Gasztro

Húsvétra lesz újra elég tojás

Nőtt a kereslet a tojásra, a madárinfluenza miatt azonban a kínálat csökkent. Húsvétra állhat helyre a rend.

A januári áfacsökkentés óta 15-20 százalékkal több tojást adnak el a hazai kereskedelmi láncok, mint egy évvel korábban. A madárinfluenza ugyanakkor még mindig jelentős hatással van a termelésre, a csökkenő kínálat pedig az árakat is felfelé hajtja – írja a Magyar Idők.

A Tojásszövetség vezetője  a lapnak elmondta, hogy a madárinfluenza miatti kényszervágások mellett az állatállomány frissítése miatt is kevesebb most a tojás. De ha minden jól megy, húsvétra visszaállhat a kínálat a megszokott szintre.

A szakember hozzátette: az áfacsökkentés jót tesz az ágazatnak, a jelenlegi helyzet miatt azonban a hatásait hosszabb távon lehet majd csak érzékelni.

A lap megtudta, hogy a Spar 13 százalékkal, a Tesco 15 százalékkal, a CBA pedig 20 százalékkal több tojást értékesített januárban, mint egy évvel korábban. A Sparnál úgy nyilatkoztak: a piaci helyzet miatt nem lesz már olcsóbb a tojás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top