Hétvégi menü hús nélkül, és sok zöldséggel

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Ha még nem tervezted meg a hétvégi menüt, akkor bízd ránk magad. Isteni finom menüt hoztunk, sok-sok zöldséggel, és bár a hús egyik receptben sincs, nemcsak a vegák fognak repetázni.
2017. 05. 12. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Télen szinte nem is volt olyan hétvégi menü, amiben ne lett volna hús. Tartalmas magyaros levesek, kiadós egytálételek, gazdag vacsorák váltogatták egymást, de kellett is a muníció a nagy hidegben. Most viszont már a tavaszi hétvégi menük közé be lehet iktatni egy-két húsmentes menüt is, ilyenkor már jól esnek a könnyedebb fogások is. . 

Sütőben sült tükörtojás fetával és spenóttal

Hétvégi menü hús nélkül, de sok zöldséggel

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 tojás
  • 4 szelet szezámmagos kenyér
  • 25 dkg feta sajt
  • 25 dkg leveles spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj

A kenyeret kockázzuk fel, serpenyőben olívaolajban süssük ropogósra, adjuk hozzá az aprított fokhagymákat, majd a spenótot, ezt éppen csak fonnyasszuk meg. Sózzuk, frissen őrölt borssal ízesítsük. Szedjük a keveréket tűzálló tálba, morzsoljuk rá a fetát nagyobb darabokban. Végül üssük rá a tojásokat, és 200-220 ˚C-os sütőben süssük 25-30 perc alatt készre.

Kapros-sült paprikás spárgakrémleves

Hétvégi menü hús nélkül, de sok zöldséggel

Hozzávalók:

  • 1+1 ek. vaj
  • 3+1 ek. olívaolaj
  • 2 szál újhagyma, vékonyra karikázva
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1 csomag fehérspárga, hámozva, karikázva, feje félretéve (a fás végeit vágjuk le)
  • 5 dl alaplé
  • 1 ek. cukor
  • 1 dl tejszín
  • 1 csokor friss kapor, aprítva, szára vékonyra karikázva
  • 1 piros kaliforniai paprika megsütve vagy 1 ek. ajvár
  • só, frissen őrölt bors, 2 cikk citrom

A paprika sütéséhez melegítsük elő a sütőt a legmagasabb fokozatra. Érdemes egyszerre többet sütni, majd a felesleget olívaolajba tenni és a hűtőben tartani. Süssük 30 percig (szénné), majd tegyük egy tálba, és takarjuk le. Hagyjuk állni 10 percig, majd folyó víz alatt hámozzuk le a héját. Tegyük egy magas falú mérőedénybe és 2 ek. olajjal pürésítsük össze.

A leveshez egy fazékban olvasszuk össze a vajat az olajjal. Dobjuk rá a hagymát, finoman sózzuk, és 2 percig kevergessük. Reszeljük rá a fokhagymát, borítsuk hozzá a felkarikázott spárgát, öntsük fel az alaplével. Cukrozzuk, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a kapor szárát, majd fedő alatt 10-12 perc alatt főzzük teljesen puhára. Turmixoljuk össze, majd tegyük vissza a tűzre. Öntsük hozzá a tejszínt, és főzzük további 2-3 percig. Keverjük hozzá a paprikakrémet, ízesítsük sóval, borssal, citromlével, és forraljunk rajta egyet. Egy serpenyőben olvasszuk össze a vajat az olajjal és 3-4 perc alatt pároljuk meg benne a félretett spárgafejeket. Tálaláskor keverjük a főzelékbe a friss kaprot, a vajas fejeket pedig használjuk levesbetétként. Hidegen is kitűnően fogyasztható.

Fűszeres rizs csicseriborsóval

Gyors vacsora: indiai fűszeres rizs csicseriborsóval
 

Alapfűszerek:

  • ½ kk. aprított koriander
  • 1 kk. római kömény
  • 1 babérlevél   
  • ½ kk. őrölt kardamom
  • ½ kk. őrölt fahéj és szerecsendió

A rizshez:

  • 1 kk. kókuszolaj
  • 1 lila hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, késsel szétnyomva
  • 1 kk. reszelt gyömbér
  • 1 kk. kurkuma
  • 1 kk. garam masala
  • 1 sárgarépa lereszelve
  • 1 bögre vajbab (lehet fagyasztott)
  • ½ konzerv csicseriborsó
  • só (kb. 1/2kiskanál)
  • kb. 1,5 bögre víz
  • ¾ bögre barna rizs (vagy basmati rizs)

Másfélszeres vízben főzzük puhára a rizst. Amikor ez elkészült, egy serpenyőben forrósítsunk fél kiskanálnyi olajat, és pirítsuk meg rajta az alapfűszereket (római kömény, koriander, kardalom, fahéj, szerecsendió, babérlevél). Csak rövid ideig pirítsuk (kb. 1 perc), közben gyakran megkeverve. Adjuk hozzá a felaprított hagymát, pároljuk puhára, majd keverjük bele a lereszelt sárgarépát, a leszűrt csicseriborsót és a vajbabot. Fakanállal forgassuk össze a fűszerekkel és adjuk hozzá a frissen lereszelt gyömbért, a fokhagymát, garam masalát és a kurkumát. Rövid kevergetés után dolgozzuk össze a kifőtt rizzsel. 

Guinness-torta

Hétvégi menü hús nélkül, de sok zöldséggel

Hozzávalók 20 cm átmérőjű formához:

  • 2,5 dl Guinness (vagy más barna sör) 
  • 1 dl habtejszín
  • 20 dkg vaj 
  • 20 dkg porcukor
  • 27 dkg liszt 
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2 nagy tojás 
  • fél tasak sütőpor

A tetejére: 

  • 20 dkg natúr krémsajt 
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dl habtejszín

A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. A sört tegyük egy fazékba, adjuk hozzá a vajat, a tejszínt és a porcukrot, melegítsük, míg elolvadnak. Egy kevés sörben keverjük el a kakaóport, majd keverjük el az egészben. A lisztet keverjük el a sütőporral, adjuk hozzá a tojásokat, majd a már nem túl meleg sörös keveréket. Vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát, öntsük át bele a tésztamasszát, majd süssük 45-50 perc alatt készre, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk kihűlni a formában, majd borítsuk ki. A tejszínt verjük fel kemény habnak a porcukorral együtt, majd keverjük el a krémsajttal, és kenjük meg a torta tetejét az édes sajtkrémmel. 

Lila hagymás-olívás focaccia

Hétvégi menü hús nélkül, de sok zöldséggel

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt + a deszka lisztezéséhez
  • 1 ek. só
  • csipet cukor
  • 3 dkg friss élesztő  2 ek. langyos vízben feloldva
  • 3 dl víz
  • 3 fej lila hagyma vékonyra szeletelve
  • 5-6 ek. tejföl + 1 ek. olívaolaj
  • 20 db rozmaringlevélke
  • 30 szem olívabogyó

A lisztet kimérjük, majd tálba szitáljuk. Ezt a lépést nem érdemes lespórolni, ettől lesz könnyed, levegős a tészta. Hozzáadjuk a sót, a cukrot és a langyos vízben elkevert élesztőt. Apránként hozzádolgozzuk a vizet, majd gépi dagasztóval fényesre dagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük kb. 30 perc alatt, majd kissé átgyúrjuk a tésztát, és lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk. Tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük újra 5-10 percig, majd ujjainkkal belenyomkodunk, mint ahogy a macska végigjárná. A tejfölt kikeverjük az olívaolajjal, majd ezzel a keverékkel vékonyan megkenjük a tészta felületét. Egyenletesen megszórjuk rozmaringlevélkékkel, a megpucolt, elfelezett, majd vékonyra szeletelt lila hagymával és a magozott olajbogyókkal. A sütőt előmelegítjük 220 ˚C-ra, és amikor forró, betesszük a tésztát. 20 perc alatt megsütjük.

 

Olvass tovább

Hozzászólások  ( 0 )
blog comments powered by Disqus