Gasztro

Ilyen menzát kapnak a gyerekek a világ iskoláiban

Hogy milyen a menza a magyar iskolákban, arról a legtöbb szülő, akinek iskolás gyermeke van, tudna mesélni. Hogy mit kapnak ebédre a világ más iskoláiban a gyerekek, arról mi készítettünk összeállítást. Azért a magyar kaja sem maradhatott ki. Azt, hogy jól vagy rosszul állunk ebben a kérdésben, mindenki maga döntse el.

Minden országban szigorú előírások szabályozzák az iskolai menzákat. Néhol javaslatot tesznek, mit egyenek a gyerekek ebédre, máshol pedig a menzák döntenek a diákok menüjéről. A leggyakoribb ételek: a krumpli, a rizs és a káposztasaláta. A Bright Side körbenézett a világ iskolai menzáin. Íme a kínálat.

Ilyen a menza Iránban

Iránban törvény szabályozza, hogy a 14 éven felüli gyerekeknek egy pohár tejet, pisztáciát, friss gyümölcsöt és kekszet kell kapniuk a menzán. A gondos anyukák ugyanakkor többnyire csomagolnak a csemetéknek rizst, paradicsomot és kebabot.

Dél-Koreában változatos az iskolai menza

Dél-Koreában gondosan megtervezik a gyerekek menüjét. Az ázsiai ország menzája az egyik legjobb a világon. A gyerekek mindennap kapnak levest, a tenger gyümölcseiből összeállított ételt, zöldségeket, friss gyümölcsöt.

A japán gyerekek sem panaszkodnak a menzára

Japánban nagyon hasonló a menza a dél-korai kínálathoz. A gyerekek éppolyan egészséges ételeket kapnak, és épp oly elégedettek a menüvel.

Ilyen a menza Angliában

A brit iskolákban sült krumplit, párolt sárgarépát, rizskását, salátát, friss gyümölcsöket és gofrit kapnak a gyerekek.

Ezt eszik az amerikai gyerekek

Utah államban a gyerekek menzája levest, kukoricasalátát, párolt halat krumplival és körtebefőttet tartalmaz. Amerikában sok helyen gyorskajákat esznek a gyerekek, mint csirkemellfalatkákat, sült krumplit vagy pizzát.

Ilyen a menza Törökországban

Ez az ebéd otthon készült. A teljes kiőrlésű kenyér mellett kefirt, szőlőt, gránátalmát, diót csomagolt gyermekének az édesanya.

Izgalmas a francia menza is

A francia gyerekek menzája krumpliból, halból, spenótból, sajtból és kenyérből áll.

Mennyire bizalomgerjesztő az orosz menza?

Nos, nem annyira. Az orosz menzákon virslit kínálnak hajdinával.

És ezt eszik a magyar gyerekek

A korábbi iskolai menzákat elnézve sajnos a magyar gyerekek ételei sem tartoznak az irigylésre méltó kategóriába, pedig már ígéretet tettek rá, hogy szerethetőbbek lesznek az iskolai menzák. Hiába, a nagy menzareform megtette a hatását. Mindenesetre a magyarok menüje levest és általában főzeléket tartalmaz húsfeltéttel.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top