Gasztro

Hamburgersütőnek álltunk egy napra – így készül a kedvenc szendvicsünk

A hamburger ma már ugyanúgy szerepel a fine dining éttermek étlapjain, mint a food truckok és otthonos kis büfék kínálatában, és szerencsére ma már nem a csalamádés borzalmak jelentik a viszonyítási alapot. Kipróbáltuk magunkat botcsinálta burgerszakácsként.

Egész nap csak ülünk a számítógép előtt, ha pedig megéhezünk, néhány kattintás után kisvártatva befut a megmentőnk, az ételfutár, aki hozza a kiválasztott ebédet, vacsorát. De mi történik a kattintás és a megváltóként várt futár érkezése között? Egy szűk napra beálltunk a sashalmi Burger House konyhájába, hogy besegítsünk, de legalábbis jelenlétünkkel a lehető legkevésbé akadályozzuk a fáradhatatlan séf munkáját.

Lássuk a beérkező rendeléseket! Egy klasszikus hamburger és egy hamburgertál lesz az első két tétel.

Vendéglátónk, aki külön kérte, hogy ha lehet, ne szerepeljen a fotókon, 40 évet húzott le a vendéglátóiparban. Dolgozott nagy szállodában, kórházi menzán is, tavaly óta pedig hamburgerek, tacók és más finomságok kerülnek ki a kezei közül. 

 

Egyenlő szeletekre vágjuk a zsemlét a hamburgertálhoz – ez elsőre persze nem sikerül

“Rengeteget dolgozunk, mert egyszerűen nem találunk embert, aki hajlandó lenne dolgozni” – mondja mentorom, én pedig arra gondolok, hogy a Balatonnál is lasszóval fogják a munkaerőt. Van, aki az első nap után feladja, van, aki arra panaszkodik, hogy modernebb konyhához van szokva, pedig igazán semmi kivetnivaló nincs a Burger House konyháján. Ahogy fotós kollégámmal meg is beszéljük, egy hamburger összerakásához azért nincs szükség Heston Blumenthal kütyüire. 

 

Érkezik a titkos összetevő, a házi készítésű hamburgerszósz

A délután viszonylag eseménytelenül telik, ahogy azonban a pénteki dugóból hazaérnek a munkából, egyre gyakrabban kezd el pittyegni a számítógép, jelezve, hogy újabb online rendelés érkezett. Közben egy-két vendég az utcáról is betér egy hamburgerre.  

 

Seregszemle az összetevők fölött – a másik fiók rejti a sajtokat.

“Van, aki Komáromból jön kifejezetten ide” – mondja vendéglátónk, elárulva, hogy a messziről jött vendégekre igazán nem lehet panasz: a kínálatban szereplő, nagyjából két kilót nyomó Brutál Burger a kedvencük.  

 

Kapjanak csak zöldséget is, kell a vitamin!” – kapom az instrukciót

Persze mi szerencsés helyzetben voltunk, mert nem korán reggel vettük fel a munkát, így megúsztuk azt a részt, amikor kilószámra kell hagymát, paradicsomot, vagy épp salátát aprítani. A húspogácsák, baconszeletek, a sajtszósz és a katonás rendben sorakozó sajtszeletek is már csak azt várják, hogy hamburgerré lényegüljenek át. 

 

Körülbelül 6 perc sütés kell a húspogácsáknak, hogy tökéletesek legyenek.

Bár konyhai hátterünkre kis túlzással is ráférne némi bővítés, a hamburgersütés – természetesen az értő szakmai támogatással – egészen lendületesen megy. Persze a fröccsenő zsiradék forró, az ételszag beeszi magát mindenünkbe, a forró tányérokat pedig labilis, bár igyekvő léptekkel próbáljuk eljuttatni a kiadóablakhoz. Vendéglátónk mosolyogva, rezzenéstelen arccal teszi ugyanezt, az ő kezét már nem zaklatja fel egy kis forróság.

 

Amíg a hús sül, picit megpirítjuk a zsömléket is.

 

A hús és a bacon mellett a lila hagymára is rápirítunk egy kicsit.

 

Közben egy kis sült krumpli is kerül a hamburgertálba.

 

Alakul a finomság

 

Óvatosan kell egyensúlyozni az elkészült hússal, különben kipotyognak a hamburgerből az összetevők – ezt lila hagymával szemléltetem.

 

A futár elment, a következő két hamburger már szinte rutinból megy.

 

Ennek a látványnak is lehet örülni – minden elfogyott!

 

Ez kemény munka volt. Jó étvágyat kívánok!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.