Gasztro

Veszélyes kardhalfilét vontak ki a forgalomból

Határérték feletti higanytartalmat mértek egy kardhalfilében, melyből Magyarországra is szállítottak. Ha vettél ilyet, ne edd meg!

A tagállamokat a kockázatról az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesítették, mert a termékből a megengedett határértéket (1 mg/kg) meghaladó higanytartalmat mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok. A Vietnamból származó szállítmány egy belga vállalkozás közreműködésével érkezett az Európai Unió területére, ahonnan egy holland közvetítő révén Magyarországra is szállítottak.

A bejelentést követően a Nébih azonnal felvette a kapcsolatot a termék magyarországi forgalmazójával. A vállalkozás korábbi gyors intézkedésének köszönhetően az érintett tétel már nincs kereskedelmi forgalomban. A magyarországi forgalmazó értesítette valamennyi vásárlóját a termékvisszahívásról.

Tekintettel arra, hogy a kardhalszállítmány szeletelt, fagyasztott élelmiszerként, hosszú lejárati idővel került forgalomba, a Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ellenőrizzék a 2016. november 28-át követően vásárolt fagyasztott hal termékeket.

Akinél van az alábbi azonosítókkal ellátott termékből, semmiképp ne fogyassza el, hanem vigye vissza a vásárlás helyére!

A visszahívásban érintett termék adatai:

Termék neve: Kardhalfilé (fagyasztott)
Latin megnevezés: Xiphias gladius
Cikkszám: KHFILSA
Tételazonosító: 150709-4
Minőségmegőrzési idő: 2019.08.11.
Kiszerelés: védő jégréteggel műanyag tasakban
Származási hely: Vietnam

A visszahívás kizárólag a fentiekben megnevezett azonosítókkal ellátott terméktételt érinti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top