Gasztro

A legőrültebb epres brownie csokis öntettel

Ne aprózzuk el az élvezeteket! A valaha ismert legcsokisabb süteményhez, a brownie-hoz adjunk mézédes epret, és az egészet öntsük nyakon csokisziruppal. Ha rossz a kedved, ha szereted az epret, ha nem veted meg a kulináris élvezeteket, akkor az epres brownie-t neked találták ki!

Eperszezonban nincs is más dolgunk, mint naponta kijárni a piacra, vagy leugrani a sarki zöldségeshez, és beszerezni az aznapi eperporciót. Fontos, hogy egyszerre ne vegyünk nagyon nagy mennyiséget, hacsak nem befőzésre készülünk, mivel a frissen leszedett eper hamar megromlik. Ha mégis több van otthon, mint amennyit elmajszolunk, akkor süssünk belőle süteményt, mondjuk egy nagyszerű epres brownie-t.

Epres brownie, az új kedvenc

Az amerikai receptes könyvek telis-tele vannak töményen édes süteményekkel, amikből bizony nem sajnálják a hozzávalókat. Az epres brownie alapja is egy nagy klasszikus, ami csupa csoki, vaj és cukor. Ez a három összetevő biztos, de az epres brownie alapreceptjét is sokféleképpen készítik, ahány ház, annyi szokás alapon. Ha pedig valaki túl töménynek találja az alapreceptet, próbálja ki málnával vagy eperrel a brownie-t. A zamatos, esetleg savanykás, nyár eleji gyümölcsök segítenek, abban, hogy a brownie könnyedebb legyen.

 Epres brownie hozzávalók (16 szeletre):

  • 130 g kókuszzsír
  • 250 g pálmacukor
  • 250 g étcsokoládé
  • 70 g keserű kakaópor
  • nagyobb csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 60 g mandulaliszt

150 g friss eper

Öntet:

  • 60 g kókuszzsír
  • 50 g keserű kakaópor
  • 2 ek juharszirup (agavé vagy méz is lehet)
A legőrültebb epres brownie, csokis öntettel

Epres brownie elkészítése:

  • A sütőt melegítsük elő 160 fokosra. Egy kisebb tepsit pedig béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy a széleken túllógjon.
  • A kókuszzsírt olvasszuk fel, majd keverjük bele a pálmacukrot, a vaníliás cukrot, a kakaóport és a sót. Egészen addig melegítsük együtt, míg a cukor teljesen fel nem olvad.
  • Hagyjuk egy picit kihűlni, és óvatosan adjuk hozzá a tojásokat, folyamatos kevergetés mellett, nehogy a tojás összeugorjon. Keverjük, míg szép, fényes masszát nem kapunk.
  • Végül adjuk hozzá a mandulalisztet, keverjük el, és öntsük az egészet a kibélelt tepsibe.
  • 20-25 percig süssük, fogpiszkálóval megszúrva ellenőrizzük. Akkor jó, ha a teteje már kemény, de belül még szaftos, nedves a tészta. Ne süssük túl, mert akkor törik! Hagyjuk kihűlni.
  • Az epres brownie-hoz az epreket mossuk meg, a zöld szárát vágjuk le, A gyümölcsöt daraboljuk fel, majd rendezzük el a kihűlt brownie tetejére.
  • Habverővel keverjük el az olvasztott kókuszzsírt a kakaóporral és a juharsziruppal. Öntsük az epres brownie tetejére úgy, hogy mindenhová egyenletesen jusson, majd legalább egy órára tegyük a hűtőbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top