Gasztro

Ennél frissebb pizzát nem rendelhetsz otthonra!

Egy egyszerű ötlet segítségével érték el, hogy a vásárlók pizzája akkor legyen a legfrissebb, amikor a futár megérkezik a házhoz.

Az innovatív cég természetesen a Szilícium-völgyben, egészen pontosan a Google központjának számító Mountain View-ban kezdte meg működését. A Zume Pizza mögött két élelmes vállalkozó áll: Julia Collins korábban is a vendéglátóiparban dolgozott, Alex Garden pedig a Zynga Studios korábbi elnöke volt – utóbbi cég szabadított a világra egy sor népszerű online játékot, például a Facebookon néhány éve taroló FarmVille-t.

Étvágygerjesztő látvány (Fotó: Zume Pizza)
Étvágygerjesztő látvány (Fotó: Zume Pizza)

A Zume Pizza lényege, hogy nem tartanak fenn fizikai éttermet, motoros futárok helyett pedig nagyobb furgonokkal szállítanak házhoz. A pizzák a kocsik hátuljában, menet közben sülnek, így szinte pontosan akkor készül el a finomság, amikor a futár megérkezik a megrendelőhöz.

A furgon hátuljában sülnek a finomságok (Fotó: Zume Pizza)
A furgon hátuljában sülnek a finomságok (Fotó: Zume Pizza)

A cég emellett büszkén hirdeti, hogy kizárólag helyi termelők alapanyagaival dolgoznak, hogy így is hozzájáruljanak a környék gazdaságának működtetéséhez. Természetesen nem a Szilícium-völgyben járnánk, ha egy kis technikai varázslatot ne csempésztek volna a működési modellbe: a Zume pizzáit mesterséges intelligencia által működtetett robotok nyújtják, fűszerezik, és sütik tökéletesre út közben.

Szakács helyett robotok készítik a pizzákat (Fotó: Zume Pizza)
Szakács helyett robotok készítik a pizzákat (Fotó: Zume Pizza)

“Valójában úgynevezett co-bot munkakörnyezetet tartunk fenn, ami azt jelenti, hogy az emberek és a robotok közösen dolgoznak – magyarázta Collins. – Az alapanyagokat az emberek válogatják és készítik elő, azonban a pizzákat már a robotok készítik, terítik rajta a szószt, és helyezik a sütőbe.”

A dolog egyelőre remekül működik, a Zume szolgáltatását átlagosan kétszer olyan jónak értékelik a felhasználók az éttermek értékelésére szakosodott Yelp.comon, mint a környéken működő nagyobb pizzaláncokét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top