Gasztro

Cobbler és crumble: a nyár kedvenc gyümölcsös desszertjei

Egyszerűbb elkészíteni, mint egy palacsintát, nagyon gyümölcsös és isteni finom – ez mind igaz két kedvenc nyári desszertünkre. Bemutatkozik a crumble és a cobbler. Előre szólunk, hogy nem lehet megunni őket!!

Na jó, de mi az a cobbler és crumble?

A cobbler (ejtsd: kobler) eredetileg egy holland sütőedény neve, amelyet az Amerikába kivándorló európaiak használtak, amikor a megváltozott körülmények között próbálták elkészíteni hagyományos ételeiket. A cobbler (edény) annyira jelentős szerepet játszott a tulajdonosa életében, hogy a végrendeletében hagyta meg, hogy kinek szánja halála után. Ebben a sütőedényben készítették el egyszerű, olcsó desszertjüket, a gyümölcsös “pitét”, ami aztán felvette az edény nevét, és ma már cobblerként ismert. A cobbler tehát egy egyszerű gyümölcsös desszert, amelyben sok-sok gyümölcsöt tésztakupacokkal fedünk le, és így sütjük meg.  

A crumble (ejtsd: krámbl) angol eredetű édesség, amit sokan morzsasütinek is neveznek: hasonlóan a cobblerhez, a crumble alapja is gyümölcs, de itt a tészta kevésbé tömör, inkább ropogós, morzsás. Egy igazi rusztikus, házi süti, amit bárki el tud készíteni.

Gyors, egyszerű, jól variálható és finom – kell ennél több?

Bármilyen gyümölcsből készülhet crumble és cobbler: áfonyával, eperrel, meggyel, körtével verhetetlen, de nagyon finom barackkal, szilvával is. El kell kezdeni májusban eperrel, rebarbarával, aztán lehet folytatni egész nyáron: cseresznyével, barackkal, szilvával, almával, télen pedig majd kipróbálhatjuk banánnal, sütőtökkel is.

Bátran használhatjuk a fűszereket is: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, vanília szinte bármelyik gyümölcshöz jól passzol, de bátrabbak próbálkozhatnak rozmaringgal (alma mellé), bazsalikommal (eper mellé), vagy akár korianderrel, ánizzsal is. Meglocsolhatjuk a gyümölcsöket likőrökkel, rummal is, szórhatunk közéjük aszalt gyümölcsöt, mandulát, mogyorót is. Készülhet nagy sütőtálban, vagy kis, egyszemélyes tálkákban is. 

Bár ugyanolyan finom lesz anélkül is, érdemes egy kis keményítőt/kukoricalisztet szórni a gyümölcsökre, mert így a lédús gyümölcsök szaftja kicsit sűrűbb, talán még finomabb is lesz. A cobbler és a crumble is elkészíthető liszt-, (hozzáadott) cukor- és tejmentesen is – így akár a mentes étrendekbe is beilleszthetőek.

Különösebb konyhatechnikai tudást nem igényel, kezdők is könnyedén elkészíthetik, ráadásul nagyon gyorsan elkészül, akut édességhiány esetén is bevethető. Langyosan vagy teljesen kihűlve is nagyon finom mindkét nyári édesség, a sütőtálban – lefedve – szállítható, így akár nyári piknikre, grillpartira is vihetjük.

A langyos crumble és cobbler tökéletes kísérője a fagyi! Próbáljátok ki bármelyik verziót egy kis vaníliafagyival, és garantáljuk, hogy nem akartok majd mást sütni, csak crumble-t és cobblert egész nyáron!

Cseresznyés minicobbler

Crumble és cobbler: a nyár kedvenc gyümölcsös desszertjei

Hozzávalók:

  • 125 g liszt
  • fél tasak sütőpor
  • 25 g cukor
  • 50 g hideg vaj
  • 1 db tojás
  • 0,5 dl habtejszín
  • 250 g cseresznye
  • fél evőkanál cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

1. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra és előkészítünk több kisebb sütőformát, szufléformát.

2. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és egy tálba öntjük. Megszórjuk a fél evőkanál cukorral és az 1 teáskanál őrölt fahéjjal és összeforgatjuk.

3. Egy tálban elkeverjük a tejszínt és a tojást.

4. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, sütőport, cukrot és a vajat, és kézzel összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásos tejszínt és jól elkeverjük (kézzel vagy kanállal). Elég ragacsos lesz, nem kell megijedni.

5. A cukros-fahéjas cseresznyét a sütőtálakba adagoljuk, majd a tésztamasszából kis adagokat kanalazunk a gyümölcs tetejére, vagy próbálhatunk kézzel kis gombócokat szaggatni és úgy ráhelyezni a gyümölcsre – de mondom, eléggé ragad a massza. Az a lényeg, hogy nagyjából befedje a tészta a gyümölcsöket.

6. Sütőbe toljuk és kb. 30 percig sütjük. 

Áfonyás cobbler

Crumble és cobbler: a nyár kedvenc gyümölcsös desszertjei

Hozzávalók egy közepes tepsihez:

  • 15 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál a tetejére
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1,5 dl tejszín
  • 50 dkg gyümölcs
  • 1 púpos evőkanál keményítő vagy kukoricaliszt
  • 2-3 evőkanál ragacsos barna cukor, ha a gyümölcs nem elég édes
  • fűszerek ízlés szerint

A lisztet elkeverjük sütőporral és a vajjal, majd a tojást elkeverjük a cukorral és a tejszínnel, és hozzáadjuk a liszthez. A gyümölcsöket egy kivajazott tepsibe tesszük, majd elkeverjük a cukorral és keményítővel. A tésztát rákanalazzuk a gyümölcsökre, majd 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.

Tipp: A tészta lágyabb lesz, ha a tojás szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, és úgy adjuk a lisztes keverékhez.

Tipp2: Adj a sütihez fagyit!

Epres-almás lisztmentes crumble

Crumble és cobbler: a nyár kedvenc gyümölcsös desszertjei

Hozzávalók:

  • kb. 15 dkg alma
  • 15-20 dkg eper
  • fél citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő (nem nagy gond, ha kihagyod)
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg darált mandula
  • 5 dkg apró szemű zabpehely

1. Az almát meghámozzuk és felkockázzuk (kb. 1×1-es kockákra), az epret kicsumázzuk és szintén feldaraboljuk.

2. A gyümölcsöket egy kb. 20 cm átmérőjű sütőtálba tesszük, meghintjük 1-2 evőkanál cukorral, a kukoricakeményítővel, ráreszeljük a citrom héját és ráfacsarjuk a levét és összeforgatjuk.

3. A vajat felkockázzuk, a mandulát összekeverjük a maradék cukorral és a zabpehellyel és aztán összemorzsoljuk a vajjal.

4. A morzsát a gyümölcsökre szórjuk, kanalazzuk és 190 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük.

Langyosan a legjobb!!

Almás-körtés crumble Gordon Ramsay-től

Crumble és cobbler: a nyár kedvenc gyümölcsös desszertjei

Hozzávalók:

  • 2 db körte
  • 1 db alma
  • 2 ek citromlé
  • 1,5 ek porcukor
  • 2 löttyintésnyi narancslikőr (elhagyható)

A morzsához:

  • 50 g liszt
  • 40 g hideg vaj
  • 40 g zabpehely
  • 30 g mandulaforgács
  • 40 g cukor

1. A körtéket és az almát meghámozzuk és felkockázzuk és egy kb. 18-20 cm átmérőjű sütőformába tesszük. Meglocsoljuk citromlével és meghintjük a porcukorral (plusz a likőrrel, ha van).
2. A hideg vajat felkockázzuk, a liszttel és cukorral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a zabpelyhet és mandulaforgácsot, és kicsit még összegyúrjuk. A gyümölcsök tetejére szórjuk, hogy mindet beterítse.
3. 190 fokra előmelegítjük a sütőt és kb. 30 percig sütjük (míg a teteje pirulni kezd).

Almás-körtés-citromfüves crumble, almás rebarbarakompóttal

Crumble és cobbler: a nyár kedvenc gyümölcsös desszertjei

Hozzávalók
A morzsatésztához:

  • 8,5 dkg liszt
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dkg mogyoró durvára törve
  • 5 dkg cukor

A párolt gyümölcsalaphoz:

  • 40 dkg alma kimagozva
  • 40 dkg vilmoskörte
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 2 dkg cukor
  • 3 szál citromfű levele

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Morzsoljuk össze a vajat és a lisztet addig, amíg nem hasonlít a keverék zsemlemorzsára. Keverjük bele a cukrot, a mogyorót és a narancshéjat. Vágjuk cikkekre a kimagozott gyümölcsöket, és forró serpenyőben kezdjük el pörkölni. Szórjuk meg a cukorral, facsarjuk rá a narancs felének levét és adjuk hozzá a citromfűleveleket. Pároljuk 8-10 percig magas fokozaton. Végül rakjuk át tűzálló tálba, szórjuk meg a morzsával, és süssük 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.

Hozzávalók az almás rebarbarakompóthoz:

  • 30 dkg rebarbara centisre darabolva
  • 20 dkg alma hámozva, cikkekre vágva
  • 3 dkg cukor
  • 1 citrom kifacsart leve

Forró serpenyőben pörköljük a rebarbarát 5 percig, majd hozzáadjuk a felcikkezett almát, megszórjuk a cukorral és pároljuk 10 percet. Facsarjuk rá a citrom levét, forraljuk még pár percet, és tálaljuk a crumble mellé.

Meggyes-fahéjas crumble

Crumble és cobbler: a nyár kedvenc gyümölcsös desszertjei

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 40 dkg meggy
  • 15 dkg cukor
  • fél narancs reszelt héja
  • 3 evőkanál keményítő
  • kevés víz

A morzsához:

  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg + 1 evőkanál liszt
  • 8 dkg vaj
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Az omlós tésztát kinyújtjuk, és akkora köröket vágunk belőle, hogy a formánkat ki tudjuk bélelni. A kibélelt formákat hűtőbe tesszük, míg a töltelék elkészül.

A meggyet és a cukrot egy lábasban feltesszük főni, hozzáadjuk a fahéjat és egy pici vízzel elmosott keményítővel besűrítjük. Kivesszük a hűtőből a formákat, és elosztjuk benne a tölteléket. 

A morzsa alapanyagait egy tálban a kezünkkel elmorzsoljuk úgy, hogy ne álljon össze tésztává. Ezt a morzsát szórjuk a sütemény tetejére, és 170 fokon 30-35 percig sütjük, míg a felső morzsás réteg piros és ropogós nem lesz.

 

 

Még több nyári édesség az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top