Gasztro

Így kell tésztát főzni a tudomány szerint!

Forró víz, aztán mehet bele a tészta, és csak ennyi? De nem ám.

Az utóbbi időben egyre több dologról derül ki, hogy hiába csináltuk ezerszer, de egyszer sem jól – a rizsfőzési technikánk például annyira pocsék, hogy még emberéletekbe is kerülhet. 

Így kell tésztát főzni a tudomány szerint!

De úgy tűnik, a tésztával sem bántunk jobban, hiába gondoltuk, hogy csak lobogó vízbe be, aztán szevasz. Az alábbi videóban tudományos alapokon nyugvó érveléssel magyarázzák el a tészta megfelelő elkészítési módját, aminek úgy tűnik, több fontos alapköve is van. 

Először is a főzővízbe mindenképpen rakjunk sót, hiszen ez adja meg a tészta ízét. Az olívaolaj hozzáadását illetően többféle iskola is van, de a tudományos elemzés szerint irreleváns a dolog: az olaj nagy részét valószínűleg úgyis lecsöpögteted, szóval nem számít, hogy azt gondolod, segít szétválasztani a tésztát, vagy azt, hogy csak nyálkás lesz tőle.

 

Ami fokkal fontosabb: a tészta lobogó vízben főjön, és kevergessük – így megakadályozzuk, hogy összetapadjanak a szálak, darabok. Még egy szuper tipp: ha a főzővízből meghagyunk egy keveset a szósznak, a tésztából kiázott anyagok ugyanis segítenek majd a tapadásban.

Ugyanez a zselésítő, a száraz tésztát ruganyossá tevő alapanyag tapad a tésztára is főzés után, ezért semmiképpen ne mossuk át hideg vízzel a tésztánkat, hiszen így leöblítenénk róla az értékes réteget.

Most már teljes gőzzel düböröghet az olasz konyha!

 

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top