Gasztro

Egy nőnemű ital: a sör

A sörről általában focimeccsre vagy egy bárpultot támasztó és épp világot megváltó haveri társaságra asszociálunk. Csupa pasis dolog, pedig, hozzánk, csajokhoz több köze van a folyékony kenyérnek, mint gondolnánk…
Egy nőnemű ital: a sör

A sör női vonala már ott elkezdődik, hogy a sörfőzéshez csak a komló nőnemű tobozvirágát használják fel. Talán ennek tudatában már nem is meglepő, hogy a neolatin nyelvekben a sör nőnemű, sőt a sörkészítés maga is a nők dolga volt az ókori Egyiptomban, és csak az iparosodással lett férfimunka. A suméroknál például a sörfőzésnek nem istene, hanem istennője is volt; Ninkasi, akire legalább akkora tisztelettel tekintettek, mint a sörfőző asszonyokra. A sör korábban igazi családi ital volt, igaz, akkoriban jóval kisebb volt az alkoholtartalma, gazdag volt azonban már akkor is szénhidrátban, fehérjében, vitaminban, ásványi anyagokban és aminosavakban, így fontos eleme volt az étrendnek.

A finn népi mitológia szerint a sör megalkotója egy nő, Kalevatar, aki a mézet a medve nyálával összekeverve alkotta meg a világ egyik legkedveltebb italát; hát persze, hogy ezt is egy csajnak köszönhetjük. A vikingeknél pedig csak a nők készíthettek sört, és a férfiakkal együtt itták meg az italt, egyszerre akár több korsónyit is.

Az amerikai gyarmatosítóknál a családi sör főzői szintén nők voltak, akik többek között kukoricából, tökből, articsókából, zabból, búzából, mézből és melaszból is készítettek italt. Mindennapjaikban olyan fontos szerepet játszott a sör, hogy az esküvőkön is ezt fogyasztották, az úgynevezett menyasszonysör árusításából származó bevételt pedig az ifjú arának ajánlották fel.

A “Sör mi több” 2016 márciusában végzett közösségi kutatásából kiderült, hogy a válaszadó hölgyek 77 százaléka különböző gyakorisággal ugyan, de rendszeresen fogyaszt sört. Magyarország kedvenc söre, a Soproni immár 100 százalékban magyar árpából készül, és talán senkit nem lep meg, hogy a sört gyártó cég élén egy hölgy áll…

A sörfogyasztás az egészségre is kiváló hatással van. Megelőzhető vele a csontritkulás és egyes szívbetegségek esetén is ajánlott a fogyasztása. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően pedig segíthet az arcbőrön keletkező pattanások megelőzésében. A sör kiváló hajápoló, használatával a haj fényesebb, csillogóbb lesz.

Sokunkat a keserű íz tart vissza a sörfogyasztástól, pedig különféle fajtái léteznek, melyek az ízek és aromák széles választékát kínálják a fogyasztóknak. Ne riadjunk vissza, legyünk söristennők és kísérletezzünk bátran!

Akik frissítőbb jellegű sörre vágynak, a világos sörökkel próbálkozzanak, a bevállalósabbak pedig kósoltják meg a markánsabb ízű barnás változatokat. Ráadásul, egy nő sörrel a kezében egyszerre vagány, kihívó, és könnyed; így talán a pasik sem bánják, ha a sört mi is a magunkénak érezzük egy kicsit.

 További információ

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top