigényesebbek egy átlagos hétköznapi gyors vacsoránál, de nagyon megérik a fáradságot.

A hirtelen jött kánikula miatt az utóbbi napok szinte csak a tavaszi salátákról és a házi fagyikról szóltak, az esti gyors vacsora pedig általában valamilyen hideg leves volt, többet nem is nagyon lett volna kedvünk enni (és főzni sem). Most a hétvégén kicsit visszatérünk a konyhába, és ha már ott vagyunk, megadjuk a módját a hétvégi menünek néhány isteni finomsággal. 

Palacsintabetűk epres-nektarinos öntettel

Hétvégi menü

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt 
  • 1 tojás 
  • 1 ek. cukor 
  • 1 dl tej 
  • szódavíz
  • 4 ek. étolaj 
  • 25 dkg eper 
  • 4 szem nektarin
  • 2 ek. méz
  • 1 ek. rózsavíz (elhagyható)

Hagyományos módon keverjünk a lisztből, tojásból, cukorból, tejből, szódából és olajból sűrű palacsintatésztát, 3 evőkanál olajat használjunk hozzá. Pihentessük a tésztát 30 percet. A nektarint kockázzuk fel, az epret vágjuk ketté. 1 dl vizet keverjünk el a mézzel, forraljuk fel, adjuk hozzá a barackot, majd 2 perc múlva az epret is. További 2 percig főzzük a gyümölcsöket, majd vegyük le a tűzről, keverjük el benne a rózsavizet. Forrósítsuk fel a palacsintasütőt, öntsük bele a maradék olajat, majd habzsákból, vékony csőrű adagolóval nyomjuk ki egyesével a betűket. Fordítsuk, süssük meg a másik oldalát is. Kínáljuk az öntettel.

Spenótleves fetával és pirított lenmaggal

Hétvégi menü

Hozzávalók:

  • 100 g tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt fekete bors
  • extra szűz olívaolaj
  • 200 ml zöldség alaplé vagy víz
  • 200 g feta
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 500 g friss spenótlevél
  • 4 tk. lenmag

A lenmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, a fetát elmorzsoljuk.

A parajleveleket megmossuk, majd a fokhagymagerezdekkel együtt, sós vízben 10 perc alatt puhára pároljuk.Hozzáadjuk a zöldség alaplevet valamint a tejfölt, ezután megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk egy kevés frissen reszelt szerecsendióval, és botmixer segítségével az egészet selymes pürévé turmixoljuk.

A levest hidegen, a morzsolt fetával, a pirított lenmaggal valamint frissen őrölt fekete borssal megszórva, és egy kevés extra szűz olívaolajjal meglocsolva tálaljuk. 

 A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.

Egreses-kapros nyári káposzta

Hétvégi menü

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 ek. olívaolaj 
  • 1 kis fej hagyma, vékonyra szeletelve
  • 70 dkg (egy kis fej) új fejes káposzta, legyalulva
  • 30 dkg egres, megtisztítva
  • 8 dl leszűrt húsleves
  • só, bors
  • 1 kis doboz tejföl (175 g) 
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 1 ek. cukor
  • 1 nagy csokor friss kapor, finomra aprítva

Az olívaolajon megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a legyalult káposztát, a megpucolt egrest, majd ráöntjük a húslevest. Sózzuk, borsozzuk. Körülbelül 25 percig főzzük, amíg a káposzta megpuhul, és az egres szétfő. Simára keverjük a tejfölt a keményítővel, majd besűrítjük vele a káposztát. Hozzáadjuk a cukrot és a friss kaprot. Hidegen is tálalható. (A képen főtt borjúnyelvvel kínáljuk.)

 

Epres-rebarbarás piskótatekercs

Hétvégi menü

Hozzávalók a piskótához:

  • 8 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • csipet só
  • 4 tojás

Hozzávalók a krémhez:

  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg tejföl
  • 25 dkg mascarpone

Hozzávalók a rebarbarapéphez:

  • 5 dkg cukor
  • 2 cm (reszelt) gyömbér
  • 30 dkg rebarbara

A tetejére:

  • 20 dkg eper

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.

Először a piskótát készítjük el. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukor felével és a csipet sóval kihabosítjuk, a tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük. A két habot óvatosan összekeverjük. A lisztet a keverékre szitáljuk, lágyan ezzel is elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 10 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Borítsuk egy tiszta konyharuhára, húzzuk le róla a sütőpapírt, és tekerjük fel. Így hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük a rebarbarapépet. A megmosott, kisebb darabokra vágott rebarbarát egy lábasba tesszük a cukorral és a reszelt gyömbérrel együtt. Néhány perc alatt puhára főzzük, majd hűlni hagyjuk.

A krémhez a mascarponét kikeverjük a tejföllel és a cukorral.

Az epret megmossuk, feldaraboljuk.

A kihűlt piskótán egyenletesen eloszlatjuk a puhára főtt rebarbarát, majd megkenjük a krémmel. Végül az apróra vágott epret a krémre szórjuk. A piskótát feltekerjük.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

 

Kókuszfagyi cukor nélkül

 
Hűtsd magad házi fagyival!

Hozzávalók:

  • 5 dl kókusztej
  • 2 dl víz
  • 1 kókusz belseje vagy 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 tk. vaníliaaroma
  • 10 dkg kókuszcukor vagy nyírfacukor (elhagyható)

A kókuszdarabokat tedd a robotgépbe, és közepes fordulaton, lassanként adagolva öntsd hozzá először a vizet, majd a kókusztejet. (Ha kókuszreszeléket használsz a jégkrémhez, akkor öntsd a kókusztejet a keverőedénybe, szórd bele a kókuszreszeléket, magas fordulaton kezdd el keverni. Vizet csak a végén adj hozzá, ha kell.)

Ha szükséges, add a jégkrémhez a recept szerinti kókusz- vagy nyírfacukrot és a vaníliaaromát. Keverd addig a géppel, amíg szép krémessé áll össze.

A kókuszkrémet lezárható dobozban tedd legalább 4 órára a hűtőszekrény fagyasztófiókjába. A házi jégkrémből fagylaltos kanállal kiszedett gömböket kis tálkákban kínáld.

Langyos sültzöldség-saláta tarjával

Hétvégi menü

A tarjához:

  • 2-3 szelet tarja, kb. 15 dkg/szelet
  • 1 kisebb fej hagyma, vékonyra szeletelve
  • 1 ek. mustár
  • 2 dl olaj
  • 1 gerezd fokhagyma

A salátához:

  • 1 cukkini, kb. 20 dkg, kockázva
  • 1 szál répa, kb. 20 dkg, fél centisre karikázva
  • 1 csomag retek, félbevágva
  • 10 cm jégcsapretek hámozva, kockázva
  • 1 kisebb fej lila hagyma, kockázva
  • 2-3 csemegeuborka, karikázva
  • 1 marék vajbab és ceruzabab vegyesen
  • 1-2 ek. olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • egy nagy csokor friss petrezselyemzöld vagy 5 dkg bébiparaj

A húst finoman klopfoljuk ki és kenjük be a mustárral. Morzsoljuk rá a hagymát és a reszelt fokhagymát, majd öntsük le az olajjal. Tegyük hűtőbe egy éjszakára pácolni. A sütőt melegítsük el 180-190 fokra. A pácolt húst vegyük ki a hűtőből, és várjuk meg, amíg szoba-hőmérsékletű nem lesz. Tegyük a szeleteket hőálló tálba vagy egy kis tepsibe, sózzuk, borsozzuk, és 35-40 perc alatt süssük készre.Közben egy nagyobb, vastag falú serpenyőt hevítsünk füstölésig. Locsoljunk rá egy evőkanál olajat és szórjuk rá a répát. Finoman sózzuk és pirítsuk 2-3 percig. Adjuk hozzá a hagymát és a retket, majd pirítsuk további 2-3 percig. Végül mehet rá a cukkini, a marék bab és az uborka is. Pirítsuk egy percig, majd adjunk alá 1 kanál uborkalevet. 2 percig pirítsuk, majd az egészet öntsük egy tálra, hogy langyosra hűljön.Tálaláskor sózzuk, borsozzuk, forgassuk hozzá a petrezselymet vagy a parajt. A tarja nagyszerű nyári körete.     

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top