nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

12 isteni gyors vacsora

Már megint itt vannak a hétköznapok, a hétvégi maradék is elfogyott, és fogalmunk sincs mi legyen a vacsora. Ráadásul most, hogy a nappalok is egyre hosszabbak, és az idő is jobb, végre többet vagyunk kint, és sokszor tényleg csak valami gyors vacsorára futja. Hoztunk is 12 receptet, amit tavasszal érdemes kipróbálni.
NLCafé
f Ajánlom

Télen is vannak olyan helyzetek, amikor nincs időnk vagy kedvünk a vacsorával pepecselni, de ilyenkor, amikor végre kiszabadulhatunk a négy fal közül, akkor már tényleg csak valami könnyű, gyors vacsorát érdemes betervezni hétköznap estékre. Jönnek a tavaszi alapanyagok is, elővehetjük – és elő is vettük – a medvehagymás, snidlinges recepteket, és a retekszezont is ki kell használni. Ha pedig a sós gyors vacsorák mellett az édesek is szóba jöhetnek, akkor bármikor össze lehet ütni egy gyors túrógombócot, egy finom amerikai palacsintát vagy akár egy kalácspudingot.

 

Modenai spagetti

Hozzávalók:

  • 1 konzervkukorica
  • 500 g spagettitészta
  • 2 evőkanál margarin
  • 300 ml főzőtejszín
  • egy kiskanál méz
  • egy filézett csirkemell
  • bors
  • 0,5 dl fehérbor
  • 2 evőkanál olaj
  • egy-két kiskanálnyi tubusos gulyáskrém
Kategóriaebéd
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A spagettit lobogó forró vízben tedd fel főni. A csirkemellet vágd fel kockákra, és a vaj-olaj keverékén süsd kifehéredésig. Önts alá egy kevés fehérbort, és párold tovább benne. Szórd meg tetszés szerint kukoricával (4-5 evőkanálnyit elbír), majd öntsd rá a főzőtejszínt, keverj bele egy-két kiskanálnyi gulyáskrémet és a mézet. Főzd addig, amíg besűrűsödik. Amikor elkészült, forgasd meg benne a kifőtt és lecsepegtetett spagettit.

 

Tavaszi saláta csirkemellel

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 1 ek. libazsír
  • 2 db újhagyma
  • 4 db hónapos retek
  • fél citrom leve
  • 8 db közepes új burgonya
  • 200 g csirkemell
  • extra szűz olívaolaj
  • só, bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 12 db zöld spárga
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A spárgákat megtisztítjuk, alsó, fás részeiket letörjük, a szárakon lévő vastagabb pikkelyeket lefejtjük. A spárgasípokat forrásban lévő, sós-ecetes vízbe dobjuk, és roppanósra főzzük. Ezután leszűrjük, és 3-4 cm hosszú darabokra vágjuk.

A tojásokat a spárga főzővizébe rakjuk, és újraforrástól számítva 6 percig főzzük. Ezután kivesszük, hideg vízzel leöblítjük, megpucoljuk, és félretesszük.

A fokhagyma héját lefejtjük, a gerezdet szétpasszírozzuk. A hagymát finomra aprítjuk. A hónapos retket vékony karikára vágjuk.

Az újburgonyákat megmossuk, alaposan megtöröljük, és mindegyiket 4-5 darabra vágjuk. A csirkemellet 1-2 cm széles csíkokra vágjuk.

Egy serpenyőben felhevítjük a libazsírt, hozzáadjuk a burgonya darabokat, közepes lángon megpirítjuk, majd papírtörlőre szedjük, félretesszük. Ezután a serpenyőben maradt zsiradékban megpirítjuk a csirkemell csíkokat is, majd ezeket is kivesszük, félretesszük.

A serpenyőben maradt zsírhoz egy kevés olívaolajat öntünk, hozzáadjuk az újhagymát és a fokhagymát, majd 1-2 percig pirítjuk.

Közben az összes előkészített hozzávalót tányérokra rendezzük, megszórjuk sóval, frissen őrölt fekete borssal, meglocsoljuk a fél citrom levével, végül a hagymás zsiradékkal, és azonnal tálaljuk.

 

Petrezselymes bulgursaláta mazsolával

Hozzávalók:

  • 1 kiskanál só
  • 1 maroknyi mazsola
  • 2 csokor petrezselyem
  • 60 ml olívaolaj
  • 4 db paradicsom
  • 60 ml citrom leve
  • 2-3 szál újhagyma
  • 10 dkg bulgur
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Szeleteljük fel a petrezselymet, karikázzuk fel az újhagymát, vágjuk apró kockákra a paradicsomot. A bulgurt öntsük fel kétszer annyi vízzel, és főzzük puhára. Egy tálba öntsük át a megfőtt bulgurt, hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a hagymát, a petrezselymet, és a paradicsomot. Ízesítsük csipetnyi sóval. Locsoljuk meg olajjal és citromlével, majd szórjuk rá a mazsolát.

 

Fehérboros-rozmaringos csirkecomb

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 4 db csirkecomb
  • köretnek karfiol
  • köretnek brokkoli
  • 3 szál rozmaring
  • ízesítéshez citrom
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 dl tejszín
  • ízesítéshez őrölt bors
  • köretnek sárgarépa
  • 5 dl (olaszrizling) fehérbor
  • 3 dl húsleves
Kategóriavacsora
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirkecombokat félbevágjuk, és besózzuk. A rozmaringot leszárazzuk, kissé összeaprítjuk. Magas falú serpenyőben olajat forrósítunk, és beletesszük a combokat. Hirtelen megpirítjuk mindkét felét. Ha szép barnák a combok, megszórjuk a rozmaringgal, egyszer átpirítjuk, és felöntjük a borral. 2-3 dl húslevet öntünk rá, lefedjük, és lassú tűzön puhára pároljuk. Nagyon kevés cukorral, fehér borssal és pár csepp citromlével ízesítjük. Miután megpuhultak a combok, a tejszínnel összeforraljuk. A zöldségeket külön vízben félpuhára főzzük, és a csirkecombokhoz keverjük.

 

Tipp: nagyon jól megy hozzá a gomba és a paradicsom is, bátran variálhatjuk a zöldségeket!

 

Tonhalkrémes tortillatekercs, paradicsom salsával

Hozzávalók 2 főre:

  • 1-2 csipet só
  • 4-5 szem olívabogyó
  • 4-5 szem kapribogyó
  • 120 g tonhalkonzerv
  • 4-5 levél jégsaláta
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 2 evőkanál majonéz
  • 2 szál újhagyma
  • 1 gerezd citrom leve
  • 1 db szárzeller
  • 1 csipet őrölt bors
  • kisebb csokor petrezselyemzöld
  • 4 db 20-22 cm átmérőjű tortillalap

Salsa:

  • fél fej lila hagyma
  • 1 evőkanál koriander
  • 1 db chili paprika
  • köretnek jégsaláta
  • 1 doboz paradicsomkonzerv
  • 1 gerezd lime leve
Kategóriavacsora
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az alapkrémhez a saláta és a paprika kivételével az össze alapanyagot keverőtálba tesszük, és összeforgatjuk. Ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, és ha előre dolgozunk, lefedve a hűtőbe tesszük. A salsát is előre elkészíthetjük. Egy másik keverőtálban összeborítjuk az összes hozzávalóját és összekeverjük. Fogyasztás előtt a tortillalapok mindkét oldalát 4-5 másodpercre nyílt láng fölé tartjuk. Ezzel lágyítjuk, és átmelegítjük. Ha villanylapunk van, akkor serpenyőt hevítünk, és ugyaezt elvégezzük benne, zsiradék nélkül. Kiterítjük a lapot, megkenjük a krém negyedével. Salátát szórunk rá, rátesszük a paradicsomot, uborkát, paprikacsíkokat, és szorosan feltekerjük. A salsával és friss salátával tálaljuk.

 

Langyos burgonyasaláta fűszeres csirkemellel

Étel:

  • 0,5 dl olaj
  • fél kávéskanál kakukkfű
  • 0,5 kg csirkemell
  • 1 csipet fűszerpaprika
  • késhegynyi chili paprika
  • 0,4 kg burgonya

Dresszing:

  • fél csokor petrezselyemzöld
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • fél db citrom leve
  • fél kávéskanál mustár
Kategóriaebéd
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 180-190 fokra. A burgonyának tegyünk fel vizet melegedni, ha felforrt, tegyünk bele fél teáskanál sót és főzzük puhára. Lefedve a forrástól számítva 8-10 perc. Vigyázzunk, hogy ne főjön szét, maradjon harapható. Közben a fél deci olajat keverjük össze a paprikával, friss zöld fűszerrel, csilivel és forgassuk meg benne a filéket. Egy vastag falú serpenyőt (lehetőleg olyat, amit betehetünk a sütőbe) forrósítsunk fel, csepegtessünk rá pár csepp olajat és 2-3 perc alatt süssünk rá kérget. Kanalazzuk rá a maradék fűszeres pácot és tegyük be sütőbe 13-14 percre. A dresszinghez egy nagyobb keverőtálban (amibe a burgonyasaláta elfér) keverjük el a citromlevet a mustárral. Ezután csepegtessük hozzá az olajat, miközben folyamatosan keverjük. Sózzuk, borsozzuk. Borítsuk rá a burgonyát, szórjuk meg a petrezselyemmel, és óvatosan forgassuk össze. Langyosan, a frissen kisült csirkemellel tálaljuk.

 

Fűszeres sült brokkoli baconös tejföllel

Hozzávalók:

  • fél kavéskanál só
  • 1 doboz tejföl
  • 4-5 szelet bacon
  • 1 dl olaj
  • késhegynyi fűszerpaprika
  • ízlés szerint chili paprika
  • 1 db brokkoli
  • fél kávéskanál currypor
Kategóriaebéd
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A sütőt elmelegítem 220 fokra, közben egy keverőtálban összekeverem az olajat a fűszerekkel. A brokkolit beleborítom egy nejlonzacskóba, ráöntöm a fűszeres olajat, és alaposan összerázom. Sütőpapírral kibélelt tepsire borítom, a vágási felülettel lefelé fordítva. 18-20 perc alatt készre sütöm. A bacont felkockázom és egy serpenyőben ropogósra sütöm. Leitatom a zsírját, hagyom hűlni, majd összekeverem a tejföllel. Együtt fogyasztom. Köretnek is kiváló. 

 

Rukkola saláta fetával és kenyérrel

A salátához:

  • 1 db paradicsom
  • 1 db kápia paprika
  • 1 db uborka
  • 10 dkg feta
  • 4 ek. fehérborecet
  • 10 dkg rukkola
  • 6 ek. olaj
  • csipetnyi só
Kategóriavacsora
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A zöldségeket megmossuk, előkészítjük. A paradicsom csumáját kivágjuk, és felkockázzuk, a paprikát és az uborkát szintén kockára vágjuk. A rukolával elkeverjük. Az öntetet botmixerrel elkeverjük, majd a salátával szintén elkeverjük. A fetát rámorzsoljuk, a kifliket megpirítjuk a salátához. TIPP: ha nem böjtölünk, ehetjük több kenyérrel, így a toszkán kenyérsalátát, a panzanellát készítjük el. Kenyér, uborka, paradicsom, fokhagyma, lila hagyma és az öntet (lsd. a receptben). Bekever, pihentet fél órát, majd elfogyaszt.

 

Medvehagymás gerslirizottó, retekkel és karalábéval

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 retek
  • 3 bögre alaplé
  • 4 ek. mascarpone
  • 1 karalábé
  • 1 bögre gersli
  • fél csokor medvehagyma
Kategóriafőétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Egy lábast felmelegítünk, beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk az előzőleg átmosott gerslit. Átforgatjuk, majd felöntjük a folyadékkal. Közepes lángon addig főzzük, míg a folyadék majdnem teljesen elfogy alóla, de ha átkeverjük, szottyos. Ekkor lehúzzuk a lángról, belekeverjük a mascarponét, hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát, majd almareszelővel belereszeljük az előzőleg megmosott, megtisztított karalábét és retket. Sózzuk, borsozzuk, megesszük.  

 

Zöldséges-csirkesonkás rétes

Hozzávalók 2 rúdhoz:

  • a rétes megkenéséhez 1 tojás
  • a lapok megkenéséhez 1 dl olaj
  • 1 csomag (6-8 lap) réteslap

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 4 ek. olaj
  • bors
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg trappista sajt
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 45 dkg vegyes, kockára vágott (lehet mirelit is) zöldség
  • 15 dkg csíkokra vágott csirkesonka
Kategóriaebéd
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az olajon megpároljuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, a tejszínnel felöntjük, és ha már elég puha, egy kevés vízzel elkevert keményítőt adunk hozzá. Ez azért kell, mert a zöldség valószínűleg majd levet enged a pároláskor – ha nem engedne, nyugodtan hozzáönthetünk 1 dl vizet.

Ezután belekeverjük a lereszelt sajtot és a sonkacsíkokat, majd az olajjal megkent réteslapokra tesszük a tölteléket (3-4 lapra a felét). Feltekerjük, megkenjük tojással, esetleg megszórjuk olajos magvakkal. 170-180 fokos sütőben pirosra sütjük.

 

Túrólepény

Hozzávalók:

  • 2 ek. liszt
  • 1 mokkáskanál só
  • 25-30 dkg túró
  • 1 db tojás
  • 1 ek. zsemlemorzsa
  • 6-8 dkg búzadara
Kategóriavacsora
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. Minden hozzávalót egy tálba mérünk és kézzel összegyúrjuk. Ha nagyon ragad, akkor adunk még hozzá búzadarát és/vagy zsemlemorzsát, esetleg lisztet. Kb. 10 percig állni hagyjuk.

2. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, a masszából gombócokat formázunk, ellapítjuk tenyérrel, és a serpenyőbe tesszük. Mindkét oldalukat pirosra sütjük. (Kb. 4-5 cm átmérőjű lepénykék lesznek.)

Salátával, friss zöldségekkel, chutney-val, vagy akár magában is ehetjük.

 

Tipp: zöldfűszerekkel is feldobhatjuk.

 

Zöldségkrémleves zöldfűszeres túrógombóccal

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízlés szerint só
  • 2 zsenge karalábé
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 liter zöldség alaplé
  • 8 levél zsálya
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 3 szál újhagyma
  • 20 dkg zöldborsó
  • 4 ek vaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 4 szál (30 dkg) zsenge sárgarépa
  • fél dl száraz fehérbor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint fehérbors

A gombóchoz:

  • 25 dkg túró
  • 1 nagy tojás
  • fél csokor snidling
  • 3,5 dkg búzadara
Kategórialeves
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk, a répát, karalábét feldaraboljuk, a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk.

2 evőkanál vajat melegítünk egy serpenyőben, beledobjuk az aprított zöldségeket és a zöldborsót, hozzáadjuk az aprított petrezselyem felét és a zsályát, sózzuk. Felengedjük a fehérborral, amikor elpárolgott az alkohol, felöntjük a zöldségalaplével vagy vízzel, ízesítjük a római köménnyel, majd addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.

Az egészet összeturmixoljuk, utána megmelegítjük a tejszínnel és a maradék 2 evőkanál vajjal, de már nem forraljuk. Ha kell, sózzuk.

A gombóchoz a túrót összekeverjük a búzadarával, a tojással, a vágott snidlinggel, a maradék aprított petrezselyemmel és sóval, végül lobogva forró sós vízben kifőzzük. Miután feljön a víz színére, még 3-4 percig főzzük, aztán leszűrjük. Ezt kínáljuk levesbetétként a krémleveshez.

 

 

 

 

 

 

Olvass tovább

{PostTitle}

Megosztás Facebookon