10 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Friss, egészséges, ropogós és még a gyerekek is szeretik, mi az? Hát persze, hogy a zöldségfasírt! Az egyik legjobb gyors vacsora, hibázni nem is lehet vele, különösen, ha még egy kis mártogatót is készítünk mellé. 10 szuper receptet hoztunk, amit idén mindenképpen érdemes kipróbálni!
2017. 05. 18. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Ha nincs még ötleted a vacsorára, akkor próbáld ki a jobbnál jobb zöldségfasírtokat!. Gyorsan, egyszerűen elkészülnek, és ha nem bő olajban, hanem tepsiben sütjük ki őket, akkor még egészségesek is. A ropogós zöldségfasírtokat ehetjük magukban, vagy kínálhatunk mellé mártogatókat is, de készülhet belőle akár vega hamburger is  bármelyiket is készítjük el, szinte biztos, hogy még a gyerekek is szeretni fogják. 

Karfiolfasírt

12 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 2 tojás
  • 2 bögre reszelt sajt
  • 1 bögre zsemlemorzsa
  • só, bors

A karfiolt rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha kész, lecsepegtetjük, és aprítógépben krémesre daráljuk. Hozzáadjuk a karfiolhoz a tojást, a sajtot és a zsemlemorzsát, sózzuk-borsozzuk és összegyúrjuk. A masszából gombócokat formázunk, kilapítjuk őket, és sütőben vagy kevés olajon serpenyőben kisütjük.

 

Karalábé és vegyes zöldségfasírt

12 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 2 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • sütéshez olaj
  • 20 dkg sárgarépa
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 10 dkg fehérrépa
  • 10 dkg zellergumó
  • formázáshoz zsemlemorzsa
  • 20 dkg karalábé

A zöldségeket megpucoljuk, lereszeljük, nagy tálba tesszük, 1 teáskanál sót adunk hozzájuk. 30 percig állni hagyjuk, majd az egészet nagyon alaposan kifacsarjuk. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a tojásokat, és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk. 15 percig hagyjuk pihenni a masszát. Fasírtokat formázunk belőle, majd bő, forró olajban ropogósra sütjük.

Csicseriborsó-fasírt

12 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Hozzávalók:

  • 4 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1/2 csokor koriander
  • 1/2 csokor menta
  • 1 Serrano paprika félbevágva és kimagozva
  • 2 csésze főzött csicseriborsó
  • 1 tojás
  • Só és bors
  • 3-4 ek. olívaolaj
  • 1/3 csésze liszt

1. Robotgépben keverjük össze az újhagymát, a fokhagymát és a fűszereket, adjuk hozzá a paprikát, majd a csicseriborsót is, míg aránylag egyenletes masszát nem kapunk!

2. Adjuk a keverékhez a tojást, újra dolgozzuk össze a géppel, majd 15-20 percre tegyük fagyasztóba a masszát!

3. Az összeállt falafelből formázzunk golyókat, és forgassuk meg őket lisztben, de csak annyira, hogy leheletfinom réteg keletkezzen rajtuk!

4. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, és forgatás mellett süssük aranybarnára a golyókat!

 

Kukoricafasírt

10 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Hozzávalók:

  • 40 dkg konzervkukorica
  • 3 ek. liszt
  • ízesítéshez só
  • 1 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • sütéshez olaj
  • ízesítéshez bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint chilipehely

A konzervkukoricát szűrőbe tesszük, és lecsepegtetjük. Felaprítjuk a petrezselymet, a hagymát félbevágjuk, és nagyon vékonyra felszeleteljük. A petrezselymet és a hagymát elvegyítjük a kukoricával. A tojást a lisztbe keverjük, és annyi szódát adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. Megsózzuk, megborsozzuk, beletesszük csilipelyhet, és elkeverjük a kukoricával. Serpenyőben olajat forrósítunk, két kanál segítségével érméket formázunk, közepes aranybarnára sütjük, megfordítjuk, és ropogósra sütjük a másik oldalukat is.

Cukkinifasírt

12 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Hozzávalók 20-25 db-hoz::

  • 1 tojás
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só, őrölt bors
  • 2 ek. frissen reszelt parmezán
  • frissen reszelt szerecsendió
  • a sütéshez napraforgóolaj
  • 5-6 ek. zsemlemorzsa
  • 150 g ricotta
  • 150 g zsenge cukkini

A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszeljük, a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. A hozzávalókat összekeverjük (ha a végeredmény túl lágy lenne, tehetünk még bele egy kevés zsemlemorzsát), a masszából kb. 3 cm átmérőjű golyókat formálunk, forró napraforgóolajban kisütjük, és azonnal tálaljuk.

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette. 

Céklafasírt

12 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Hozzávalók:

  • 25 dkg csicseriborsó
  • 2 közepes cékla
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy tojás
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • ízlés szerint só, bors

A csicseriborsót előző este áztasd vízbe. Másnap öntsd le róla a vizet. A céklát alaposan mosd meg, pucold le a héját, vágd apróbb kockákra. Pucold meg a vöröshagymát is, vágd fel 8-10 kockára. A fokhagyma héját is távolítsd el.

A csicseriborsót, a céklát, a vöröshagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöldet öntsd robotgépbe és masszaszerűre daráld, turmixold néhány percig.

Öntsd nagyobb edénybe, üsd bele a tojást, jól keverd össze. Ízlés szerint sózd, borsozd, végül keverd hozzá az olívaolajat és a szódabikarbónát is. Hagyd állni 15-20 percet. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

falafel masszájából készíts golyókat. Kb. 45-55 darab lesz a megadott mennyiségből. Valamennyit helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. Told a forró sütőbe és kb. 25 perc alatt süsd szép pirosra.

A céklás falafelt joghurttal, salátával kínáld.

Édesburgonya-fasírt

10 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Hozzávalók:

  • 1 kg édesburgonya 
  • 2 tojás 
  • 1 csokor petrezselyem 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg aprószemű zabpehely 
  • 5 dkg feta sajt
  • só, bors

Az édesburgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, és puhára főzzük. Ha kész, villával szétnyomkodjuk, és hozzáadjuk a tojásokat, a szétnyomott fokhagymát, sózzuk-borsozzuk, belemorzsoljuk a fetát, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható állagú legyen. Gombócokat formázunk a masszából, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, enyhén kilapítjuk, és 200 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük, félidőben megfordítva a fasírtokat

Vöröslencse-fasírt

12 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Hozzávalók 5 darabhoz:

  • 1,5 deci vörös lencse
  • 1,5 deci köles
  • 1 tojás
  • 4 ek. rozspehely v zabpehely
  • 1 mk. vegamix (szárított natúr zöldségkeverék)
  • só, bors
  • kókuszolaj a sütéshez

A recept a Pálmafa Project blogon folytatódik.

Brokkolifasírt

10 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Hozzávalók:

  • 1 fej brokkoli
  • 2 tojás
  • 5 ek. aprószemű zabpehely
  • 1-2 ek. zsemlemorzsa
  • 4-5 ek. mag vegyesen (tökmag, napraforgómag, szezámmag)
  • só, bors

A brokkolit megmossuk és rózsáira szedjük, sós vízben megfőzzük. A magvakat száraz serpenyőbe szórjuk, és megpirítjuk, a megfőtt brokkolit robotgépben ledaráljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a zabpelyhet és a pirított magvakat, sózzuk-borsozzuk, és zsemlemorzsával formázható állagúvá gyúrjuk. Kevés olajon megsütjük.

Fűszeres babfasírt

12 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 tojás
  • 2 konzerv fehér bab
  • ízesítéshez só
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • ízlés szerint citrom reszelt héja
  • pár csepp citrom leve
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • sütéshez olaj
  • formázáshoz zsemlemorzsa

A lecsöpögtetett babot tálba tesszük, villával összetörjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a felaprított petrezselymet és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a citrom héját, pár csepp citromlevet, elkeverünk benne kb. 3-4 evőkanál zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Gömböket formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró olajban ropogósra sütjük. Készíthetünk hozzá mártogatóst: 2 dl passzírozott paradicsomot elkeverünk 1 teáskanál csípőspaprika-krémmel, 1 gerezd zúzott fokhagymával, 1 teáskanál mézzel.

 

 

Címkék: fasírt recept
Olvass tovább

Hozzászólások  ( 0 )
blog comments powered by Disqus