Gasztro

Ilyen egyszerűen készíthetsz növényi tejeket házilag

Ha szereted a mandula- és a többi növényi tejet, most figyelj: eláruljuk, hogyan készítheted el őket a legegyszerűbben, otthon!

 Sokak számára a mandulatej (a kesudiótejről nem is beszélve) még mindig valami misztikus, de legalábbis exkluzív italt jelent. Pedig a növényi tejek elkészítése a világ legegyszerűbb mutatványai közé tartozik! Ha házilag készítjük őket, nemcsak a pénztárcánknak, hanem az egészségünknek is jót teszünk, hiszen megkímélhetjük magunkat a felesleges cukroktól és tartósítószerektől. Íme, az alaprecept, amit egy életre megjegyzel magadnak:

Mandulatej házilag

Ilyen egyszerűen készíthetsz növényi tejeket házilag

Hozzávalók:

4 adaghoz

  • 1 csésze natúr mandula
  • 1 ek. vanília kivonat
  • 3 ek. méz
  • 1 csipet só
  • 6 csésze víz

Elkészítés:

  1. Egy közepes méretű tálba öntsd bele a mandulákat és adj hozzájuk 2 csésze vizet. Hagyd őket ázni egy éjszakán keresztül.
  2. Öntsd le a manduláról a vizet, és a megpuhult mandulákat öntsd turmixgépbe. Jöhet hozzá a vanília, a méz, a só és 4 csésze víz.
  3. 90 másodpercig járasd a turmixot, hogy simára keveredjen a tej.
  4. Egy tiszta konyharuhán keresztül öntsd át egy kancsóba, hogy a sűrűje ne kerüljön a tejbe.
  5. Tedd hűtőbe 1-2 órára, vagy fogyaszd azonnal. 

Tippek:

  • Mandula helyett használhatsz bármilyen magot: törökmogyorót, pisztáciát, pekándiót, kesudiót vagy diót is.
  • Egy kis kakaó (2 evőkanál) hozzáadásával csokis tejet is készíthetsz.
  • Méz helyett más édesítőszerrel is készítheted a tejet: az agavé- vagy a rizsszirup például szuperül működnek.
  • Ne feledd, a házi növényi tej nem áll el olyan sokáig, mint a bolti: elkészítés után 2-3 napon belül fogyaszd el és tárold hűtőben!

Buzzfeed

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top