Gasztro

Egérrágta, évek óta lejárt termékeket talált a Nébih egy kisboltban – videó

Egérrágta és több éve lejárt élelmiszereket is találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei április elején egy Baranya megyei bolt ellenőrzése során. Az üzlet működését azonnal felfüggesztették.

A Baranya megyei bolt egy lakóingatlan udvari részén található. Két raktárhelyiség tartozik hozzá, amelyben számos, az üzlethez nem kötődő tárgyat is tároltak, valamint vegyesen raktározták az élelmiszereket és az egyéb árucikkeket, például a háztartási tisztítószereket. A dolgozók egészségügyi könyvei 2015-ben lejártak – olvasható a Nébih honlapján.

Fotók: Nébih
Fotók: Nébih

Az üzlet higiéniai állapotával komoly problémák voltak. Az ellenőrök azt tapasztalták, hogy az eladótér, a raktárak és a kézmosó helyiség egyaránt erősen szennyezett, a falakról hullik a vakolat és a festék, valamint penészesek a falak. A koszos polcokon a termékek egy része is poros volt. A kenyereket és péksüteményeket piszkos rekeszekben a földön tárolták.

A bolt minden helyiségében rágcsáló jelenlétére utaló nyomokat lehetett látni. A szakemberek az ellenőrzéskor egérrágta sertészsírt, háztartási kekszet és kenyeret is találtak. Az üzletben több polcra az élelmiszerek közé is irtószereket helyeztek ki a dolgozók.

Fotók: Nébih
Fotók: Nébih

Az árukészlettel is bőven akadtak problémák, összesen 105 élelmiszertételt kellett különböző okokból kivonni a forgalomból. Az egérrágta és erősen szennyezett termékek mellett voltak, amelyeknél a nyomon követhetőség nem volt meg, ezek közt 6 olyan tétel is akadt, melyről eltávolították a lejárati időt.

A termékek túlnyomó többségénél, összesen 87 tételnél lejárt a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő. Az ellenőrök találtak többek között 2013-ban lejárt székelykáposzta-, rakottkáposzta-, valamint sárgaborsófőzelék-konzervet és citromsárga ételszínezéket, de 2014 év végi minőség megőrzési idejű étkezési zselatint és mandarinkonzervet is.

A súlyos higiéniai problémák miatt az üzlet működését azonnali hatállyal felfüggesztették az ellenőrök. Emellett elrendelték 105 tétel, több mint 200 kg, javarészt lejárt, továbbá nem nyomon követhető, illetve egérrágta élelmiszer megsemmisítését.

Az eljárás folyamatban van. Az ügyben milliós nagyságú bírság várható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top