Gasztro

Elképesztő: 16 órán át készül a hagyományos kínai tészta

Az idős kínai férfi és felesége már évek óta készítik a hagyományos tésztafajtát, és ezt az egészet még nézni is lenyűgöző érzés.

Mindig van abban valami megejtő, mikor a tapasztalt mesteremberek beengednek a “műhelyeikbe”, mi pedig egy kicsit megérthetjük, mennyi odaadással és szakértelemmel készülnek hétköznapi tárgyaink. Bár a tömeggyártás idejében sajnos egyre kevesebb (és drágább) a kézzel készített holmi, a kínai Lin Fagan és felesége még mindig a hagyományos módszerrel, kézzel készítik a kínai tészát.

A (suo) tésztának olyan vékonynak kell lennie, mint egy fonalnak, ezért Fagan és a többi mester fakereteken nyújtja a szálakat, míg kellőképp vékonyak és hosszúak lesznek. A különleges tésztafélét csak ebben a kis faluban készítik, Fagan és családja például már több, mint 30 éve.

A férfi elmondása szerint ezt a tésztát általában kis családi manufaktúrákban készítik: ő az unokatestvérétől tanulta, de a tésztát például felesége nyújtja. Fagan azonban nagyon aggódik, hogy a következő generációk már nem viszik tovább a házi, kézzel készített suo művészetét – pedig szerinte annak íze és textúrája össze sem hasonlítható a levekben hamar szétmálló, gyárakban készült tésztákkal.

 

LaughingSquid

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top