Hétvégi menü, amivel lezárhatjuk a telet végre

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Nutellás péksütemény, hurkás leves, almás rétes, fokhagyma, méz és isteni melegszendvics: ez a mi válaszunk a soha véget nem érő télre. Ha nincs még ötleted a hétvégi menüre, mi most hoztunk egy téltúlélő menüt!
2017. 02. 17. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Egyszerűen nem akar véget érni ez a tél. Nincs már olyan forró csoki, amit ne próbáltunk volna, és néha már az az érzésünk, hogy forró tea csörgedezik az ereinkben, annyit megittunk belőle idén, de még mindig nincs vége. Pedig titkon már a tavaszról álmodozunk, retek, medvehagyma lebeg lelki szemeink előtt, miközben a hétvégi menüt tervezzük, de elég csak kinézni az ablakon, és gyorsan visszaránt minket a valóságba a hatalmas köd látványa. Így nincs más választásunk, mint bekuckózni, és bevetni magunkat a konyhába. Olyan hétvégi menüt hoztunk, amiből nem sajnáltuk az anyagot, de reméljük, hogy ez már tényleg az utolsó téli hétvégi menünk

 

Nutellás tekercs

Menő reggelik a téli szünetre

Hozzávalók kb. 8 db nagy tekercshez:

A tésztához:

  • 1 tasak porélesztő
  • 2,5 dl tej
  • 45 dkg liszt
  • 7 dkg cukor
  • 7 dkg vaj

A töltelékhez:

  • Nutella – házi/ bolti

A lekenéshez:

  • 1 db tojás


1. Elkészítjük a tésztát: a vajat kicsit megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és simára gyúrjuk. Letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
2. Ha nem Nutellával, hanem a kakaós töltelékkel készítjük, akkor azt is elkészítjük, míg kel a tészta: a vajat megolvasztjuk, hozzáadunk minden egyebet, és jól elkeverjük, majd állni hagyjuk.
3. Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk és kinyújtjuk egy kb. 60 x 40-es téglalappá. A téglalapot hosszában félbevágjuk, az egyik lapot megkenjük az enyhén megolvasztott, jól kenhető Nutellával, majd ráterítjük a másik lapot. Éles késsel kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk, majd lisztezett felületen megsodorjuk a csíkokat és feltekerjük. Fél órán át pihentetjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük tojással és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

 

Tormás almaleves véres hurkával

Hétvégi menü, amivel lezárhatjuk a telet végre

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kis fej vöröshagyma vagy 2 fej salotthagyma 
  • 2 db alma 
  • kevés vaj 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 6 szál kakukkfű
  • só, bors 
  • szerecsendió 
  • 2 dkg liszt 
  • 7,5 dl zöldségleves 
  • 2,5 dl főzőtejszín 
  • 3 dkg frissen reszelt torma 
  • 1 szál véres hurka

A tisztított hagymát és a meghámozott, magházuktól megfosztott almákat kockákra vágjuk, a vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát, 5 szálnyi morzsolt kakukkfüvet, illetve a lisztet. Kicsit pirítjuk, majd felöntjük a zöldséglevessel, és kb. 10 percig főzzük. A reszelt tormát és a tejszínt is beletesszük, felforraljuk, majd botmixerrel átturmixoljuk a levest. Sóval, borssal és kevés szerecsendióval fűszerezzük. A véres hurkát vajban 1 ágnyi kakukkfűvel fűszerezve ropogósra sütjük, majd szeletekre vágjuk, és a leveshez kínáljuk.

 

Mézes-fokhagymás húsgolyók

Kolbászt csirkével - húsos karácsonyi menü

Hozzávalók 22 adaghoz:

  • 2 tojás
  • 180 ml tej
  • 100 g kenyérmorzsa
  • 60 g hagyma, felvágva
  • 2 tk. só
  • 900 g darált pulyka- vagy marhahús
  • 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 ek vaj
  • 180 ml ketchup
  • 150 g méz
  • 3 ek szójaszósz 

1) Egy nagy tálban összekeverjük a tojást és a tejet. Hozzáadjuk a kenyérmorzsát, a hagymát és a sót. Alaposan összekeverjük a darált hússal. 

2) Golyókat formázunk a keverékből, és a tepsi sütőrácsára helyezzük őket. Nem fedjük be, 200 Celsius-fokos sütőben, 10-15 percig sütjük. Akkor lesz jó, amikor a hús már nem rózsaszín. 

3) Ezalatt egy nagyobb serpenyőben megfuttatjuk a fokhagymát. Hozzákeverjük a ketchupot, a mézet és a szójaszószt. Felforraljuk, majd lejjebb vesszük a hőfokot, lefedjük, és lassú tűzön további 5 percig főzzük. 

4) Lecsepegtetjük a húsgolyókat, és a szószba mártjuk őket, ügyelve arra, hogy a szósz mindegyiket egyenletesen befedje. 5-10 percig főzzük.

 

Almás rétes vaníliaszósszal

Hétvégi menü, amivel lezárhatjuk a telet végre

Hozzávalók:

  • 1 kg alma 
  • 1 citrom leve 
  • 15 dkg cukor 
  • 1 tk fahéj 
  • 2 ek étkezési keményítő 
  • 25 dkg leveles tészta 
  • 1 tojás a kenéshez

A vaníliaszószhoz: 

  • 5 dl tej 
  • 3 tojássárgája 
  • 10 dkg cukor 
  • 1 kk étkezési keményítő 
  • 1 csomag vaníliás cukor

Az almákat megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk, majd a gyümölcshúst apró kockákra vágjuk, ráfacsarjuk a citrom levét. Lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, majd lassú tűzön kicsit pároljuk az almát, míg levet enged. (Ügyeljünk arra, hogy az alma levét ne forraljuk el!) Ráöntjük a kevés vízzel elkevert keményítőt, és egyet forralva besűrítjük az almát. Félretesszük és hagyjuk kihűlni. A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, rákanalazzuk a kihűlt tölteléket, a széleit behajtjuk, majd feltekerjük. A végét a felvert tojással bekenjük, hogy összeragadjon és sütés közben ne jöjjön szét. A tetejét is bekenjük a tojással, és 175 ˚C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. A vaníliaszószhoz a tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a keményítőt és 1 dl tejet. A maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a kikevert tojást, majd állandó kevergetés mellett, lassú tűzön felforraljuk. Amikor besűrűsödik, levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni, ezzel kínáljuk a felszeletelt rétest. 

 

Welsh rarebit Jamie-módra

Hétvégi menü, amivel lezárhatjuk a telet végre

Hozzávalók 4 szelethez:

  • 2 db tojássárgája
  • 4 nagy szelet fehér kenyér
  • 1 kk mustár
  • 150 g krémsajt
  • 4 ek csilis lekvár
  • 100 g reszelt cheddar sajt
  • Worcester-szósz
  • só, bors

A krémsajthoz hozzáadjuk a mustárt és a tojássárgáját, és alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a reszelt cheddar sajtot, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük.

Megpirítjuk a kenyerek mindkét oldalát (vékonyan megkenjük a csililekvárral), és rákenjük a szendvicskrémet.

Addig grillezzük, amíg megolvad a krém, és enyhén bugyogni kezd. Ha kész, tányérokra tesszük, késheggyel berácsozzuk a tetejét, és Worcester-szósszal locsoljuk meg.

Olvass tovább

Hozzászólások  ( 0 )
blog comments powered by Disqus
Hétvégi menü, amivel lezárhatjuk a telet végre