Gasztro

Az igazi vékony tésztás olasz pizza receptje

Itt az ideje, hogy tisztába tegyük a dolgokat: az eredeti olasz pizzatészta vékony! Az, amit anyáink kelesztenek, vagy amit az amerikai pizzalánc üzleteiben árulnak, igazából nem is pizza. Mi most megmutatjuk, hogyan is készíthetjük el az eredeti, nápolyi vékony pizzatésztát.

Ha mi is teljesen bolondjai vagyunk a vékony tésztás pizzának, csak emiatt nem kell elutaznunk Nápolyba, hiszen ha pontosan betartjuk az igazi nápolyi vékony pizzatészta receptjét, akkor jó eséllyel sikerül reprodukálnunk Julia Roberts kedvenc pizzatésztáját, melyet az Ízek, imák, szerelmek című filmben olyan nagy élvezettel evett meg. Az olasz konyha remekének nagyszerűsége egyszerűségében rejlik: mindössze négy összetevő elegendő az elkészítéséhez.

 Vékony pizzatészta hozzávalói:

  • 45 dkg liszt (00-ás)
  • 12 g tengeri só
  • 1 g élesztő
  • 2,5 dl víz
Vékony pizzatészta recept – Az igazi olasz

A vékony pizzatészta elkészítése:

  • A vizet összekeverjük a liszttel és a sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, és jól összedolgozzuk, majd minimum 10-20 percen át dagasztjuk a pizzatésztát.
  • Ezt a műveletet persze nem kötelező kézzel végrehajtani, még Nápolyban sem, nyugodtan használjunk gépi dagasztót. Ahhoz hogy biztosan jól sikerüljön a vékony pizzatésztánk, első körben 2 órát, majd egy átgyúrást követően minimum 6 órát hagyjuk kelni a tésztát.
  • Ha megkelt a pizzatészta, kör alakúra dolgozzuk és az ujjainkkal nyomkodva kinyújtjuk. Még csak sodrófát sem szükséges használnunk.
  • Biztosan láttuk már, hogyan csinálják ezt az igazi pizzakészítő mesterek, az ún. pizzaiolók: körkörös mozdulatokkal addig nyújtjuk a levegőben a tésztát, amíg papírvékonyságú nem lesz.
  • Aztán jól megpakoljuk paradicsomszósszal, olívaolajjal és mozzarellával, és már mehet is a sütőbe a legmagasabb fokozaton.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top