Gasztro

Az hagyján, hogy nem tudunk rizst főzni, de ez még veszélyes is lehet

Szinte az egész világon esznek rizst, a legtöbben mégis rosszul főzzük. És ez most nem valami ínyenckedő fine dining-szempont – az egészségünkre is hatással lehet!

A legtöbb háztartásban az egyik leggyakoribb köret a rizs, és valószínűleg a háziasszonyok nagy része már odafigyelés-mentes rutinból csinálja az egészet. De nem biztos, hogy jól.

A belfasti egyetem friss kutatásában azt vizsgálták, mi a rizs megfőzésének legjobb, pontosabban legbiztonságosabb módja, tehát most nem az ízélmény volt az elsődleges szempont, hanem hogy ne kapjunk arzénmérgezést ettől az ételtől. A rizsben ugyanis számtalan nemkívánatos kemikália lehet, elsősorban a földből származó szennyeződésektől – az egyik különösen veszélyes anyag például az arzén.  

Az hagyján, hogy nem tudunk rizst főzni, de ez még veszélyes is lehet

Ha biztonságosan akarjuk megfőzni a rizst, akkor először is a legjobb, amit tehetünk, ha előzőleg beáztatjuk. Tudjuk, hogy ez macerás, de nagyon sokat segít: áztassuk egy éjjelen át, majd öblítsük át többször, míg az öblítéshez használatos víz is tiszta lesz. Aztán ötszörös főzővízben tegyük fel a rizst, és forraljuk fel, majd vegyük le a lángot alatta. Ha a rizs főzése után még maradt víz, egyszerűen öntsük le róla – és örüljünk, hogy nem mérgezzük magunkat a körettel!

 

Metro

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top