Gasztro

Lassan hiánycikk nálunk a mogyorós csoki

Az árak emelkedése miatt egyre kevesebb az egész mogyorós csokoládé, sok hazai boltban nem is kapni ilyet. Bármilyen hihetetlen, ehhez is a török kormánynak van köze.

A hazai boltok polcain egyre kevesebb a mogyorós csoki, sok helyen pörkölt mogyorót nem is árulnak. Az, hogy a mogyoró drága, az áruházak édességes polcain is látszik, egész mogyorós csokit alig találni az üzletekben. A hazai gyártók egyre jobban elengedik ezt a termékkört, a külföldiek is csak keveset hoznak be ilyesmiből – írja a Magyar Nemzet.

A török mogyoró világtermésének 80 százalékát a sorsdöntő népszavazáson átesett Törökország adja, el lehet képzelni, hogy ennek a monopolhelyzetnek mi a következménye. Emiatt a mogyoró ára nagyon hektikusan változik, a kilónkénti 8 dollárról hirtelen megugorhat 15 dollárra is. 

A törökök és az olaszok mellett mogyorókérdésben más nem nagyon rúg labdába, bár mostanában az Egyesült Államokban is elkezdtek ültetvényeket telepíteni. Van mogyoró Magyarországon is, Szeged környékén például tudják termeszteni, de az összmennyiséget tekintve ez csak csepp a tengerben.

Lassan hiánycikk nálunk a mogyorós csoki

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top