Gasztro

Felejtsük már el a rántást – főzelék minden mennyiségben

Néha már az az érzésünk, hogy ennek a télnek soha nem lesz vége. Nem is lehet máshogy kibírni, csak finom meleg ételekkel. Még szerencse, hogy a főzelékek nemcsak finomak, de még a vitaminkészleteink feltöltésében is segítenek. Az is nagyon ránk fér már.

Hogy gyerekkorunkban nem volt a kedvencünk a főzelék, annak többnyire az az oka, hogy a menzás főzelék sokszor lisztízű, csomós volt. Aztán megtanultuk a rántást, habarást, üzembiztosan készítettük a kedvenc borsófőzeléket, a finomfőzeléket, és szilveszterre a lencsefőzeléket, míg rá nem jöttünk, hogy lehetne máshogy is sűríteni a főzelékeket, nemcsak liszttel. A rántással vagy habarással ugyanis tulajdonképpen “elrontjuk” az ételt, hiszen a rostban, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag zöldségbombát kalória- és szénhidrátdússá, sőt ha nem vagyunk ügyesek, csomóssá, lisztízűvé változtatjuk. Mutatunk néhány egyszerű módszert arra, hogyan sűrítheted másképp a főzelékeket.

Saját anyagával

Az egyik legegyszerűbb módszer, ha a főzeléket, krémlevest saját alapanyagával sűrítjük vissza. Ilyenkor a főtt zöldség 30-40 százalékát érdemes pürésíteni: kivesszük, botmixerrel leturmixoljuk, majd visszaöntjük az ételbe. Ez egyes zöldségeknél egyszerűbb, szinte maguktól elvégzik a feladatot, ilyen például a sárgaborsó.

Burgonyával

Vannak zöldségek, ahol kissé nehézkesebb a saját anyagával való sűrítés, de ezekben az esetekben segítségül lehet hívni egy-két szem burgonyát: ha elég apróra vágjuk, a főzés végére “eltűnik” a főzelékben, de külön le is turmixolhatjuk, és ezután adhatjuk a szükséges mennyiséget a főzelékhez.

Tejtermékkel és zabkorpával, kukoricapehellyel

A habaráshoz használt tejföl magában is sűrít, nem feltétlenül kell lisztet rakni bele. Ha szükség van tejtermékre, joghurttal, tejszínnel, krémsajttal, mascarponéval is variálhatsz a megszokott fogáson. A tejes habarásba tehetünk zabkorpát (ez önmagában is nagyszerűen sűrít) és zabpelyhet, de akár a liszt helyett is használhatunk rozslisztet, már azzal is sokkal egészségesebb lesz a főzelékünk. Gyors és egyszerű sűrítési alternatíva lehet a keményítő is, melyet a főzés végén kevés vízben feloldva kell a főzelékhez adni. 

 

Babfőzelék

A január sztárja: olasz babfőzelék recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg fejtett bab
  • 2 gerezd fokhagyma
  • sárgarépa
  • 1 ek paradicsompüré
  • babérlevél
  • olaj
  • csilipaprika
 

A száraz fejtett babokat előző este vízbe áztatjuk, majd annyi vízben, ami éppen ellepi, feltesszük főzni a sárgarépával, babérlevéllel és kevés sóval.

Nagyjából egy óra szükséges, hogy a babot puhára főzzük. Közben egy serpenyőben forró olajon megfuttatjuk a fokhagymagerezdeket és ráöntjük a paradicsompürét, kicsit lepirítjuk, majd felöntjük vízzel.

Mikor a bab megfőtt, a paradicsomos alaphoz öntjük, ízlés szerint adhatunk még hozzá sót, fűszereket és további negyven percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.

A kevés munkával elkészült főzeléket pirítóssal, olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

Tejfölös tökfőzelék

Így készül egyszerűen és gyorsan a tejfölös tökfőzelék

Hozzávalók:

  • kb. másfél kg főzőtök
  • 1 csokor kapor
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kis doboz tejföl
  • kb. másfél dl víz
  • ízlés szerint só, bors
  • 2-3 ek. tápiókakeményítő

Vágd le a tök két végét, szeld ketté, majd a két felet is felezd tovább, hogy egyszerűbben tudd megpucolni a zöldséget a tejfölös tökfőzelékhez. Zöldséghámozóval könnyedén el tudod távolítani a tök héját, végül a közepéből a magos részt is távolítsd el.

Tökreszelőn reszeld le a darabokat. Főzőedénybe tedd a lereszelt tököt, és öntsd fel a vízzel. Ha szükséges adj még hozzá, de legföljebb annyit, ami épp csak ellepi, mert a tök sok levet enged a főzés közben. Ízlés szerint sózd, borsozd. Tedd bele a kaprot és a petrezselyemzöldet, és lassú tűzön, fedő alatt a forrástól számítva kb. negyed órát főzd.

A habaráshoz a keményítőt keverd el a tejfölben csomómentesen. Amikor megfőtt a tök, vedd ki a petrezselymet és a kaprot, a forrásban lévő tökhöz öntsd lassan és folyamatosan kevergetve a keményítős tejfölt. Forrald néhány percig, amíg kissé besűrűsödik. Máris tálalhatod zöldség- vagy húsos fasírttal.

Brokkolifőzelék szalonnacsipsszel

Főzelék minden mennyiségben

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg brokkoli (lehet mirelit is)
  • 10 dkg baconszalonna 
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl 
  • 1 dl tejszín 
  • 1 ek. vaj
  • só 

A megmosott brokkolit rózsáira szedjük, és az olvasztott vajon megforgatjuk. Sózzuk, és felengedjük 2,5 dl hideg vízzel. Felforraljuk, és takaréklángon puhára főzzük. A megfőtt brokkoli kétharmadát kivesszük szűrőkanállal, és a maradékot botmixerrel leturmixoljuk, így sűrítjük. Visszatesszük a megfőtt brokkolikat, hozzáadjuk a tejfölt, és simára keverjük. Összeforraljuk, de nem főzzük tovább. A tűzről levéve belekeverjük a tejszínt is. Lefedve pihentetjük, és közben szép pirosra sütjük a szalonnát. Tálaláskor a főzelékre szalonnacsipszet teszünk, és meglocsolhatjuk egy pici szalonnazsírral is.

 

Currys édesburgonya-főzelék rozmaringos szárzellerrel 2-3 főre

Főzelék minden mennyiségben

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. vaj
  • 3 ek. olívaolaj
  • pár csepp citromlé
  • 1 tk. currypor
  • 8 dl alaplé
  • fél kk. őrölt kömény
  • 1 kg édesburgonya
  • pár csipet só

A zellerhez:

  • 1 ek. vaj
  • 1 ek. olívaolaj
  • 3 zellerszár
  • 1 tk. rozmaring
  • pár csepp citromlé
  • 1 csipet csilipehely
  • csipet só

A felaprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Ráreszelem a fokhagymát, curryvel, köménnyel fűszerezem, beleforgatom a burgonyát, majd felöntöm az alaplével. Sózom, borsozom és 12-14 perc alatt fedő alatt megfőzöm. Közben ellenőrizzük, hogy nehogy túlfőzzük, maradjon kicsit harapható. Amíg fő, a zellerszárakat karikázzuk fel és egy serpenyőben olvasztott vajon és olajon kezdjük el pirítani. Finoman sózzuk, adjuk hozzá a rozmaringot, csilit, és 4-5 perc alatt süssük illatosra, “pirosra”. A főzelékből egy merőkanálnyit vegyünk ki, adjunk hozzá fél deci vizet, és pürésítsük. Öntsük vissza az alaphoz, keverjük el, és forralásig melegítsük. Kóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk, és a zellerrel tálaljuk.

 

Csicseriborsó-főzelék

Mit főzzek ma vacsira? Csicseriborsó főzeléket

Hozzávalók:

  • olaj
  • 50 dkg száraz csicseriborsó
  • 30 dkg füstölt tarja
  • 3 babérlevél
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 dl tejföl
  • só, bors
  • 1 tk. őrölt piros paprika

A csicseriborsót egy éjszakára bő vízbe áztatjuk. Másnap lecseréljük rajta a vizet, és annyit öntünk hozzá, amennyi bőven ellepi. Egészben beletesszük a vöröshagymát, a babérlevelet, egy fokhagymagerezdet és a felkockázott füstölt húst. Puhára főzzük a csicseriborsót, hozzáadjuk a tejszínt, és kb. az 1/3 részét simára turmixoljuk.

Gombás lencsefőzelék

Főzelék minden mennyiségben

Hozzávalók:

  • 30 dkg lencse
  • 20 dkg gomba
  • 2-3 babérlevél
  • 5 dkg spenótlevél (elhagyható)
  • 3-4 ek. mustár
  • fél pohár tejföl
  • 3 ek. olaj
  • 1 ek. rozsliszt
  • 1 mk. szárított petrezselyemzöld
  • só, bors

A lencsét legalább 2-3 órára áztasd vízbe. A gombát alaposan mosd meg, szeleteld. Az olajon kissé pirítsd meg.

A lencsefőzelék elkészítéséhez nagyobb edénybe öntsd a leöblített, kiáztatott lencsét. Öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi. Lassú tűzön forrald fel, add hozzá a babérlevelet, ízlés szerint sózd, borsozd, add hozzá a petrezselyemzöldet is.

A lencse nagyjából 25-30 perc alatt megfő. A főzési idő felénél add hozzá a gombát és a vízben alaposan leáztatott spenótot. Ha mélyhűtött spenótot vásároltál, akkor a főzés előtt érdemes kiolvasztani, majd lecsöpögtetni a vizet. Ez esetben a receptben megadott mennyiségnél többet adhatsz a spenótból a lencsefőzelékhez. Félig lefedve, lassú tűzön rotyogtatva főzd puhára a lencsét.

Közben a tejfölben a rozslisztet keverd csomómentesre, majd a mustárt is keverd hozzá. A forrásban lévő lencsefőzelékhez keverd hozzá, és néhány percig tovább forralva sűrűsítsd.

A gombás lencsefőzeléket friss, ropogós péksüteménnyel, kenyérrel kínáld szilveszter éjjelén és az új év első napján.

Kapros salátafőzelék tojásos burgonyalepénnyel 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 fej saláta
  • fél tk. szódabikarbóna
  • 8 dl tej
  • cukor, só
  • 3 ek. burgonyakeményítő
  • kb. 2 ek. ecet
  • 1 csokor friss kapor

A lepényhez:

  • 20 dkg burgonya
  • 8 tojás
  • fél piros kaliforniai paprika
  • fél fej vöröshagyma
  • olaj
  • fél csokor petrezselyem

A fejes salátát leveleire szedjük, alaposan megmossuk, hogy ne maradjon földes, és kétujjnyi szeletekre vágjuk. A tejet feltesszük melegedni, hozzáadunk cukrot, sót és a szódabikarbónát. Forrás előtt beletesszük a salátát, csak rövid ideig főzzük (kb. 5-10 percig). A keményítőt vízzel elkeverjük, besűrítjük vele a főzeléket. Ecetet adunk hozzá, a legvégén beleszórjuk az összevágott kaprot, egyet forralunk rajta, és levesszük a tűzről.

A lepényhez a megmosott burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, és 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A kaliforniai paprikát is 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk, és egy teflonserpenyőben kevés olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a burgonya- és a paprikakockákat. Sózzuk, rövid pirítás után megszórjuk vágott petrezselyemmel, és felöntjük a felvert, sózott tojással. Kis lángon sütjük, amikor már megszilárdult, megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. A főzeléket a felszeletelt lepénnyel tálaljuk.

Burgonya-cékla főzelék

Főzelék minden mennyiségben
 

Hozzávalók:

  • 6 ek. tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 csokor petrezselyem
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 5 ek. olívaolaj
  • 5 burgonya
  • fél citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 cékla

A céklákat megmossuk, majd egyesével alufóliára tesszük. Egy evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, és megsózzuk, a fóliát összezárjuk, és 200 fokon 50-60 perc alatt megsütjük. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, egy teáskanál sóval feltesszük főni. A céklát, ha kihűlt, meghámozzuk, és felkockázzuk. A megfőtt burgonya 1/3-át leturmixoljuk, és visszasűrítjük vele a főzeléket. A céklát és az apróra vágott petrezselymet hozzákeverjük. Tejföllel lazítjuk, a citrom héját belereszeljük, és a fél citrom levét belefacsarjuk. Sózzuk-borsozzuk, ha kell.

 

Kelkáposztafőzelék konfitált fokhagymával

Főzelék minden mennyiségben

Hozzávalók (2-3 adag)

  • 60 dkg burgonya, meghámozva, 2×2 centis kockákra vágva
  • 6 dl leszűrt zöldség- vagy húsleves
  • 4 dkg hideg vaj, felkockázva
  • 3 ek. olaj
  • ½ fej kelkáposzta, vékonyan fellaskázva
  • só és frissen őrölt bors
  • a tálaláshoz jó minőségű olívaolaj

A konfitált fokhagymához:

  • 2 fej fokhagyma
  • 2 dl olaj vagy olvasztott libazsír

1. A burgonyát az alaplében kb. 15 perc alatt lefedve puhára főzzük.
2. A konfitált fokhagymához az olajat vagy libazsírt felmelegítjük, beletesszük a gerezdjeire szedett, héjas fokhagymát, és 20 percig alacsony lángon sütjük. Ha kész, szűrőkanállal kiszedjük a zsiradékból, és ha kicsit kihűlt, eltávolítjuk a héját.
3. A megfőtt burgonya felét szűrőkanállal kivesszük, turmixgépbe tesszük, és annyi főzőlevet adunk hozzá, amennyi ellepi. Simára pürésítjük, közben belekeverjük a hideg vajat. 
4. Egy nagy serpenyőt szárazon felforrósítunk, és amikor már szinte füstöl, hozzáadjuk az olajat és a kelkáposztát. Néhány percig pirítjuk, amíg a levelek kissé összeesnek, és enyhén karamellizálódnak, de még ropogósak. Sózzuk-borsozzuk. 
5. A pirított kelkáposzta egyik felét, és az egészben hagyott, leszűrt burgonyakockákat beleforgatjuk a pürébe. 
6. Tálaláskor rátesszük a kelkáposztacsíkok másik felét, a konfitált fokhagymát, és végül meglocsoljuk olívaolajjal.

 

Citromos burgonyafőzelék sült zellerrel

Főzelék minden mennyiségben
 

Hozzávalók 2 főre:

  • 5 dl alaplé
  • fél citrom reszelt héja
  • 30 dkg zellergumó
  • fél citrom leve
  • 1 kg burgonya
  • negyed teáskanál fűszerpaprika
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. vaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 babérlevél
  • 3 ek. olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl tejföl
  • 1 ek. étkezési keményítő

A sütőt melegítsük elő 220-230 fokra. A 3 ek. olajat keverjük össze a sóval és a paprikával. A kockázott zellert tegyük egy zacskóba, öntsük rá a fűszeres olajat, és alaposan rázzuk össze. Borítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, és 10-12 percig süssük.

Közben a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinszteljük a hagymát. Finoman sózzuk. Reszeljük rá a fokhagymát, forgassuk össze a burgonyával, öntsük fel az alaplével, dobjuk bele a babért, sózzuk és fedő alatt 10-12 perc alatt főzzük majdnem puhára. Egy fél merőkanálnyit vegyünk ki, pürésítsük, majd öntsük vissza az alaphoz. A tejfölt a keményítővel és 1 dl vízzel keverjük csomómentesre, és sűrítsük be a főzeléket. Reszeljük bele a citromhéjat, facsarjuk bele a citromlevet, és ha kell sózzuk, borsozzuk.

A zellerrel tálaljuk, és friss petrezselyemzölddel extra frissességet adhatunk neki.

Currys lencsefőzelék

Főzelék minden mennyiségben
 

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma
  • 1 babérlevél
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 25 dkg lencse
  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 cm gyömbér
  • 1 pohár natúr joghurt
  • 1 ek. currypor

A lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla az áztatóvizet, felöntjük tiszta vízzel, és a babérlevéllel felfőzzük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és 3 evőkanálnyi olajban megpároljuk. A lencsét leszűrjük és a hagymához adjuk. Kevés vízzel hígítjuk, és a lencse 1/3 részét leturmixoljuk, ezzel sűrítjük a főzelékünket. Belereszeljük a gyömbért, hozzáadjuk a curryt, sózzuk, borsozzuk, és 10 percig főzzük a főzelékünket. Ezt követően natúr joghurttal habarjuk be.

 
 
 
 
bs_cikkbe_ajanlo 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top