Gasztro

Húsvéti receptek, a svéd hagyományok jegyében

Ahogy a legtöbb ünnep, Svédországban a húsvét is a közös étkezésről, a családról és a barátokról szól. Az alábbi receptek egy kis skandináv hangulatot adhatnak az ünnepi asztalnak.

Fűszeres tojás füstölt lazaccal

Elkészítési idő: 20 perc
Ár: 1500 Ft

Hozzávalók 5 személyre:

  • 100 g LAX KALLRÖKT füstölt lazac, kiolvasztva
  • 7 db keményre főzött nagy tojás
  • 2 evőkanál majonéz
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 2 teáskanál fehér borecet
  • 1 evőkanál apróra vágott újhagyma
  • őrölt fekete bors
  • kapor a díszítéshez
  • madársóska, vagy más helyi szezonális fűszerek a díszítéshez
Húsvéti receptek, a svéd hagyományok jegyében

Elkészítés lépésről lépésre:

  • Ehhez a húsvéti ételhez első lépésként hámozzuk meg a főtt tojásokat, és hosszában vágjuk őket félbe. Kanalazzuk ki a sárgájukat, és tegyük őket félre egy tálba.
  • Egy másik tálban keverjük össze a majonézt, a mustárt és a fehér borecetet.
  • A tojássárgájához először két evőkanálnyit tegyünk a majonézes keverékből, majd egy villa segítségével nyomkodjuk össze. Ahhoz, hogy végül lágy, krémes masszát kapjunk, fokozatosan adagoljuk a megmaradt öntetet a tojássárgájához.
  • Vágjuk fel a lazacot leheletvékony szeletekre. Érdemes vékony, egyenes élű, rugalmas pengéjű kést választani.
  • Kanalazzuk vissza a majonézes-tojássárgájás masszát a félbevágott főtt húsvéti tojásokba, a tetejüket tűzdeljük meg a füstöltlazac-szeletekkel, madársóskával, vagy esetleg más ehető virággal.

Dekorálj étellel!

Sokszor maguk az ételek is felérnek egy pazar asztaldísszel. Kombináljuk a teríték színeit a tálalandó ételekével! A zöld, a kék vagy a fehér hidegebb árnyalatai jól illeszkednek az évszak üdeségéhez.

Húsvéti receptek, a svéd hagyományok jegyében

Csirkés húsgolyónyárs citromos uborkával, kaporral és északi fűszerekkel

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók (5 személyre, 15 nyárs):

  • 15 darab ALLEMANSRÄTTEN csirkés húsgolyó
  • 15 fanyárs
  • 2-4 evőkanál olaj a sütéshez
  • 2 közepes méretű uborka, meghámozva
  • 100 ml kapor, felvágva
  • 1 nagy citrom, facsarva
  • 2 evőkanál tengeri só
  • 300 ml tejföl
  • 150 ml petrezselyem, kakukkfű és medvehagyma, összekeverve
  • fekete bors és extraszűz olívaolaj, ízlés szerint
Húsvéti receptek, a svéd hagyományok jegyében

Elkészítés lépésről lépésre:

  • Vágjuk az uborkát 15 kisebb kockára, épp kisebbre, mint a csirkés húsgolyók. Helyezzük őket egy közepes méretű tálba, adjuk hozzá a tengeri sót és keverjük meg.
  • Közepes-magas láng fölött melegítsünk meg egy kis olajat egy serpenyőben, amíg egy kicsit füstös nem lesz. Süssük benne aranybarnára a húsvéti húsgolyókat, ha szükséges, adjunk még hozzá olajat. Tegyük félre őket hűlni.
  • Adjuk hozzá az uborkához a citromlevet és a kaprot, utóbbiból egy evőkanálnyit meghagyva a díszítéshez. Keverjük össze, majd tegyük félre 5-10 percre.
  • Húzzunk fel a nyársakra egy-egy uborkát és húsgolyót. Mártsuk bele a tejfölbe, majd a fűszerekbe. Helyezzük a nyársakat egy tálcára, és szórjuk meg őket kaporral és fekete borssal.
  • A megmaradt tejfölt és a fűszereket keverjük össze, majd öntsük a nyársakra. Locsoljuk meg őket extraszűz olívaolajjal, ezután azonnal tálalhatunk.

Csempészd be a természetet az étkezőbe!

Vízzel teli befőttesüvegbe tehetünk zöld leveleket, virágszirmokat, melyek megragadó dekorációként díszítik az asztalt, a vízbe áztatott, majd a hűtőben pihentetett mentalevelekkel, szeletelt uborkával pedig a felszolgálni kívánt frissítőkbe csempészhetünk egy kis pikantériát.

Húsvéti receptek, a svéd hagyományok jegyében

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top