Mézeskalács

A megunhatatlan desszert: variációk mákos gubára

Karácsonykor a legtöbb családnál kerül az asztalra mákos guba. A régi családi – néha már unalmas – receptet néhány egyszerű trükkel izgalmasabbá lehet tenni.

Mákosguba-felfújt

Hozzávalók kb. 6 adaghoz:

  • 3 evőkanál cukor
  • 4-5 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 15 dkg mák
  • 4 db (szikkadt) kifli

Hab:

  • 2 evőkanál cukor
  • forma kikenéséhez vaj
  • 2 db tojásfehérje
  • forma kikenéséhez zsemlemorzsa
  • fél üveg (kb. 20 dkg) meggybefőtt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A 3 evőkanál cukrot habosítsuk fel a tojássárgájával, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a meglangyosított tejet. A karikára vágott kifliket mártsuk meg benne, forgassuk a mákba, majd tegyük egy tálba.

A habhoz a 2 evőkanál cukrot és a tojásfehérjét verjük kemény habbá, és keverjük a karikákhoz. A masszát tegyük a vajjal kikent, morzsával megszórt formába, és szórjunk közé ízlés szerinti mennyiségű meggyet, de ne púpozzuk meg a formát, különben kifolyhat belőle. 180 fokos sütőben kb. 15 percig süssük. (Érdemes fogyasztás előtt frissen sütni, de 1-2 órával előtte elkészíthető.) Akkor jó, ha szépen felemelkedett. Melegen tálaljuk.

Mákos guba sütőben sütve

Hozzávalók:

  • 3 db cukor
  • 5 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 10 dkg darált mák
  • 5 dkg porcukor
  • 15 dkg mascarpone
  • 10 db (tejes) kifli
  • 1 db vaníliarúd
Kategóriadesszert
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A mákot összekeverjük a porcukorral. A kiflit vastag karikára vágjuk (ezt a finomságot a legjobb két-három napos, szikkadt kifliből készíteni, vagy esetleg a friss kiflit meleg sütőben kissé kiszárítani). Ezután
a tejet a kristálycukorral és a vanília kikapart magjával felforraljuk, és leforrázzuk vele a kiflikarikákat. Ha az összes tejet magába itta, óvatosan összekeverjük a porcukorral elkevert mákkal. Hőálló tálba tesszük, elkeverjük a mascarponéval, meglocsoljuk vajjal, és forró sütőben 15 percig sütjük.

Hasonló magyaros recepteket találsz Bereznay Tamás: Mai magyar konyha című könyvében  (Boook Kiadó)

Tippek:
– Fogyókúrázok csinálhatják teljes kiőrlésű lisztből készült kifliből.
– Cukor helyett jó lesz bele az agávészirup is.
– A mák és a fahéj jó barátok, tegyél a gubába is belőle!
– Reszelt narancshéjjal is felturbózhatod a gubát.
– Laktózallergiások csinálhatják mandula- vagy rizstejjel is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top