nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Otthoni ízek: Babfőzelék fűszeres pulykafasírttal

Őrületesen finom és laktató? Nem is lehet más, mint egy nagy tál babfőzelék, és hogy ne legyen a megszokott ízvilág unalmas, dobjuk fel nyársra tűzött, különleges fűszerezésű fasírttal.
NLCafé
f Ajánlom

A szárazbab a téli időszak egyik legfontosabb tápláléka volt régen is, és ideje, hogy újra felfedezzük magunknak, akár egy jól sikerült főzelék formájában, hiszen egy rostban gazdag fehérjeforrás. Az eredetileg Közép-Amerikából származó hüvelyes, már több ezer évvel ezelőtt az emberek egyik legfontosabb táplálékaként tartották számon. Ez bizonyára annak is köszönhető, hogy a világban több ezer fajtája ismert, jól tárolható és szállítható.

Szárazbab fajtái:

  • apró szemű, fehér bab
  • tarka bab
  • vörös- vagy vesebab
  • lóbab

Ezek mindegyikéből lehet babfőzeléket, vagy egyéb tartalmas fogásokat készíteni, mi most a klasszikus verziót választjuk.

Ez ütős lesz: Babfőzelék fűszeres pulykafasírttal

Babfőzelék hozzávalók:

  • 40 dkg szárazbab
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2-3 db babérlevél
  • tejföl

Babfőzelék elkészítés:

  • A babot előző este beáztatjuk, majd másnap leszűrjük, és annyi vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje.
  • Hozzáadjuk a babérleveleket, a fokhagymát és a vöröshagymát, félbevágva, majd elkezdjük főzni.
  • Ha megpuhult a bab, egy merőkanálnyi adagot kiveszünk belőle, és leturmixoljuk, majd tejföllel kikeverve ezzel, azaz önmagával sűrítjük be a babfőzeléket.
  • Ízlés szerint sózzuk.

Fűszeres pulykafasírt hozzávalók:

  • 40 dkg darált pulykacomb
  • 1 tojás
  • 1 ek olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • ½ tk fahéj
  • újhagyma
  • petrezselyem
  • menta
  • 2 gerezd fokhagymagerezd

Elkészítés:

  • A hozzávalókat egy mély tálban összeöntjük és elkeverjük.
  • A zöldfűszereket és az újhagymát apróra vágjuk, majd ezeket is a darált húsos keverékhez adjuk.
  • Ízlés szerint kis pogácsákat vagy hengereket formázunk a fűszeres darált húsból, és egy kiolajozott grillserpenyőben aranybarnára sütjük.
  • Nyársra húzva tálaljuk és ezzel tesszük különleges finommá a babfőzeléket
Megosztás Facebookon