Gasztro

Két tavaszi saláta

Végre vannak színek és friss, tavaszi ízek a tányéron! Nem is tudjuk hirtelen, melyik salátával kezdjük.

Tavaszi krumplisaláta zsázsával

Két tavaszi saláta, ami még odafér az ünnepi asztalra

“Most a »zsázsaültetvényemhez« és a felindulásból vásárolt fürjtojáshoz komponáltam salátát. Ez a két összetevő tavasszal mindig felbukkan a konyhámban, de egyelőre csak a zsázsatermesztésnek vágtam neki.

Egy húsvéti jellegű, tartalmas saláta lett végül az eredmény, ami önmagában is elég a jóllakáshoz, de akár a húsvéti asztal része is lehet. Húsvét után pedig maradékfelhasználásra is alkalmas. Fürjtojás helyett megteszi a tyúktojás is, csak a méret (s a látvány) lesz más.”

Hozzávalók:

  • 1/2 kg krumpli
  • 1 doboz fürjtojás (21 db.)
  • 1 kötés retek
  • 1 kötés újhagyma
  • 5 dkg sonka
  • só, bors
  • olívaolaj
  • citromlé
  • zsázsa

A recept a Tétova ínyenc blogon folytatódik.

 

Tavaszi saláta sonkával, spárgával és mozzarellával

Két tavaszi saláta, ami még odafér az ünnepi asztalra

“Számomra akkor jön el az igazi tavasz, amikor a környékbeli földeken a fekete csíkokban kígyózó fóliák itt-ott megemelkednek… Ujjongok, mint annak idején az április negyedikei ünnepségeken (amiről sokáig azt hittem, hogy az egész ország az én születésnapomat üli, csak sosem értettem, hogy miért mindig egy nappal később :-D). Mindegy is, a lényeg, hogy egyetek ti is sok spárgát! Egészséges: ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, könnyen emészthető, kalóriaszegény – remek jolly joker a fogyókúrázók számára – ja, és ráadásul f i n o m!

A következő alapanyagokkal remekül harmonizál: tárkony – pl. béarni mártásba aprítva, földimogyoró – ázsiai beütésű fogásokban, narancs – pl. hollandi mártásba keverve, halak és tenger gyümölcsei – különös tekintettel a garnélára… grillezve, mondjuk, a cukorborsó – aminek az íze a nyers spárga ízére hajaz; rizottóban pl. jól érzik magukat együtt – és a fő klasszikusok: tojás, gomba, (új)burgonya, édes nyers sonka, eper, paraj, érlelt, zsíros, vagy egészen friss sajtok.”

Hozzávalók 2 személyre: 

  • 8 db zöld spárga
  • 4 szelet nyers San Daniele sonka
  • 125 g mozzarella
  • két maréknyi vegyes zsenge tavaszi saláta
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • frissen facsart citromlé
  • extra szűz olívaolaj

A recept a Tavola in Piazza blogon folytatódik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top