Gasztro

Csokis finomság gyereknapra (liszt nélkül!)

Csoki, sok-sok csoki van ebben a kekszben, liszt viszont egyáltalán nincs. Süssétek meg ma, de ha lehet, egyből dupla adagot, hogy még holnapra is maradjon! Anna Olson isteni receptjét még sokszor fogjátok használni!
Csokis finomság gyereknapra (liszt nélkül!)

Hozzávalók 12-15 db-hoz:

  • 270 g jó minőségű (65-75%-os )  étcsokoládé, felaprítva
  • 2 nagy tojás, szobahőmérsékleten
  • 100 g kristálycukor
  • 5 ml vaníliakivonat
  • 5 ml balzsamecet
  • 130 g porcukor, és még egy kevés a kekszek megforgatásához
  • 60 g kakaópor
  • 7 g kukoricakeményítő
  • 2,5 g só

Opcionális: 1 kg vanília fagyalt

1)A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. Két tepsit sütőpapírral kibélelünk.

2)180 g csokoládét egy kb. 3 centiméternyi, éppen rotyogó vízzel teli lábas fölé helyezett fémedényben megolvasztunk. Finoman kevergetjük, míg megolvad, majd félretesszük.

3)Elektromos habverővel felverjük a 2 tojást a kristálycukorral, a vaníliakivonattal és a balzsamecettel, amíg habos és könnyed állagú lesz. (Kb. 3 perc. Nem kell, hogy a kiemelt habverőről egybefüggő szalagként lógjon a hab). Ezután belekeverjük a megolvasztott csokoládét is.

4) A porcukrot, a kakaóport, a kukoricakeményítőt és a sót hozzáadjuk a masszához (hozzá is szitálhatjuk), spatulával vagy kézzel összekeverjük, majd belekeverjük a megmaradt 90 g felaprított csokoládét is. A tészta első látásra nagyon lágynak tűnhet – de néhány perc várakozás után megkeményedik.

5) Egy lapos edénybe egy kevés porcukrot öntünk. Egy kis fagylaltos kanállal kiemelünk egy adag tésztát, azt a porcukorra ejtjük, ezt és majd minden egyes kanálnyi tésztát megforgatunk a porcukorban. A tésztaadagokat az előkészített tepsire helyezzük úgy, hogy kb. másfél cm hely maradjon közöttük minden irányban. Tenyerünkkel mindegyik gombócot finom mozdulattal lelapítjuk. A kekszeket 10 percig sütjük (figyeljünk, hogy ne süssük túl). A kisült kekszeket hűlni hagyjuk a tepsiben, amíg kézzel le lehet őket emelni (ez 1-2 percbe telik), majd egy hűtőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Légmentesen záródó tárolóban a kekszek 5 napig állnak el.

Opcionális: Ha két keksz közé egy kis gombócnyi vanília fagyit teszünk, készíthetünk kekszszendvicseket is!

További receptek az “Anna Olson: Sütés” 3. évadában a Food Networkön hétköznaponként 17:00-tól, hétvégente 18:00-tól. Az új évadban a klasszikus muffintól a házi kenyéren át a kifinomult szuflékig és mousse-okig, mindet megtaláltok.

Csokis finomság gyereknapra (liszt nélkül!)

Anna Olson, aki nemrég egyébként Magyarországon járt, eredetileg szociológusként és politológusként végzett, majd befektetési bankárként dolgozott, de minden szabadidejét sütés-főzésre fordította. Egy napon, amikor a tőzsde pocsékul állt, zuhantak az árfolyamok, ő pedig késő este idegesen ért haza, és nem tudott elaludni, azon vette észre magát, hogy konyhában áll, és banános muffint készít – pedig cseppet sem volt éhes. “Ekkor döbbentem rá, hogy ez az, ami igazán megnyugtat, ez az, amivel valóban foglalkozni szeretnék. Másnap felmondtam, és pár hónap múlva már vendéglátást és szakácsművészetet tanultam.” Anna mára ismert cukrász lett,  a Food Network csatornán látható “Anna Olson: Sütés” és a “Frissen” című sorozatait több mint 190 országban követhették a nézők; emellett hét bestseller szakácskönyvet is írt (kettőt férjével közösen).

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top