Gasztro

#ebéd#receptek#instagram

Rendszeresen főzöl, de kezd unalmassá válni a választék? Igen, ismerős a helyzet. Ha nyitott vagy a modern dolgokra, akkor legjobb, ha előveszed a telefonod, és megnyitod az Instagramot. Pillanatok alatt összerakhatod a menüt.

Húsz évvel ezelőtt, ha a család megunta már a szokásos ételeket, akkor az anyuka szépen elővette a Horváth Ilona szakácskönyvét, és onnan választott valami újdonságot, vagy megkereste a hónapok óta a tévéújságból vagy rejtvénymagazinból kivágott recepteket, és azokból inspirálódott. Nem volt még Food Network, sem TV-Paprika, okostelefonokról álmodozni sem mertünk, de még az internetről is csak hébe-hóba hallottunk. Egy-két főzős magazin volt az újságosoknál, amire támaszkodhatott az ihletet vadászó háziasszony, de leggyakrabban szájhagyomány útján terjedtek a receptek.

 A munkahelyi névnapozáson kóstolt sajtos pogácsa receptje – szigorúan kézzel írva! – körbejárt, és a radír szelet receptje is egy jól sikerült gyerekzsúr után került be a családi repertoárba. Mindenkinek van egy Piri néni féle kókuszkocka típusú receptje az archívumában, és bár lehet, hogy a megöröklő unokának már fogalma sincs, ki volt az a Piri néni, a recept még 20-30 év elteltével is pontosan működik. 

Ma viszont már nem kell vezetékes telefonon hívnunk a kolléganőt (még mielőtt az Ablak elkezdődik) és kézzel jegyzetelnünk a kedvenc kaszinótojás receptjét, elég elővenni a táskánkból a mobiltelefont, és máris ott van milliónyi recept. Használhatunk receptes applikációkat is, vagy akár a youtube-on is nézegethetünk főzős videókat, de ha a legújabb trendeket akarjuk követni, akkor az a legegyszerűbb, ha nyitunk egy Instagram-fiókot, és ott kezdjük a nézelődést. 

Japán lány reggelije, magyar anyuka desszertje

Az Instagram a képekről szól, így azoknak érdemes itt kalandozniuk, akiknek már van némi konyhai rutinjuk, mert nem biztos, hogy minden esetben le lesz írva a pontos recept, vagy ha le is van írva, nem biztos, hogy olyan nyelven, amit értünk is. Rengeteg az angol nyelvű bejegyzés az Instagramon, és vannak jó magyar receptes oldalak is, de lehet, hogy épp egy japán lány oldalán találunk olyan képet, ami kedvet csinál a reggelihez, és hiába írja ő le japánul a pontos elkészítési módot, mi azzal nem sokra megyünk. Kell némi kreativitás, és rugalmasság, de ha ezekkel felvértezve nézelődünk az Instagramon, biztos, hogy pillanatok alatt össze tudunk állítani egy napi menüt. 

Kezdésként érdemes feliratkozni néhány nagyobb receptes Instagram oldalra (@Jamie Oliver, @foodnetwork, @thenytimes, @bbcgoodfood, @deliciousmag), mert utána már sok kisebb, számunkra is potenciálisan érdekes hasonló oldalt fog ajánlani a rendszer, így gyorsan kialakul majd egy szép kis bázis, amiből inspirálódhatunk. Vannak gyűjtőoldalak is, melyek szintén nagyon hasznosak lehetnek induláskor: a @thefeedfeed, vagy a @foodblogfeed nevű oldalak különböző Instagramozók képeit, posztjait gyűjtik össze, így ha itt megtetszik valakinek a képe, akkor azonnal hozzá is adhatjuk az illetőt a listánkhoz, így onnantól kezdve az ő posztjai is mindig megjelennek majd a falunkon. 

Nem érdemes kizárni senkit a nyelvi korlátok miatt: a reggelik, saláták, szendvicsek esetében szinte mindegy is, milyen nyelvű a leírás, azokra sokszor elég csak ránézni, és már indulunk is a konyhába, hogy elkészítsük a saját verziónkat. A desszertek világa már egy kényesebb kérdés, ott ugyanis az esetek többségében fontos a pontos recept, így ha édességet kerestek az Instagramon, akkor érdemes inkább a magyar oldalakon nézelődni. 

#avocado, #smoothie bowl > #pörkölt, #brassói

Nagy előnye az Instagramnak, hogy a képeket elláthatjuk hashtagekkel – vagyis címkékkel is. Gasztro szempontból a legnépszerűbb – és inspirálódás szempontjából a leghasznosabb – magyar hashtag a #mutimiteszel, ezt érdemes akár naponta átfutni, sok jó ötletet lehet gyűjteni innen, hasonlóan az angol #yum vagy #foodporn címkékhez.

Akkor is nagy hasznát vesszük az Instagramnak, ha alapanyag, ételtípus vagy étrend alapján szeretnénk recepteket keresgélni. A hashtageknek köszönhetően pillanatok alatt találhatunk pl. paradicsomos recepteket (#tomato), pitéket (#pie) vagy akár paleo ételeket is (#paleo) – ezeket a címkéket univerzálisan angolul használják az instagramozók, függetlenül az anyanyelvüktől. Arra viszont érdemes felkészülni, hogy többségben lesznek a modern, trendi étkezési szokásoknak megfelelő képek, receptek, és sokkal kevesebb a hagyományos, magyaros ízvilágú.

Szebbnél szebben díszített reggeli smoothie bowlból milliónyi van az Instagramon, és az Instagram kedvenc alapanyaga feltehetően az avokádó lehet, nincs olyan nap, sőt óra, hogy ne látnánk legalább 10 avokádós receptet. Egészséges, és szép élénk színe is Instagram-barát: még a legunalmasabb pirítós vagy egyszerű saláta is százszor jobban néz ki, ha van rajta egy kis, már-már rikítóan zöld avokádó. 

Hasonlóan népszerű a gluténmentes, laktózmentes, cukormentes, vegán és clean eating címke is, de az a csodálatos az Instagramban, hogy olyan gyönyörű az ételfotók többsége, hogy még egy megrögzött hús és cukorimádó is kedvet kap a hús-, cukor-, tej- és lisztmentes ételek elkészítéséhez, és azon kapja magát, hogy azokon a napokon, amikor az Instagramról főz, sokkal egészségesebb ételeket evett. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top